Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Sjednica u Zagrebu

Održana redovna
Skupština HNS-a

28.03.2019.
Održana redovna Skupština HNS-a
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • Weibo
 • RSS

U četvrtak je u Zagrebu održava redovna izvještajna Skupština Hrvatskog nogometnog saveza.

Sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza započela je u 12:00 sati u zagrebačkom hotelu DoubleTree by Hilton, a prisustovalo je 49 skupštinara.

"Kada pogledam što je sve Hrvatski nogometni savez doživio i ostvario u 2018. godini, zaista imamo na što biti ponosni. Hrvatska reprezentacija ujedinila je cijelu zemlju i donijela joj najveću sreću od samostalnosti, a HNS nije bio uspješan samo na terenu: odradili smo najveći projekt u povijesti Saveza - napravili smo pet savršenih travnjaka na prvoligaškim terenima. Znamo da samo ulaganja u bazu mogu osigurati uspješnu budućnost hrvatskog nogometa. Ne mogu u jednom govoru obuhvatiti sve ono lijepo što nam se događa, a sada kada smo opet osjetili kakvo je veselje doživjeti veliki rezultat, imamo motivaciju raditi još jače i još više kako bismo nešto slično doživjeli ponovno", poručio je na otvaranju predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, koji je pri završetku posebno pozvao i na jačanje uloge žena u nogometu.

Sjednici je prisustvovao i pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora, Siniša Krajač, koji je skupštinarima poručio:

"Izražavam veliko zadovoljstvo i ponos ne samo zato što sam danas ovdje, već što smo niz godina partneri s ciljem boljitka sporta. Upravo vaš rad sam danas htio istaknuti i skrenuti pozornost na njega i na doprinos koji dajete sportu. Gospodine predsjedniče, vama i vašim suradnicima želim uspjeh u daljnjem radu te da svojim imenom otvarate vrata svjetske i europske nogometne elite, a sve u korist hrvatskog nogometa i hrvatskog sporta. Na tom putu će vam Hrvatski olimpijski odbor biti neumorni pratitelj. HOO ne sumnja u našu A-reprezentaciju i u odlazak na EP, i na tom putu imate apsolutnu punu podršku HOO-a".

"Neizmjerno mi je zadovoljstvo što s vama danas dijelim ovaj ponos. Jedan ste od najboljih uzora svim ostalim savezima, koji pokazuje kako organizirani način rada i kvalitetna selekcija igrača i trenera vode do ovakvih rezultata. Vjerujem da ćemo zajedno nastaviti suradnju i dovesti do poboljšanja uvjeta za rad, kao što smo u protekloj godini napravili prekrasne travnjake na Maksimiru i u Kranjčevićevoj. Skupštini želim uspješan rad, a Grad Zagreb će i dalje ulagati velika sredstva da poboljšamo uvjete i pratimo standarde koje pišu UEFA i FIFA", nadovezao se predstavnik Grada Zagreba Milan Čolić, pomoćnik pročelnika za sport i mlade.

Počasni predsjednik HNS-a Mladen Vedriš, koji je zajedno s drugim počasnim predsjednikom Brankom Mikšom kao gost pratio rad Skupštine, istaknuo je jednu zgodu iz Japana.

"Jedan mi je japanski poslovni čovjek rekao kako su oni u Japanu beskrajno ponosni na svoju prošlost, a potpuno orijentirani na svoju budućnost. To je rečenica za koju HNS ima motiv da je ispuni, kako bi ovakvi uspjesi postali kontinuitet i znak naše prepoznatljivosti".

foto: HNS

Kao predstavnik Europske nogometne federacije sjednici je nazočio Angelo Rigopoulos, Uefin direktor integriteta i nadzora, koji je prenio pozdrave predsjednika Aleksandra Čeferina i glavnog tajnika Theodorea Theodoridisa. Čestitajući na sjajnim rezultatima hrvatskog nogometa, naglasio je:

"HNS je iznimno profesionalan i dobro organiziran, a osobe koje ga zastupaju u raznim tijelima, programima i inicijativama Uefe uživaju velik ugled. To je svakako zahvaljujući kvalitetnom vodstvu predsjednika Šukera. UEFA poziva tijela državne vlasti da učine više napora za potporu poboljšanju nogometne infrastrukture u Hrvatskoj. Takvo ulaganje u nogomet preduvjet je uspješnog razvoja našeg voljenog i najvažnijeg sporta u Hrvatskoj, u Europi i svijetu".

Trofej podmlatka primio je Antun Prce, rođen 20. svibnja 1934. godine, umirovljeni nogometaš i trener koji iza sebe ima čak 35 godina aktivnog trenerskog rada u svim dobnim kategorijama. Nogometnu karijeru započeo je u Neretvinim mlađim dobnim kategorijama, bio je prvotimac Neretve i Zmaja, a po završetku igračke karijere započeo je svoje dugogodišnje trenersko djelovanje. Od 1965. godine do odlaska u mirovinu 2000. godine trenirao je brojne Neretvine momčadi, od pionira do seniora, a u nekoliko navrata bio je i voditelj nogometne škole. Osvojio je Dalmatinske sportske igre 1975. godine te je 2001. nagrađen od strane Fife za amaterski rad u klubu. Bio je osnivač i aktivan član sportskog društva Razvitak Metković, koje je imalo 21 selekciju raznih sportskih grana. I danas savjetuje mlade igrače i trenere te je aktivan član NK Neretve, a Trofej podmlatka potvrđuje njegov rad s mlađim uzrastima te značajan doprinos razvoju mladih igrača.

"Zahvaljujem se na ovom velikom priznanju. Neretva Metković i dolina Neretve poznata je po nogometu širom Hrvatske te je bila veliki pokretač za igrače mlađih uzrasta, i zato smo dali puno nogometaša i sportskih radnika, uključujući i reprezentativce te počasnog glavnog tajnika Pavlovića. U Metkoviću i Neretvi ljudi rade s velikom ljubavi i stručnošću", rekao je Prce.

foto: HNS

Dobitnici Trofeja podmlatka su i Boris Nemec, rođen 23. veljače 1945. godine, dugogodišnji je liječnik hrvatske reprezentacije te jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka na području sportske medicine. U mladosti se bavio nogomet, a kasnije je ostvario zvanje saveznog nogometnog suca. Karijeru nogometnog liječnika započeo je u nogometnom klubu Rijeka, a od travnja 1996. godine stalni je član stručnog stožera Vatrenih. Kao liječnik reprezentacije sudjelovao je na svim dosadašnjim europskim i svjetskim prvenstvima na kojima je nastupala hrvatska reprezentacija. Osvajač je brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine te srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Nadalje, dobitnik je brojnih drugih priznanja, uključujući i dva odlikovanja predsjednika Republike Hrvatske. Dao je značajan doprinos radu Fifine Zdravstvene komisije te HNS-ove Zdravstvene komisije, a surađivao je i s mladim hrvatskim reprezentacijama. Svojim zalaganjem za zdravstvenu zaštitu mladih nogometaša te brigom za generacije hrvatskih reprezentativaca zaslužio je da se njegovim brojnim priznanjima pridruži i HNS-ov Trofej podmlatka.

Stjepan Stipe Ilić, rođen 11. prosinca 1940. godine, nogometom se počeo baviti u viškom Naprijedu. Za vrijeme 18-godišnje igračke karijere upisao je više od 200 nastupa za prvu momčad Hajduka i 150 nastupa za prvu momčad Zagreba. Nakon kraja igračke karijere, stekao je zvanje višeg nogometnog trenera te se od 1973. godine aktivno bavio trenerskim radom, a od 1977. godine do svoje sportske mirovine u srpnju 2017. godine trenirao je brojne momčadi u dolini Neretve. U NK Neretvi i drugim klubovima bio je voditelj nogometne škole i trener svih uzrasta, uključujući i prvu momčad, te je kroz više od četiri desetljeća trenerske karijere svoje nogometno znanje prenio na brojne generacije mladih igrača. Trofej podmlatka priznanje je za njegov kontinuirani rad s mladima i doprinos razvoju nogometa u dolini Neretve i okolici.

Vlado Bilić, rođen 15. rujna 1955. godine, proslavljeni je vratar NK Osijeka i dugogodišnji nogometni trener. Prve je nogometne korake učinio je u mlađim uzrastima Grafičara, a najzapaženije trenutke svoje igračke karijere proveo je u Osijeku, u kojem se krajem osamdesetih proslavio kao najbolji vratar u Jugoslaviji po pitanju jedanaesteraca. Nakon aktivnog sudjelovanja u obrani svoga grada za vrijeme Domovinskog rata posvetio se trenerskom poslu u Osijeku. Svoje vratarske vještine prenio je na brojne mlade igrače kao trener vratara raznih uzrasta, a u Osijeku je obavljao i brojne druge funkcije. Kao trener vratara je s izbornikom Ivom Šuškom sudjelovao na U-21 Europskom prvenstvu 2000. godine te je trenirao buduću jedinicu Hrvatske Stipu Pletikosu. Usprkos zdravstvenim problemima, i dalje je aktivan trener vratara u Osijekovoj Školi nogometa, a Trofej podmlatka dodjeljuje mu se zbog neumorne predanosti razvoju mlađih uzrasta i važnoj ulozi u stvaranju generacija osječkih igrača.

foto: HNS

Na sjednici je prihvaćen zapisnik prošle Skupštine, usvojeno je izvješće o radu Izvršnog odbora, kao i izvješće revizora te odluka o izmjenama i dopunama Statuta i Poslovnika o radu Skupštine.

Hrvatski nogometni savez je u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2018. ostvario prihode u iznosu od 435.541.412,65 kn, a rashode u iznosu od 371.655.338,65 kn, te ostvario višak prihoda nad rashodima u iznosu od 63.886.074,00 kn. Višak prihoda nad rashodima koristit će se u godinama kada nema završnih natjecanja odnosno kada ostvarujemo manjak prihoda nad rashodima. U odnosu na planirano prihodi su ostvareni 206,4%, rashodi 183,3%, a višak prihoda nad rashodima 779,1%.

"Kao i uvijek, planirali smo prvi krug natjecanja na Svjetskom prvenstvu, a zahvaljujući osvojenom srebru došlo je do većih odstupanja i bili bismo sretni kada bi nam sportski rezultati svake dvije godine doveli do odstupanja u odnosu na planirano. 2018. godina je u odnosu na sve dosadašnje godine daleko najuspješnija financijska godina i ostvaren je više od dvostruko veći budžet u usporedbi sa bilo kojom prethodnom godinom. Nadamo se i u budućnosti uspješnim sportskim natjecanjima, a time i dobrim financijskim rezultatima", sažela je voditeljica Odjela za računovodstveno-financijske poslove, Ružica Bajrić, koja je povukla i paralelu s počecima rada - naime, budžet HNS-a 1992. godine iznosio je svega 169.000,00 kn i vidljivo je da je 1996. godine, našim prvim sudjelovanjem na završnici Europskog prvenstva u Engleskoj, znatno povećan i iznosio je 37.489.000,00 kn.

Iz Fifinog programa Forward povučeno je 1.373.111 USD za projekt uvođenja VAR-sustava, čija primjena počinje od proljetnog dijela natjecateljske godine 2019./2020., a program je iskorišten i za selektivne turnire, turnir U-15 Vlatko Marković te Croatia Cup u ukupnom iznosu 831.405 USD. Ujedno su financirani i drugi razvojni projekti, razvoj ženskog nogometa i pomoć županijskim nogometnim savezima.

Na prijedlog Izvršnog odbora donesena je odluka o izmjenama i dopunama Statuta HNS-a, radi jačanja efikasnosti rada i funkcioniranja HNS-a te povećanja opsega poslova, preraspodjele poslova i jačanja cjelokupnog ustrojstva i organizacije. Osim toga, usvojena je odluka o izmjenama Poslovnika o radu Skupštine.

 • Četiri utakmice kazne za Erosa Grezdu

  04.06.2020.

  Četiri utakmice kazne za Erosa Grezdu

  Disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza danas je održala sjednicu na kojoj je, između ostalih, donijela odluku o kazni za igrača NK Osijek Erosa Grezdu. Disciplinska komisija odlučila je...

 • Odluke Komisije nogometnih sudaca IO HNS-a

  02.06.2020.

  Odluke Komisije nogometnih sudaca IO HNS-a

  Nakon detaljne analize utakmice polufinala završnice Hrvatskog nogometnog kupa za sezonu 2019./2020. odigrane u Rijeci 31. svibnja 2020. između Rijeke i Osijeka, Komisija nogometnih sudaca Izvršnog...

 • Odluka o upisu učenika u 1. razred srednje škole

  01.06.2020.

  Odluka o upisu učenika u 1. razred srednje škole

  Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je na svojim mrežnim stranicama informacije o upisu učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2020./21., uključujući informacije vezane za upis...

 • Šuker i Primorac: "Hrvatska pokazala profesionalnost, svjedoči izvrsnost"

  30.05.2020.

  Šuker i Primorac: "Hrvatska pokazala profesionalnost, svjedoči izvrsnost"

  U Zagrebu je održana konferencija za medije Hrvatskog nogometnog saveza povodom predstavljanja rezultata zdravstvenog projekta u borbi protiv COVID-19 te ponovnog početka nogometnih natjecanja u...

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Portugal - Hrvatska

05.09.2020.