Na kraju tjedna

Video: Suci - po najvišim europskim standardima

28.01.2019.

Video: Suci - po najvišim europskim standardima
Foto: Drago Sopta/HNS

Ove nedjelje završen je 54. seminar prvoligaških sudaca i 28. seminar kontrolora istog razreda, tradicionalno uspješan radni sastanak važnih sudionika nogometnog pokreta. Dakako da je u Medulin došao direktor natjecanja, infrastrukture i razvoja HNS-a Marijan Kustić, iznimno ne i viši savjetnik predsjednika Zorislav Srebrić koji, ne bez razloga, vjerojatno smatra da je u toj domeni sve pod kontrolom, ozbiljno i kvalitetno te zaista obećavajuće.

 

Sveprisutni Kustić isporučio je pozdrave Davora Šukera, zauzetog raznim obvezama – svakako i kandidacijskim – uoči Uefinog Kongresa već  7. veljače u Rimu. Direktor je predočio neusporedivo važnije i ljepše negoli kurtoazne rečenice:

"Suci su vrlo bitan faktor nogometne organizacije, nezasluženo etiketirani da sve loše kreće od njih. Kao da se sportska javnost utrkuje u kritiziranju, nikada vas na žalost ne tretirajući zadovoljavajuće. Premda je posljednjih sezona iskazan veliki napredak s toliko dobrog i još boljeg, prošle jeseni odličnog. Poljuljano povjerenje postaje prošlost, sasvim će ga vratiti VAR. Drago nam je što svi objektivni hvale suce i suđenje, a s naše strane podrška će uvijek biti maksimalna. Baš me veseli što sam tu, uvjeren da ćete trudom i sposobnošću pridonijeti svemu pozitivnom što krasi naš nogomet u procesu promjena jer kad ste na pravoj razini lakše je funkcionirati svima".

Foto: Drago Sopta/HNS

Treba li podsjećati da šef nacionalne sudačke komisije Ante Kulušić, inače i jedan od dopredsjednika Saveza, s članovima toga foruma Darkom Cvitkovićem, Draženkom Kovačićem, Antom Vučemilović-Šimunovićem i Domagojem Vučkovom sačinjava skup bivših internacionalaca među kojima ne manjka vrhunskih intelektualaca koji poslu pristupaju s mnogo takta, neupitne stručne osposobljenosti i primjerne praktičnosti. Jasno da valja spomenuti stalne predavače-specijaliste Miroslava Vitkovića i Tomislava Šetku, voditelja odjela Igora Pristovnika, povjerenika Alena Gereka, savjetnika Ivana Košutića. Doista uhodanu i uigranu postavu kojoj se izvrsno priključio donedavni višestruki „oskarovac“ sa zviždaljkom Bruno Marić zadužen za taj svjetski intrigantni projekt VAR (Video Assistant Referee), inovaciju koja po općem sudu spada u veće zahvate Kuće nogometa otkad postoji, zahtijevajući temeljitu obučenost koja će trajati mjesecima pa primjenu čiji će učinci biti dragocjeni. No Hrvatska, s A-reprezentacijom srebrnom u planetarnim razmjerima, logički se uključuje u sve moderne trendove bez suvišnih potpitanja, naprotiv.

Foto: Drago Sopta/HNS

Sucima i sutkinjama, pomoćnim sucima i sutkinjama, kontrolorima i instruktoricama elaborirane su teme koje traže permanentno usavršavanje. Ovom zgodom bilo je to Povlačenje, gaženje i igranje rukom, Simuliranje – disciplinske mjere, Management utakmice, tehnički prostor i oprema igrača, Kretanje i pozicioniranje sudaca i ostalih članova teama, Ocjenjivanje i pisanje izvještaja. Sve u krajnje profesionalnoj, ali ugodnoj atmosferi, zanimljivo i poticajno, s kompletnim uvažavanjem. Tako da stresove nije izazvalo ni sveobuhvatno teoretsko i tjelesno testiranje – kako i bi kad se podrazumijeva, kad je promjena PNI toliko da je putovanje ukorak nužno za sve koji kane biti i ostati u tom điru. Da se ne govori o brojnim video-isječcima glede prekršaja i zaleđa na koje se moralo odgovoriti u frakciji sekunde. Kao i o analizi s prigodnom raspravom kako bi se štošta rasvijetlilo, proširili vidici te ujednačio kriterij. Kompleksni fitness-ciklus kojim ravna Draženko Kovačić s asistentom Marijanom Dobrovićem polučuje zapravo izvanredne rezultate pa kojima su naši dečki i naše cure u kontinentalnom vrhu, uvažavajući sve kriterije i standarde, a 53 suca i sutkinje su posredstvom posebnih uređaja-satova u svakodnevnom nadzoru glede treninga i globalnog stanja.

Što reći osim – sjajno.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nitko nema iluzija da će se arbitarske pogreške iskorijeniti u cijelosti. To je nemoguće, čak i onda kad saživi VAR. Međutim, dragocjen je svaki pomak. HNS, njegovi sudački komisionari te ambiciozni i krajnje odgovorni akteri s igrališta poduzimaju sve za osjetne pomake. Naravno da je pritom od osobite koristi edukativni obol najistaknutijih vlasnika FIFA-znaka, među kojima prednjači Ivan Bebek s prinosom od zanatske do znanstvene sfere, golemog znanja i iskustva, potom i drugi: Fran Jović, Igor Pajač, Tihomir Pejin, Duje Strukan, Mario Zebec. Plus desetorica međunarodnih linijskih sudaca. Paralelno i dame najvišeg rejtinga predvođene FIFA-eksperticom Ladom Rojc.

U hotelu Park Plaza Belvedere bilo je i osam klubova, aktera Arena Cupa, biciklista, raznih sportaša i gostiju. Sigurno na ponašanje Kulušićeve svite nisu imali ni slovo primjedbe. Kako i bi – ipak je to prva liga!  

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri