Na kraju tjedna

HZSN & HNS

24.02.2019.

HZSN & HNS
Foto: Drago Sopta/HNS

U subotu 6. travnja Hrvatski zbor sportskih novinara prigodnom će svečanošću proslaviti 70. obljetnicu. Tada će se podijeliti nagrade i priznanja najboljima u 2018. godini. Sretna je okolnost da zbog fantastičnog uspjeha Vatrenih na World Cupu u Rusiji zavidan broj laureata dolazi iz nogometnog miljea. Doznajemo da je među dobitnicima i izbornik Zlatko Dalić…

U petak je bio 30. izborni sabor HZSN-a na kojem je i za iduće četverogodišnje razdoblje predsjednikom imenovan Jura Ozmec, glavni urednik Sportske televizije, to mu je peti mandat. Treći pak počinje glavni tajnik Marijan Bakić, urednik sportske rubrike KA-portala. Organizacijska tajnica ostaje Vesna Brumec s HRTV-a. Zbor ima oko 180 članova, službenih, nastoji objediniti i dosta više, treba se tek upisati. Ipak je to forum značajne važnosti i društvene uloge. Dovoljno je spomenuti da su se od 1949. na prezidentskom položaju redali Miroslav Habunek, Zvone Mornar, Žarko Susić, Milka Babović, Stanko Kučan, Miroslav Rede, Darko Kolombo, Ivica Vukotić, Slavko Cvitković, Darko Draženović, Zoran Kovačević. Nije dvojbeno da je i Ozmec uspješan, zato mu se vjeruje u kontinuitetu.

Dakako da je tema br. 1 rođendanska proslava, na čije pokroviteljstvo se odazvala predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović; članstvo se nada i njenoj nazočnosti, što bi skupu dalo posebnu dimenziju. Dolazak su potvrdili šef interkontinentalne asocijacije AIPS-a Gianni Merlo (Italija) te ravnatelj europskog odjela Charles Camenzuli (Malta) sa suradnicima. Uključujući i vodeće zastupnike osam državnih unija sportskih novinara s kojima HZSN najviše surađuje. Veseli što je Ozmec v.d. tajnika AIPS-a u kojem je i rizničar, to doista svjedoči o osobnom i ugledu nacionalne organizacije. Koja bi voljela da se aktualna godišnjica upriliči u nekoj kongresnoj zagrebačkoj dvorani s još nizom reprezentativnih predstavnika.

Nije, dakle, teško zaključiti da će glede struke te izvrsnosti uratka/učinka u prošloj godini najbolje biti tretirani reporteri i fotoreporteri koji tretiraju nogomet. Zahvaljujući činjenici da su mogli biti sa senzacionalnim Srebrnima. Ne apostrofiramo i faktor sreće – oni su taj status u svojim redakcijama svakako zaslužili. Lijepo je što se HNS nije nimalo ustručavao, a kamoli skanjivao istaknuti udio medija, zahvaljujući na primjernoj suradnji. Katkad prožetoj i kritičnošću jer argumentirana primjedba pridonosi jedino napretku. Divno je što su akreditirani izvjestitelji u press-službi Saveza predvođenoj glasnogovornikom Tomislavom Pacakom te u neprestanoj, otvorenoj i iskrenoj komunikaciji s izbornikom Zlatkom Dalićem – također i s reprezentativcima - imali kvalitetne relacije usmjerene zajedničkom cilju i interesu. Podrazumijeva se da je takav stav podržalo/njegovalo/zahtijevalo vodstvo Kuće nogometa na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom.

Rezultat je tu. Dosad niti jednom veći, nikada draži. Plod nepatvorene vrijednosti naših nogometaša i fenomenalnog vođenja. U nadasve poticajnoj atmosferi punoj razumijevanja, reda, zajedništva. Kad su apsolutno ujedinjeni svi elementi. Onda se regimente neutralnih promatrača čude kako je tako mala Hrvatska sposobna za tako velike stvari.

Naravno da jest. Bit će opet.

Dinamo nastavlja tamo gdje je Hrvatska stala, zapravo zastala, uzimajući zalet u kvalifikacijsku rundu za EP. Taj prvoklasni Dinamo koji funkcionira po sličnom načelu: izbalansirana momčad, perfektan trener, brojni odani gledatelji. I korektni novinari. Vjerujemo da Plavi nisu bez izgleda u razigravanju s prominentnom Benficom, zašto bi bili…? Znaju li Portugalci i njihovi namještenici što im sprema Nenad Bjelica!

Ovog ljeta na rasporedu je euro-summit selekcija U-21. Iako je uzorni pogon Nenada Gračana na ždrijebu mogao proći i bolje, a ne gurnuti se protiv super jakih Francuza i Engleza, nema straha, nema srama. Svi ćemo biti uz mlade „kockaste“, ne opterećujući imperativima, ali vjerujući da su kadri izboriti više od očekivanoga. Uostalom, što je to očekivano, što neočekivano? Kad su posrijedi Hrvati, talentirani i nadahnuti kao malotko, nikad ništa nije isključeno.

Ring slobodan: slijede natjecanja iznimne atraktivnosti i bitnosti. Podrazumijeva se da sveprisutni ešalon HZSN-a već brusi formu ne bi li perom i kamerom zabilježio baš sve!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri