Sve ovisi o Vatrenima

Dalić: "Sad se mijenja stil igre, moramo biti spremni"

04.03.2019.

Dalić: "Sad se mijenja stil igre, moramo biti spremni"
Foto: Drago Sopta/HNS

Povodom objave popisa kandidata za početak kvalifikacija za EURO 2020, izbornik Vatrenih Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić razgovarao je u ponedjeljak s predstavnicima medija, po objavi popisa igrača za utakmice s Azerbajdžanom i Mađarskom, kojima će Vatreni krenuti u bitku za plasman na nadolazeće Europsko prvenstvo.

Dalićevi će se izabranici okupiti 18. ožujka u Zagrebu te odraditi jedan regeneracijski i dva pripremna treninga za sraz s Azerbajdžancima, koje vodi Nikola Jurčević.

"Nemamo mnogo vremena, najvažnije je biti ozbiljan i odgovoran. Favoriti smo, no ne budemo li profesionalni do kraja, imat ćemo težak posao. Sada se mijenja stil igre, mi moramo imati posjed lopte i biti strpljiva, dominantna momčad, na to moramo biti spremni. Nadam se da ćemo biti zdravi i moramo ozbiljno shvatiti suparnike", najavio je izbornik. 

"S obzirom na situaciju, odnosno da dosta igrača nije u prvom planu u svojim klubovima, kandidate pratimo diljem Europe kako bismo mogli osvježiti momčad bude li potrebe. Pratili smo, primjerice, stopere Baraća iz Rapida i Pongračića iz RB Salzburga, a u HNL-u posebno smo pratili igrače Dinama, Rijeke, Osijeka i Hajduka. Imamo neke kandidate u fokusu" - Dražen Ladić

Foto: Drago Sopta/HNS

Kako protiv Azerbajdžana i Mađarske?

"Teško će biti probiti azerbajdžanski blok, treba se čuvati kontri i polukontri. Oni preko Jurčevića imaju potpuni uvid u našu reprezentaciju, on zna sve o nama i zato će nam biti teže, ali i mi ćemo nakon pripreme znati sve o njima. Domaćini smo, trebamo pobjedu, i sve će ovisiti o nama. Očekujem i puni stadion, podršku, a onda nam ne može nitko ništa", kaže Dalić.

"Svaka utakmica može biti opasna na početku kvalifikacija, u Budimpešti nas čeka pun stadion, te teška i zahtjevna utakmica. Sada smo mi kao viceprvaci svijeta svima poseban magnet. Ukoliko se imalo opustimo, bit će problema. Možda nam skupina izgleda lagano, ali i Wales i Mađarska i Slovačka prošli su skupinu na prošlom Europskom prvenstvu. Gostovanje u Mađarskoj vjerojatno će biti među najtežim ispitima u skupini", dodao je.

"Gledali smo i El Clasico, imalo se što vidjeti i u Kupu kralja i u prvenstvu - Modrić i Rakitić igraju u punoj formi. Pratimo mnoga imena, Petković i Pongračić su blizu najužem kadru, ali i drugi uspješni igrači mogu do reprezentacije. Petković je uistinu skrenuo pozornost na sebe, gledat ćemo ga i dalje, nadam se da će se nastaviti dobro razvijati - ovo mu je prva prava sezona nakon godina lutanja po Italiji. Jedvaj ima novog trenera, njemu je možda najvažnije uhvatiti još koju minutu u Bundesligi" - Ivica Olić

Foto: Drago Sopta/HNS

Izbornik je komentirao i medijska nagađanja o mogućem povratku Darija Srne među Vatrene, s obzirom na zdravstvene poteškoće unutar momčadi:

"Uz dužno poštovanje i veliki respekt prema Dariju Srni kao igraču, čovjeku i kapetanu, naša je odluka ući u kvalifikacije s mlađim, dugoročnijim rješenjima na desnom boku. Cilj je proći kvalifikacije, bez velikih trauma, ali i složiti momčad za Europsko prvenstvo. Vrsaljko je sigurno izgubljen do kraja kvalifikacija i mnogo će nam nedostajati, zbog čega nam je izrazito žao. Nadamo se da će biti spreman za Europsko prvenstvo, no moramo tražiti druga rješenja. I naći ćemo ga, moramo se koncentrirati na one koje sada imamo".

Nekoliko je riječi posvetio i drugim igračima u specifičnim situacijama - vrataru Lovri Kaliniću, napadaču Bruni Petkoviću te braniču Dejanu Lovrenu.

"S vratarima je posebna situacija, nije ih lako mijenjati, a Kalinić je prošle godine bio dobar i kvalitetan. Naravno, nisam sretan kada naši igrači nemaju dovoljnu minutažu, to nije dobro, ali imamo još dva tjedna do okupljanja. Petković je pokazao kvalitetu i dobre igre, a inače nemamo takav profil napadača, tako da ćemo konačnu odluku donijeti nakon Dinamovih utakmica s Benficom. Lovren je počeo trenirati, trebao bi i nastupiti ovaj tjedan. Zdrav je, i premda nam neće biti na raspolaganju za Azerbajdžan, nadam se da će biti spreman i doći na okupljanje u punoj formi, s ponekom utakmicom za Liverpool u nogama".

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri