Na kraju tjedna

Iz Europe u Europu

17.03.2019.

Iz Europe u Europu
Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je Dinamo u nepovoljnim okolnostima završio povijesnu rundu širom Starog kontinenta na sličan se zadatak spremaju sve četiri glavne državne selekcije. Finiš ožujka pun je intrigantnih nastupa koje će ljubitelji nogometa pratiti dostojnim zanimanjem.

Što se tiče oproštaja zagrebačkih Plavih zbog nes(p)retnog poraza kod lisabonskih Crvenih nameće se alternativa iz poznate pjesme njihovog simpatizera s vojvođanskih salaša Zvonka Bogdana: Il' plakati ili se napiti…? Jedno i drugo. Srećom, ostaje ponosni pogled na 16 utakmica od 24. srpnja 2018. do 14. ožujka 2019. s čak devet pobjeda te četiri remija i samo tri poraza, odlična gol-razlika 28:13. I još bolja zarada, 17 milijuna eura. Bit će prilike za reprizu pa i rekord, zašto ne već od idućeg ljeta. Čestitke svima u Maksimiru zbog prekida 49-godišnje stanke bez prezimljavanja u Europi, koja je neminovno stvarala komplekse.

Na redu su, dakle, reprezentativci. Oni najbolji, A-klase, startaju u kvalifikacijama za EP 2020. imperativno tražeći završnicu 24 selekcija lociranu na 12 gradova u isto toliko država. Prvi suparnik bit će 21. ožujka Azerbajdžanci koje vodi Nikola Jurčević zasigurno namjeravajući usavršiti štošta od onoga što je ne tako davno postavio Robert Prosinečki. No Zlatko Dalić ima formaciju za kvalitetan pa i furiozan zalet 21. ožujka u Maksimiru. Premda od Srebrnih s lanjskog SP-a nedostaju Danijel Subašić. Šime Vrsaljko, Ivan Strinić, Josip Pivarić, Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić i Marko Pjaca, možda i Tin Jedvaj, tu su brojni medaljaši: Lovre Kalinić, Dominik Livaković, Domagoj Vida, Dejan Lovren, Duje Ćaleta-Car, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Milan Badelj, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Filip Bradarić, Andrej Kramarić, Ivan Perišić, Ante Rebić. Plus nove ili malo starije snage Simon Sluga, Marin Leovac, Antonio Milić, Borna Barišić, Karlo Bartolec, Nikola Vlašić, Marko Rog, Mario Pašalić, Josip Brekalo, Bruno Petković… Može izbornik posegnuti u širok rezervoar tako da nema straha. Optimistički očekujemo i gostovanje u Budimpešti 24. ožujka iako se Mađari redovito bruse na južne susjede, uzalud. U skupini su još Slovaci i Velšani, a pravo sudjelovanja na Euru izborit će dvije prvoplasirane momčadi.

Ne miruje ni sastav U-21 Nenada Gračana. Ovaj mjesec donosi zapravo jedinu pravu provjeru uoči lipanjskog finalnog turnira 12 najjačih europskih postava toga uzrasta – 25. ožujka Mini Vatreni ogledat će se s Talijanima u Frosinoneu i preciznije saznati kako funkcioniraju u susretima s velikanima (ujesen su se odlično, 2:2, držali s Francuzima nedaleko Pariza). Neće doduše biti Ćaleta-Cara, Vlašića i Brekala, ali kapetan Alen Halilović i suigrači Ivan Šunjić, Filip Uremović, Nikola Katić, Lovro Majer, Nikola Moro, Luka Ivanušec, Borna Sosa, Domagoj Bradarić, Josip Posavec, Toma Bašić, Marin Jakoliš, Robert Murić… zaista obećavaju. Podsjećamo da nam na euro-smotri u San Marinu predstoje okršaji s Rumunjskom, Engleskom i Francuskom od 18. do 24. lipnja.

A od 20. do 26. ožujka u Sinju i Dugopolju reprezentacija U-19 Ivana Gudelja borit će se za prvo mjesto s favoriziranom Njemačkom te s Mađarskom i Norveškom jer samo ono vodi na finale osmorice u Armeniji u drugoj polovini srpnja. Nijemci su aktualni ciklus započeli s naj-koeficijentom među 55 nacionalnih vrsta i stoga preskočili prvo kvalifikacijsko kolu u kojem su se naši u Češkoj natjecali s domaćima (2:2), Makedoncima (1:1) i Luksemburžanima (2:1). Nadamo se da su Dominik Kotarski, David Čolina, Marko Bulat, Ante Palaversa, Antono Marin, Michele Šego i prijatelji kadri nadvisiti sebe. I eventualno Nijemce!

Ovih dana na scenu će i garnitura U-17 novog izbornika Tomislava Rukavine koji je naslijedio Petra Krpana, imenovanog vodećim instruktorom HNS-a. Zadatak nije jednostavan: od 21. do 27. ožujka biti barem drugi u elitnom krugu kojeg organiziraju Danci, a sudjeluju i Englezi i Švicarci. Na EP u Republiku Irsku sredinom svibnja ići će prvaci osam skupina i sedam najuspješnijih doprvaka. Hrvatska je bila domaćin prvog izlučnog testiranja te  drugim mjestom – iza Italije (0:3), ispred Andore (3:0) i Armenije (3:0) – ishodila put u Dansku. Što će biti s Irskom? Odlučit će Filip Kovačević, Joško Gvardiol, Luka Škaričić, Bruno Galić, Gabriel Groznica, Fran Tomek… šansa je tu.

Ma, bit će lakše kad odraste čudo od djeteta David Vida, ljubimac moskovske i istanbulske publike!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri