Djetelina s četiri lista

Petar Krpan: "Iz svake generacije mladih barem dvojica među Vatrene"

04.01.2019.

Petar Krpan: "Iz svake generacije mladih barem dvojica među Vatrene"
Foto: Drago Sopta/HNS

Praznici su prošli, ovog petka starta prva akcija: tradicionalni Zimski kamp HNS-a s uzrastima U-15, U-16 i U-18. A 2019. godina donosi mnogo izazova za četiri natjecateljske reprezentacije. Prethodna je bila najuspješnija dosad, nadamo se nastavku sličnog niza. Ključno je stvarati asove koji će održavati kontinuitet Hrvatske kao nogometne velesile.

Unatrag tri tjedna Petar Krpan vlasnik je značajne funkcije – glavni instruktor Saveza. Svjestan priznanja, ali i obveza:
- Zadužen sam za selekcije U-15, U-17, U-19 i U-21, za futsal i ženski nogomet. Spreman učiniti sve da budemo što masovniji, ktome svrsishodni, plodonosni.

Osnovna zadaća kad su posrijedi najmlađi?
- Pronalaziti talente širom zemlje, po svim županijama. Posebnu pozornost usmjeriti tzv. ruralnim područjima, odakle najperspektivnije dovoditi u prvoligaške i drugoligaške klubove koji posjeduju stručni kadar i osnovnu infrastrukturu za kompletno školovanje i stjecanje poželjne kvalitete.

Ostaje li on izbornik postave U-17?
- Ne. Izvršni odbor Kuće nogometa imenovat će novoga do kraja siječnja ili početka veljače.

Pojedinosti o aktualnom kampiranju?
- U istarski Novigrad stiže oko 150 igrača uključujući igračice kategorija U-17 i U-18. Od 5. do 10. siječnja vježbat će se na četiri igrališta. Pretpostavljam da će nazočiti i desetak nadarenih iz dijaspore, koje stalno snimamo, otkrivamo, pratimo.

Glavni instruktor podsjeća na ovogodšnje preokupacije tri selekcija pod njegovim nadzorom:

KADETI
- Sastav U-17 prebrodio je kvalifikacijski turnir na našim terenima i zajedno s Italijom (otpale Armenija i Andora) izborio elitno kolo koje slijedi od 21. do 27. ožujka u Danskoj, osim domaćih čekaju nas Englezi i Švicarci. Na EP u Republiku Irsku (3. – 15. svibnja) ići će prvaci osam skupina te sedmorica najboljih drugoplasiranih.

Petar se dakle rastaje s Jakovom-Antonom Vasiljem, Viktorom Kanižajem, Stipom Biukom, Joškom Gvardiolom, Lukom Sučićem, Ivanom Grozdekom… Izbornički, ne i instruktorski. Spomenimo da ujesen kreće novi ciklus za finalni dio EP-a šesnaestorice 2020. u Estoniji, prvi suparnici su nam Škoti (igra se kod njih), Islanđani i Armenci.

JUNIORI
- Ishodišni filter prošla je i garnitura U-19 Ivana Gudelja, pridružujući se domaćoj Češkoj, ispali Makedonci i Luksemburžani. U Hrvatskoj od 20. do 26. ožujka s Nijemcima, Mađarima i Norvežanima razigravamo za samo jedno mjesto koje garantira kontinentalno prvenstvo osmorice u Armeniji (14—27. srpnja). Uzdamo se u Dominika Kotarskog, Antonija Marina, Michelea Šegu, Antu Palaversu, Davida Čolinu, Marka Hanuljka…

Nismo favoriti budući da je Njemačka dominantna po dosadašnjem koeficijentu, no nema predaje. Poznato je s kim smo u inicijalnoj grupi za iduće EP, 2020. u Sjevernoj Irskoj, s domaćom Mađarskom, Gruzijom i Kazahstanom.

MLADI
- Kaznena ekspedicija U-21 Nenada Gračana probila se na EP, na kojem Hrvatske nije bilo od 2004. u Njemačkoj. Zna se da na stadionu Serravalle u San Marinu 18. lipnja igramo s Rumunjima, tri dana kasnije s Francuzima, a 24. lipnja s Englezima koji su bez dvojbe u Top 5 toga naraštaja. Sjajni su i Francuzi, s kojima smo nedavno odigrali 2:2 nedaleko Pariza, upitno je koga će dovesti na završnicu s obzirom na nekolicinu profesionalaca iz eminentnih klubova. Bit će teško, premda nema razloga za sramežljivost – i mi smo odlični. S mondialcem Dujom Ćaletom-Carom, s Nikolom Vlašićem, Josipom Brekalom, Alenom Halilovićem, Bornom Sosom, Filipom Benkovićem, Marinom Jakolišem, Nikolom Morom…

U novoj rundi za EP 2021. kojeg udruženim snagama organiziraju Slovenija i Mađarska predstoji izlučno nadmetanje sa starim poznanicima iz Češke, Grčke i San Marina te sa Škotskom i Litvom.

Normalno da Petar Krpan zna sve i o slavnim Srebrnima, koji se uoči Eura 2020. godine u 12 kontinentalnih država/gradova trebaju izboriti za prvu ili drugu poziciju u skuopini s Walesom, Slovačkom, Mađarskom i Azerbajdžanom. Naoko jednostavan zadatak za genijalnog, službeno neusporedivog planetarnog velemajstora Luku Modrića, za Ivana Rakitića i imenjaka Perišića, Dejana Lovrena, Antu Rebića, Andreja Kramarića i ostale moćne „Ruse“, no opreza nikada dosta:

- Za pretpostaviti je da smo u tom điru bez dostojnog partnera. Međutim, mi Hrvati katkad smo čudnog mentaliteta, skloni stilu „Lako ćemo“. A nema ni lakih suparnika ni lagodnih situacija. Na drugog sa SP-a svi će ići 150 posto, zato mi moramo dati sto posto da spriječimo svako iznenađenje. Ne bojim se za Zlatka Dalića i momke, previše su jaki, ozbiljni, karakterni pa će sve obaviti bez problema i na europskom festivalu od sredine lipnja do sredine srpnja iduće godine biti u statusu favoriti s pokrićem, skupa s Francuzima, Španjolcima, Nijemcima, Portugalcima, Nizozemcima.

Glede pojačanja za budućnost, instruktor svih instruktora zaključuje:
- Bilo bi prekrasno svake sezone sudjelovati na kontinentalnoj završnici i s kadetima i s omladincima. To je na žalost gotovo nemoguće. I stoga što su raspoloživi akteri različite vrijednosti. I zbog toga što su drugi izrazito brojni i nezgodni, s neusporedivo širom bazom, zavidnim objektima i financijskom podlogom. Odlučuju nijanse pa je u svemu nužno i malo sportske sreće. Logično je da se veselimo kad odemo na EP i na SP, kao s dečkima rođenim 1996. i 1998. No bitno je, najbitnije, da iz pojedinoga godišta dobijemo po dvojicu, eventualno trojicu A-reprezentativaca!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri