Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS > Sudačka komisija

Seminar u Sesvetama

Upoznavanje sudaca s
VAR tehnologijom

10.04.2019.
Upoznavanje sudaca s VAR tehnologijom
foto: HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • Weibo
  • RSS

Hrvatski nogometni savez organizirao je dvodnevni seminar za suce koji će biti pomoćni video suci od proljetnog dijela sezone 2019./20., kada kreće korištenje VAR-a u HT Prvoj ligi.

U prostorijama Odjela nogometnih sudaca u Sesvetama, HNS je okupio 28 sudaca koji su kandidati za pomoćne video suce (VAR - video assistant referee) odnosno njihove pomoćnike (AVAR) kako bi se upoznali s vrlo kompleksnim i zahtjevnim projektom uvođenja VAR-a u hrvatski nogomet.

Ispred HNS-a, prisutne su dočekali dopredsjednik Saveza i predsjednik Komisije nogometnih sudaca Ante Kulušić te voditelj Odjela nogometnih sudaca Igor Pristovnik, a predavanja su držali HNS-ov instruktor za VAR Bruno Marić te njegov pomoćnik Tomislav Šetka.

foto: HNS

Suci su se upoznali s opremom koja će biti korištena u ovom projektu, njenim mogućnostima i ograničenjima. Nastavilo se s vježbama tijekom kojih su prikazane brojne snimke stvarnih situacija gdje se koristi tehnologija VAR, kako bi se razumjela dostupnost različitih kuteva kamere, brzina snimke i interakcija s opremom i osobljem. Na kraju seminara organiziran je video test za sve prisutne suce. Projekt uvođenja VAR-a financiran je sredstvima iz Fifinog Forward programa.

"Suci su se mogli uvjeriti kako ih čeka veliki izazov jer je ovo nešto sasvim novo i drugačije u odnosu na njihova dosadašnja iskustva. HNS će učiniti sve kako bi sucima pružio maksimalnu edukaciju po svim pitanjima, kako bismo potpuno spremni dočekali proljetni dio iduće natjecateljske godine. Protokoli Fife i IFAB-a su jasni i vrlo zahtjevni, a na nama je da ih ispunimo kroz idućih godinu dana. Uvjerio sam se kako su svi svjesni kompleksnosti projekta i siguran sam da naši suci mogu odgovoriti tim zahtjevima", istaknuo je Ante Kulušić.

foto: HNS

foto: HNS

foto: HNS

Učitaj više