70 godina HZSN-a

Jedno srebro i osam zlatnih nijansi

06.04.2019.

Jedno srebro i osam zlatnih nijansi
Foto: Dražen Patarčić/HNS

U subotu 6. travnja 2019. svačanošću u zagrebačkom hotelu Westin proslavljena je 70. obljetnica Hrvatskog zbora sportskih novinara. Tom prigodom su dodijeljene nagrade i priznanja najboljima u 2018. godini koja se smatra najuspješnijom u povijesti hrvatskog sporta.

Bilo je to uistinu na visokom nivou, najmanje stoga što je proslava upriličena na najvišem, 17. katu hotela u središtu metropole. Predsjednik Jura Ozmec, ugledan i zavidno pozicioniran u interkontinentalnim relacijama budući da je v. d. glavnog tajnika i rizničar u AIPS-u, Svjetskoj udruzi sportskih novinara, prvo je pozdravio posebne goste-uglednike: Mirjanu Hrgu, izaslanicu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Krešimira Šamiju, zastupnika Vlade RH odnosno premijera Andreja Plenkovića, Jelenu Pavičević-Vukičević, zamjenicu ZG-gradonačelnika Milana Bandića, Josipa Čopa, glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvoja Zovka, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, Giannija Merla, predsjednika AIPS-a, Charlesa Camenzulija, predsjednika Europske asocijacije sportskih novinara UEPS-a te Boška Trpeskog, predsjednika regionalnog ogranka SEESJA-e. Svi oni su se skupu obratili s mnogo uvažavanja i iskrenih komplimenata. Stigle su i kolege iz bliže ili dalje regije: Italije, Malte, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije.

Voditelj Lovorko Magdić vješto je ravnao dojmljivom scenom, koju je šef operative HZSN-a Marijan Bakić upoznao s upravo tiskanom monografijom „70 godina, a još se bavi sportom“. Za ugodan štimung pobrinuli su se karlovački glazbenici, duo Tomica Jambrošić i Valentina Krajcer. Scenarij je podrazumijevao i poseban tretman kvarteta bivših prezidenata među kojima je, naravno, najomiljenija Milka Babović premda ne zaostaju ni Miroslav Rede, Slavko Cvitković, Zoran Kovačević. Šteta što nije mogao doći Darko Kolombo. Treba dakako nabrojiti i one koji više nisu među nama: Miroslava Habuneka, Zvonu Mornara, Žarka Susića, Stanka Kučana, Ivicu Vukotića i Darka Draženovića.

Drugi dio bio je namijenjen laureatima, žanrovskim prvacima za proteklu godinu, na sportskim terenima i u sportskom žurnalizmu tako uzbudljivu i plodonosnu.
- Priznanje za promociju sporta pripalo je neumornoj i svestranoj Radici Jurkin (Hrvatski olimpijski odbor);
- Priznanje za lokalno novinarstvo: odličan Portal sport 023 Zadar;
- Priznanje za intervju: osebujni Zlatko Karlo (Sportske novosti), sugovornik posljednji put u životu bio je košarkaški trener Boško Božić-Pepsi;
- Priznanje za press-službu: doista sjajni Alen Lesički, glasnogovornik GNK Dinama.

Sad zastajemo namjerno, budući da slijedećih osam pobjednika ima izravnu vezu s fenomenalnom kolajnom hrvatskih nogometaša na SP-u u Rusiji:
- Priznanje za fotoreportera: Igor Kralj (Pixsell) koji je, kako je naglasio, „Svjedočio srebru iz prvog reda“;
- Priznanje za fotografiju godine: Drago Sopta, autor legendarnog sna omiljenog Vatrenog Šime Vrsaljka na najdražoj zastavi, nacionalnoj trobojnici;
- Priznanje za izdavaštvo: Sportske novosti, za knjigu „Rusija naših snova“ koju je impresijama sročio izbornik Zlatko Dalić, u tekst uobličio novinar Dražen Antolić, a perfektno osmislio i realizirao glavni urednik Mario Zorko;
- Priznanje za radijsko novinarstvo: Krešimir Gotlin s Hrvatskog radija, za niz originalnih reportaža s ruskih stadiona i ulica;
- Priznanje za TV-emisiju: Zabivaka HTV-a, izvanredna svakodnevna storija s Prisavlja uživo, djelo stotinjak vrsnih kreatora.

Foto: Dražen Patarčić/HNS

Zastat ćemo zbog zaleta na tri ključne kote:

- Priznanja za suradnju s medijima dodijeljeno je fantastičnom šefu hrvatske selekcije Zlatku Daliću, koji je još jednom reagirao u svom iskreno-otvorenom stilu, onako kako se i ponaša cijelo vrijeme – skromno i nadasve ponizno: „Hvala, veseli me ovakav tretman, važan, dragocjen. U komunikaciji s novinarima potreban je uzajamni respekt. Da, spremni smo i na kritike ukoliko su dobronamjerne i pozitivne, u tom slučaju svi idemo naprijed. Na SP-u sve je u toj domeni bilo primjerno. Razumije se da su za medalju najzaslužniji nogometaši, vrhunski profesionalci čija kvaliteta impresionira“.

- Nagrada „Novinar godine“ uručena je as-reporteru Sportskih novosti Draženu Antoliću koji je senzacionalne Srebrne pratio u stopu, na svim utakmicama, treninzima, press-konferencijama, svakako i iza kulisa poradi čega je objavio i bezbroj ekskluzivnih infomacija. On kaže: „Rusija je bez dvojbe bila san snova svih nas. Računali smo da nema većeg doživljaja od otvaranja Mondiala 2014. s Brazilom u Sao Paolu, ni sanjajući da ćemo četiri godine potom biti finalisti u Moskvi! Što se pak tiče aktualne knjige, ne pamti se da je ikad ijedna sa sportskim sadržajem prodana u tolikoj nakladi“.

Foto: Dražen Patarčić/HNS

- Nagrada za životno djelo: Anton Samovojska, novinar koji ja radio u Večernjem listu, Vjesniku i Sportskim novostima, danas je suradnik HTV-a, jedan od protagonista Zabivake, stručni komentator koji ima što reći i savršeno zna kako će to učiniti: „Samo manji dio mogu zahvaliti sebi, većinu svojim učiteljima predvođenima Icom Kerhinom, Žarkom Susićem, Darkom Draženovićem i Miroslavom Redeom. Istina je da u ovoj struci nema rezultata bez kompletnosti i konkretnosti. Slijedio sam načelo da ni jednu rečenicu nije poželjno žurno završiti točkom….“

 

Spomenimo da su veliki blagdan HZSN-a, ali i svojevrsni dan HNS-a u Westinu popratili izvršni direktor Marijan Kustić, savjetnik predsjednika Davora Šukera neizostavni Zorislav Srebrić, kao i Zoran Cvrk, Nika Bahtijarević, Nikša Martinac. Došli, čuli i gledali, uživali. Kuća nogometa zadržava neotuđivo pravo na silan ponos!

Foto: Dražen Patarčić/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri