Zar Hrvatska ovo ne može?

Stadion na ponos svim Mađarima

27.03.2019.

Stadion na ponos svim Mađarima
Foto: Getty Images

U samo 14 mjeseci, uz financiranje države, mađarski velikan Ferencváros i mađarski nogomet dobili su prekrasan novi stadion - spektakularnu Groupama Arenu. Gledajući taj stadion, hrvatski navijač ne može se ne zapitati - zar Hrvatska nema beton? Željezo? I radnike sposobne napraviti ovakav stadion?

Hrvatska nogometna reprezentacija imala je priliku već dva puta zaigrati na novom, uistinu krasnom stadionu u Budimpešti: u ožujku 2016. godine kada je u prijateljskom susretu s Mađarskom odigrala 1:1, dok su domaćini gotovo točno tri godine kasnije, ove nedjelje, slavili 2:1 u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Na ponos svim Mađarima, ulaznice za tu utakmicu rasprodane su čim su puštene u prodaju.

Foto: Getty Images

Groupama Arena izgrađena je na mjestu nekadašnjeg stadiona Albert Florian - pokušaji rekonstrukcije starog stadiona su odbijeni zbog velikih troškova te je 2012. bilo objavljeno da će se na toj lokaciji izgraditi novi stadion za 23.000 gledatelja, drugi najveći u Mađarskoj.

Izgradnja novog stadiona započela je 28. ožujka 2013. godine, a već 10. kolovoza iduće godine odigrana je prva utakmica na novom stadionu - Chelsea je s 2:1 pobijedio domaći Ferencváros.

Foto: Getty Images

Groupama Arena koštala je oko 50 milijuna eura, a ministar gospodarstva Mihály Varga izjavio je kako će prodaja zemljišta dobivenog okretanjem pozicije novog stadiona pokriti troškove izgradnje.

Stadion je multi-funkcionalan te uz nogometne utakmice može ugostiti i koncerte, konferencije i različite druge kulturne događaje. 2800 tona željeza izrađeno je u Kecskemetu, dok je betonska struktura (25.000 kubičnih metara) napravljena u Penteli. Izgradnja stadiona omogućila je posao za oko 2.000 radnika.

Foto: Drago Sopta/HNS

Groupama Arena samo je jedan od brojnih novih stadiona čiju je izgradnju financirala mađarska država. Do siječnja 2015., mađarska Vlada uložila je približno 500 milijuna eura na nove stadione, a sličnim se tempom nastavilo i u narednom razdoblju. 

Krajem ove godine planira se i otvorenje nacionalnog stadiona u Budimpešti koji nosi ime legendarnog Ferenca Puskasa, na kojemu će sljedećeg ljeta biti odigrane tri utakmice natjecanja po skupinama Europskog prvenstva te jedan susret osmine finala. 

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri