Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

PrvaHNL.hr > Komentari

Naši u Chicagu

Vatroslav Mihačić:
"Hrvatska je hit i u
Americi"

18.01.2019.
Vatroslav Mihačić: "Hrvatska je hit i u Americi"
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

U povijesti HNS-a zauvijek ostaje zapisan datum 17. listopada 1990. kad je A-reprezentacija u prvoj međudržavnoj utakmici na Maksimiru ugostila te pobijedila najbolju selekciju Amerike 2:1. Od tada se održavaju uzajamne veze i simpatije. Nastavak je bio i ovih dana, kad su na seminaru u Chicagu sudjelovali istaknuti predavači Vatroslav Mihačić i Boris Kubla.

Tradicionalni skup službeno se zvao United Soccer Coaches Convention i od 9. do 13. siječnja održavao se u tzv. zapadnoj zgradi McCormick Placea, najraskošnijeg kongresnog centra u Sjevernoj Americi. Ako u četiri najsuvremenija objekta takvog tipa i namjene ima 11 konferencijskih dvorana koje se s golemim izložbenim prostorima prostiru na 2,6 milijuna kvadrata, lako je izračunati koliko je mjesta bilo u West Buildingu. Bez dvojbe dovoljno za 250 sesija u tih pet dana i više od 10 tisuća nazočnih, po čemu je ta edukativna seansa apsolutno najveća na svijetu. Polaznicima je pripala jedna od 13 različitih diploma, a za slušanje i učenje morali su uplatiti po 1.625 dolara. Precizni Amerikanci svakako su naveli da jednodnevna parking-karta košta 36 dolara…

U akciji „Ujedinjeni ljubavlju prema nogometu“ participirali su dakle i hrvatski stručnjaci: magistar Vatroslav Mihačić, ravnatelj Akademije nogometa HNS-a, te profesor Boris Kubla, voditelj stručnog osposobljavanja na dotičnoj Akademiji. Bez dvojbe zapaženi među 250 predavača s četiri kontinenta (Južne i Sjeverne Amerike, Europe i Azije) koje je slušalo 6.300 trenera ,a ukupan broj prisutnih zaokružen je na 13 tisuća.
- Trebao je doći i prof. Romeo Jozak, ali nije mogao zbog izborničkih obveza u glavnoj reprezentaciji Kuvajta – priča Mihačić, nastavljajući: - Boris i ja bili smo u Americi i prije dvije godine, kao gosti njihove trenerske udruge. Put je otvorio Romeo; šteta što ga šeici sada nisu pustili…

Pozivna prezentacija znači da je organizator zapravo naručio teme koje će prezentirati CRO-dvojac. Kako je bilo?
- Impresivno, za naše uvjete nepojmljivo. Kao da su tri paviljona Zagrebačkog velesajma spojena u jedan, s prepunim salama. Bavili smo se programom razvoja igrača i trenera u Hrvatskoj te vježbom uključivanje vratara u timsku taktiku, Boris je obradio i Tehnike u rješavanju taktičkih situacija u veznom i navalnom redu. Bilo je mnogo interesenata i znatiželjnih pitanja, naravno da smo rado objašnjavali, pojašnjavali, sugerirali.

Ne zaboravlja podvući:
- Hrvatska je hit i u Americi, koja je savršeno pratila i zapamtila sve s lanjskom mondiala u Rusiji. Neše srebro i dalje fascinira, izazivajući nedoumice: kako tako mala zemlja može imati tako velike nogometaše i kolosalnu momčad…?

Podrazumijeva se da su domaći naširoko razrađivali ženski draft, pa tamošnju MLS, futsal, nogomet po segmentima. Bilo je na desetke područja za obradu. Pravi simpozij, festivalsko tretiranje lopte koja (p)okreće globus.
- Poligon i za izlagača. Od onih koji kreiraju medalje preko proizvođača opreme do promotora najmodernijih softwarea i snimateljske aparature.

Pojavila se i jedna hrvatske tvrtke plus jedna hrvatska knjiga:
- Once analitika plus studija Romea Jozaka i Ivana Kepčije projektima i konceptima stvaranja mladih dobnih kategorija s naglaskom na originalnost modela.

Oko 80 posto polaznika bilo je američkih. S različitih akademija, koledža, sveučilišta. Za američke potrebe.
- Impresionirali su podatkom da nogomet vježba 14 milijuna dječaka i djevojčica. Iako je tržište ogromno, teško će postići kvalitetu. Ipak je to drugi/drukčiji svijet, u kojem nije toliko bitno razvijati koliko zarađivati… Doima se da ih ograničava heterogenost liga gradova-država-međudržava, nema jedinstvenog koncepta ni filozofije. Zato uzimaju ono što im paše, sve za što smatraju da će koristiti. Nije nužno podvući da su oduševljeni davno osmišljenim selektivnim procesima koji Hrvatskoj daje tako puno vrhunskih profesionalaca iz nadasve skučene baze, neusporedive s njihovom.

Mihačić i Kubla sretali su se i družili s oko pedesetak Hrvata:
- Među kojima su i naši akademci. Stalno nam je na dispoziciji bio Petar Ilić.

Jesu li i predavači-gosti štošta naučili?
- Svakako. Uvijek ima stvari, teza i informacija koje rašire spoznaje, otvore vidike, makar je teško do ičega baš novog, revolucionarnog. No i jedna riječ, misao ili segment zaintrigiraju, potaknu na dopunsko izučavanje.

Godi spoznaja da su Hrvati važni sudionici svjetskog nogometnog pokreta, čija se sluša i slijedi. Originalni i uspješni. Tolikima nedostižni. Zbog čega ih i cijene i zovu.
- Sad smo ponovo tu i okrećemo se brojnim zadacima budući da prestaje blago zimsko zatišje – veli ravnatelj nogometne Akademije.

Što slijedi?
- Predavanja futsal-trenerima, zatim tečajevi za C-licencu u Zagerbu i Splitu, onda B po cijeloj zemlji. Mnogo je aktivnosti, ključan je precizan plan da se na sve stigne – tumači Mihačić uobičajenu situaciju. – Kubla će u Italiju, u međuvremenu je na rasporedu i nacionalni seminar u Švedskoj. U svibnju ja pak naš, očekujemo brojne eksperte koji uzvraćaju posjet.

Kakav je ono moto summita u Chicagu: „Ujedinjeni ljubavlju prema nogometu“. Zagreb nije iznimka, naprotiv – Zagreb je primjer i putokaz!

 • Najveći junaci: Bišćan, Kvržić i Sluga

  23.05.2019.

  Najveći junaci: Bišćan, Kvržić i Sluga

  Opet je Kup stavio na kup svu nepredvidljivost dotičnog natjecanja. Iako je Dinamo na ligaškoj ljestvici odmaknuo čak 23 boda, iako po slobodnoj procjeni međunarodnih faktora njegovi igrači vrijede...

 • Josip Brezovec: "Dinamov adut je Bjelica, a Rijekin Armada"

  21.05.2019.

  Josip Brezovec: "Dinamov adut je Bjelica, a Rijekin Armada"

  On je glede sutrašnjeg finala Kupa zaista neopredijeljen jer igrao je za obje suprotstavljene momčadi. U sličnim okolnostima doduše za Rijeku – bio je kapetan kad su 2014. u Maksimiru pobijedili 1:0...

 • Dinamu šesnaesti ili Rijeci peti "Rabuzin"

  20.05.2019.

  Dinamu šesnaesti ili Rijeci peti "Rabuzin"

  Ovo je tjedan nacionalnoga kupa jer u srijedu 22. svibnja na stadionu Alda Drosine u Puli od 18 sati sastaju se Zagrepčani i Riječani. Koji su se dosad nadmetali u tri finala, uspješniji su bili...

 • Sportski i bratski

  19.05.2019.

  Sportski i bratski

  U samo dva dana, četvrtak i subotu, dvojica hrvatskih trenera osvojila su naslove prvaka u velikim državama Azije i Europe, sa super klubovima kojima je taj atribut zapravo opterećujući. Učinili su...

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Wales

08.06.2019.

Stadion Gradski vrt, Osijek