Gosti Azeri

Sretna nova godina!

21.03.2019.

Sretna nova godina!
Foto: Drago Sopta/HNS

Nije Nikola Jurčević uoči premijere na klupi Azerbajdžana – i to na zaista vrućem terenu –  u prvoj rečenici zaboravio poručiti svojim novim susjedima „Čestitam i želim sretan Novruz!“, veliki blagdan koji se slavi od srijede 20. do nedjelje 24. ožujka tradicionalno veličajući Novu godinu i dolazak proljeća. Šteta za Azere što se čestitarima večeras ni po kojoj prognozi neće pridružiti sportski miljenici u kopačkama…

Pridružiti naime povoljnim rezultatom jer teško je i gotovo nemoguće očekivati da će kapetan Maksim Medvedev sa suigračima izdržati napade najtrofejnijeg nogometaša 2018. Luke Modrića i kolega. Dakako da su iz Zagreba u Baku emitirane relativno optimistične naznake „Imamo pravo na nadu, zašto ne bismo iznenadili vlasnika svjetskog srebra…!?“, ali to je normalno, nitko u rat ne kreće bacajući koplje u trnje. Posrijedi je, naravno, rat sportskim adutima. A na aktualnoj FIFA-listi Hrvatska drži četvrtu poziciju dočim je Azerbajdžan 108. među 211 članica planetarne asocijacije. Dovoljno ilustrativno, rječito, jasno. Što nije razlog da se naši osjećaju sigurnima pa nehotice ulete u pandže prepotencije, kamoli bahatosti – takve greške nerijetko se plaćaju. Uostalom, Zlatko Dalić maksimalno je koncentriran, svjestan rizika, zato inzistira na ozbiljnosti i upornosti smatrajući da će se gosti začahuriti i da ih neće biti lako probiti.
Možda i hoće jer klasa je klasa!

Nema sumnje da će maksimirska priredba biti u fokusu države s obala Kaspijskog jezera/mora, veće od naše za 6 milijuna stanovnika i 30 tisuća kvadratnih kilometara. Mi stariji pamtimo da je do 1991. (od 1922.) bila članica SSSR-a, Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, zajedno s Rusijom, Ukrajinom, Bjelorusijom, Uzbekistanom, Kazahstanom, Gruzijom, Litvom, Latvijom, Estonijom, Armenijom, Moldavijom, Kirgistanom, Tadžikistanom i Turkmenistanom. Ta je zemlja prebogata naftom koju je otkrila davne 1846. a eksploatira od 1870. Metropola Baku broji više od 2 milijuna građana, s izbjeglicama i dvostruko. U prijevodu se zove Vjetroviti grad, po nekim narječjima i Brdo. U svakoj varijanti Dom vatre.

One Vatre koja s Vodom, Zemljom i Vjetrom sačinjava povijesni kult života i opstanka. Novruz Bajrami koji je, eto, simbol Nove godine paralelno obilježavane i u Iranu odakle je taj običaj i pošao, također u Indiji, Pakistanu, Kirgistanu, Uzbekistanu. Svrstan u UNESCO-vu nematerijalnu baštinu, fenomen „novog dana s dnevnim svjetlom“ u modrenim vremenima oslikan brojnim festivalima, vjerskim svetkovinama, dječjim igrama s pisanicama (kao kod nas o Uskrsu) te svakako blagdanskim stolom na kojem neizostavno mora biti sedam jela čija imena počinju slovom „s“ na azerbajdžanskom jeziku, jednom od varijenti turkijskog. Da, posrijedi je država sa 94 posto muslimana od čega 85 posto šijta i 15 posto sunita. Šijtski rodonačelnik je Iran, sunitski Saudijska Arabija – nasuprotni polovi koje spajaju česte razmirice…

- Svi su igrači spremni, možemo odigrati dobro – javio je Yurcevic kako ga tamo pišu. – Analizirali smo suparnika, o kojem nemamo tajni. Međutim, ključno je ono što se događa na terenu. Naš motiv je ogroman, premda priznajemo da je Hrvatska na sasvim drukčijoj razini. Čekamo uzbudljivu i intenzivnu igru te zanimljivu i napetu utakmicu.

Dalić je previše normalan da ne bi podvukao:
- Nema lagodnih protivnika. No nema ni straha za rezultat. Ne zaboravljamo da se u nedjelju sastajemo s Mađarima u Budimpešti. Danas ćemo biti strpljivi, lomiti konkurenta ne gubeći samopuzdanje. Kad se začahuri optimalna je taktika „tika-taka“. Uzdamo se u tehničku dominaciju. Računamo na potporu s tribina, bučnu i stalnu. Jesmo favoriti, to ćemo i dokazati.

Pretpostavlja se nazočnost najmanje 20 tisuća gledatelja. Vatreni su omiljeni i obožavani oduvijek, sad kad su i Srebrni ljubav je bezgranična. I obostrana. Izbornik će udarnu jedanaestoricu objaviti tek sat i pol prije kretanja s centra, prilikom sastavljanja službenog zapisnika.

U kvalifikacijama za EP 2016. u Francuskoj naši su dotičnog takmaca nokautirali u Osijeku 13. listopada 2014. s pola tuceta, 6:0, strijelci su bili Andrej Kramarić, Ivan Perišić, Marcelo Brozović i Luka Modrić, autogol je prislonio Rašad Sadigov. Tako je Niko Kovač apsolutno potukao čestog hrvatskog partnera Bertija Vogtsa - vodio Njemačku protiv selekcije Miroslava Blaževića na EP-u 1996. U Engleskoj i nezasluženo dobio 2:1, na što je Ćiro furiozno kontrirao na SP-u 1998. u Francuskoj 3:0. Debakl u Gradskom vrtu bio je okidač za Bertijevu smjenu, a nasljednik Robert Prosinečki na uzvratu u Bakuu održao je 0:0. Za njih senzacionalno, za nas zabrinjavajuće.

Sada je Baku prilično daleko, tamo gostujemo 9. rujna. Na Olimpijskom stadionu kapaciteta 67.200 ili po drugoj informaciji čak nešto više, 69.870. Kamen temeljac položen je u lipnju 2011. kao prilog stotom rođendanu azerbajdžanskog nogometa, no gradnja je startala u studenom 2012. Spektakularno otvorenje datirano na ožujak 2015. Proslavu je uveličala Lady Gaga za honorar od 2 milijuna dolara. Velebna arena za početak je ugostila sudionike Europskih igara koje su domaćina koštale 10 milijardi dolara. Sitnica. Tu će se dogodine odigrati tri utakmice iz skupina EP-a plus jedno četvrtfinale. Riječ je o elitnom zdanju koje plijeni apsolutno povjerenje. Ovog proljeća, 29. svibnja, azerski Olimpico će pak primiti finaliste Europske lige. Nismo sigurni navijamo li da se u završnoj borbi za pokal nađe Benfica…

Iz svega glasa svi navijamo da ovog četvrtka Hrvatska suvereno krene u novi natjecateljski ciklus. Oprostite, gospodine Yurcevic, više sreće s drugima!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri