Intervju tjedna

Damir Vrbanović: "Lani je bilo spektakularno i senzacionalno, neponovljivo"

16.01.2019.

Damir Vrbanović: "Lani je bilo spektakularno i senzacionalno, neponovljivo"
Foto: Drago Sopta/HNS

Nije lako izboriti pola sata razgovora s izvršnim direktorom HNS-a jer početak je godine i nižu se obveze koje za šefa operative nogometne organizacije nemaju odgode. Stoga ne škodi malo strpljivosti. Naravno da je u prologu dominirao pogled na fantastičnu 2018. kojom se toliko ponosimo.

Vrbanović se slaže:
- Jasno da je bila spektakularna i senzacionalna. Vjerojatno teško ponovljiva, makar imamo pravo na nadu. Kao realan čovjek koji je dugo u sportu moram podvući da je uistinu bilo nestvarno: sa srebrom tako male zemlje na tako velikom, svjetskom turniru, s izborenim EP-om mlade selekcije poslije 15-godišnje stanke. S grandioznim Lukom Modrićem na čelu praktički svake kontinentalne i planetarne ankete. Ukratko: neviđeno i nezaboravno, u pravom smislu čudesno.

Na valu takvog učinka i raspoloženja Kuću nogometa pohode razna izaslanstva, propitujući „Kako je to moguće…?“
- Uspjeh je nevjerojatan. Mnoge zbunjuje i štošta ne shvaćaju. Pogototvo su zaintrigirani Kinezi.

S kojima su uspostavljeni čvrsti kontakti:
- Predstavnici njihova saveza bili su ovdje, Davor Šuker išao je tamo. Potpisan je Memorandum o razumijevanju i suradnji. Slijedi razgranata suradnja s turnejama mladih uzrasta, s edukacijom igrača i usavršavanjem trenera. Nije nužno podsjećati da nogometna Kina u vezi s resursima, kapitalom i ogromnim tržištem nema premca; neograničena potencijalom spremna je učiti, napredovati, enormno ulagati. Zanima je isključivo rezultat!

Da ima Zlatka Dalića možda bi krenula ubrzanim korakom…
- Naš izbornik je fenomen. Naš kapetan neponovljiv. Sretni smo što nastavljaju i u novoj akciji, Euru 2020.

Često se provuče da nam nedostaje jedino Nacionalni stadion?
- Izbjegavam taj pojam, nacionalni. Da u startu ne stvara podjele. Činjenica je, a ne pusta priča, da u reprezentativni objekt želi investirati pet različitih njemačkih firmi objedinjenih u korporaciju isključivo za gradnju infrastrukture. U svojoj zemlji napravili su dvadesetak stadiona i kampova, ne sustaju ni u Kataru, domaćinu World Cupa 2022. Dobro poznaju hrvatske okolnosti. Budući da žele graditi u užem ili širem području Zagreba, odmah smo ih povezali s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Razmatra se arena s pet zvjezdica, prevladava stav da s obzirom na broj stanovnika te posjećenost utakmicama HT Prve lige kapacitet ne bi trebao biti već od 25.000 mjesta, eventualno mrvicu više.

Na redu je svojevrsno pismo namjere. Lokacija?
- Otpala je Kajzerica, zato što nije ZG-prioritet.

Onda Blato, Gorica, Zaprešić…?
- Spominju se.

Osim Kineza i Nijemaca za konkretne relacije interesenti su i državljani Kine okupljeni u međunarodnom fondu?
- I njih smo primili, saslušali. Nemamo ništa ni protiv koga, dapače. Podrazumijeva se da je proces ulaganja kompliciran zbog toga što su vlasnici postojećih zdanja i zemljišta gradovi i općine, dakle lokalna samouprava. Koja svuda ne diše i ne rezonira jednako.

Savez je ZA?
- Apsolutno.

Kakav je globalni plan HNS-a za 2019. godinu, bez dohodovnih završnica A-postave?
- Održavati stečeno. U prijevodu servisirati 25 državnih selekcija principom samofinanciranja. Čuvati atmosferu koja je savršena. Neupitan je kult reprezentacije, svake, a zna se da najbolja hrani sve druge. Iluzorno je računati da će uvijek na završnicu kontinentalnog prvenstva otići i U-17 i U-19, generacije se razlikuju. Permanentna je prepoznatljivost hrvatske nogometne škole te silna zaljubljenost u „kockasto“ potvrđena baš na svakom okupljanju, što totalno raduje i ohrabruje.

Damir nastavlja:
- Vrlo žalim što Mario Mandžukić ne ostaje u državnom dresu iako je u punoj snazi i zrelosti. No svi poštujemo svačiju odluku, zahvaljujući na golemom prinosu. Vesele momci koji dolaze, ponajprije Duje Ćaleta-Car, Nikola Vlašić i Josip Brekalo.

Dok je Modrića bit će i pobjeda!
- Luka je brend br. 1, prvak današnjice. Sjajan sportaš, samozatajan čovjek. Posve etablirana klasa koja je '18. zasjenila dvojicu iz Top 10 svih vremena, Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Ne radi se o našoj pristranosti, nego o unisonoj ocjeni interkontinentalnih navijača, medija, eksperata. S njim sam i emotivno vezan – kao direktor Dinama kad ga je Tomo Bašić doveo Zdravku Mamiću, upoznao roditelje i strica, pratio kako stasa…

Kako tumači nastojanja mladih snaga da se probiju u renomiranim stranim klubovima?
- Tipičan primjer uspješnosti je Nikola Vlašić, prvotimac CSKA koji je u Ruskoj ligi doslovce eksplodirao. S druge strane je pak Marko Rog, koji se predugo traži u Napoliju. Slične slučajeve bilježimo iz sezonu u sezonu. Korisno je ići van dok si mlad, ali ne i premlad, komplicirana je prilagodba.

Pun je hvale za entzuzijaste s raznih strana Hrvatske. Članovima Izvršnog odbora HNS-a čestita na nizu kvalitetnih odluka. Super je što prezidentu Šukeru predstoji nova runda u Izvršnom komitetu Uefe. U kojem forumu je Vrbanović?
- U Komisiji za natjecanje nacionalnih saveza. Od 2002. i staža u Maksimiru neprestano sam u tim sferama, dugo bio u Komisiji za natjecanje klubova Uefe i Arbitražnom sudu Fife. Nije loše i na taj način otvarati mnoga vrata.

Drago mu je što centrala iz Nyona ni na trenutak nije bremzala preusmjeravanje sredstava s kampa Svetice („Koji je dospio u slijepu ulicu“) na temeljitu sanaciju pet prvoligaških igrališta („Pun pogodak, zaista“). Dodaje:
- Sad nam je cilj sređivanje i pomoćnih terena plus onih na kojima vježba mladež. Bez infrastrukture nema budućnosti.

Je li Savez kadrovski dovoljno jak za razgranatu mrežu obveza?
- Pedesetak zaposlenih daju maksimum. Slavljenička suza lani u Moskvi, s Vatrenima stepenicu do krova svijeta, najljepša je nagrada i satisfakcija. Poticaj nad poticajima.

Komentar prvenstva profesionalaca?
- Ne slažem se s onima koji rado prigovaraju, za razliku od skeptika uvjeren sam da je Liga 10 vrlo dobra. Zar nisu evidentni pomaci o atraktivnosti, interesantnosti i prezentaciji čim je u izravnom televizijskom prijenosu svaka utakmica. Uostalom, vrijednost se verificira na ino-stadionima: Dinamo je tu dočekao proljeće nakon 49 godina, nedavno je blistala Rijeka, vratit će se Hajduk u statusu dragocjene institucije hrvatskog nogometa, Osijek se ističe organiziranošću i stabilnošću, Lokomotiva prednjači koječim, ovosezonski hit je naoko mala Gorica, starosjeditelji Belupo i Inter drže korak, nema osobitog straha za Istru, kladio bih se da će u nastavku i Rudeš prezentirati poneku prvoklasnu predstavu. Bilo bi divno da su bolje financije, ali glavno da se putuje, raste. Ne bojim se ni za Šibenik ni za Varaždin, vodeće kandidate za zauzimanje starih položaja.

Kakav je položaj Damira Vrbanovića u kontekstu presude osječkog suda, tri godine zbog navodnih neurednosti u Maksimirskoj 128?
- Potpuno sam svjestan situacije. Riječ je o nepravomoćnoj presudi koja će sigurno biti promijenjena. Veliki sam optimist uoči nastavka procesa. Dosad je bilo nebrojeno suštinskih i proceduralnih pogrešaka, što će se i dokazati. Svoj posao radim normalno, nesmetano. Smatram se sasvim nevinom osobom koja se nipošto nije ogriješila ni o koju zakonsku normu.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri