Sport i politika

Lopta za pola milijarde

10.04.2019.

Lopta za pola milijarde
Foto: China Football Association

Zna se koliko su Vatreni simpatični širom globusa, no današnja izjava kineskog premijera Li Keqijanga potukla je sve rekorde. Lako je pretpostaviti da je uvaženi gost bio oduševljen kad mu je kolega s hrvatske strane Andrej Plenković poklonio loptu s potpisom Srebrnih.

Pola milijarde Kineza gledalo je lanjsko finale World Cupa s moskovskog stadiona Lužniki, kad je Hrvatska zahvaljujući umoru i nesretnim okolnostima izgubila od Francuske 2:4. Dakle više od trećine stanovnika najmasovnije države kugle zemaljske dežuralo je ispred televizijskog ekrana i držalo fige našima. Lijepo je to čuti od predsjednika Nacionalnog vijeća i šefa vlade, koji ne taji za koga je navijao. Kao što nisu tajili ni mali nogometaši upravo tih ljetnih dana spektakularnom i dramatičnom akcijom spašeni iz poplavljene spilje Tham Luang u svojoj domovini Tajlandu.

Te dvije činjenice koje govore o spontanoj omiljenosti na dalekim meridijanima posebno nam gode, prirasle srcu za sva vremena. A ekselencija Li još je jednom rečenicom potvrdio koliko drži do Hrvatske i Hrvata, konstatirajući čim je sletio „Šarmantnu civilizaciju i divno gostoprimstvo“.

Bolje upućeni pamte da je prije nezaboravnog ruskog turnira, 3. svibnja 2018. godine, sjedište HNS-a u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara posjetila delegacija Kineskog nogometnog saveza pa s domaćinima koje su predvodili direktori Damir Vrbanović i Marijan Kustić razgovarala o organizaciji natjecanja, ulaganjima u infrastrukturu, strancima u Prvoj HNL. Tada je postavljena platforma za suradnju, koja je dograđena prigodnim memorandumom o sporazumijevanju 13. kolovoza, potpisom dvojice predsjednika, Davora Šukera i Du Zhao Caija. Ona podrazumijeva razmjenu trenera i igrača, međusobne prijateljske utakmice, turneje mladih selekcija i druge dodirne točke. A u posljednjoj dekadi listopada u Kini je bio Šuker kako bi i kao član Izvršnog komiteta Uefe razinu komunikacije podigao na višu razinu, i uspio jer su se aktivirali i funkcionari tamošnjeg Ministarstva sporta.

Hrvatsko srebro, koja tako iskreno glorificira i premijer, u cijelosti je zaintrigiralo kineske dužnosnike željne dugoročnog prožimanja s „Tako malom, a tako velikom nogometnom zemljom“. Pametni ljudi, shvaćaju kome se treba obratiti, od koga učiti, čiju praksu koristiti. Ne dvojimo da je i Andreju Plenkoviću bilo ugodno slušati partnerove pohvale, uvjereni da će Vlada RH zaključiti koliko je najpopularniji sport bitan pa se konkretno uključiti u „operaciju stadion“ i druge infrastrukturne zahvate.

Dosad kontakti s nogometnom Kinom nisu bili razgranati, ali bili su više nego solidni. Naravno da je na vrhu piramide Branko Ivanković koji je 2010. doveo Shandong Luneng iz Jinana do sjajnog naslova prvaka, zajedno s asistentima Rajkom Magićem, Fahrijom Dautbegovićem i Franom Lekom. Prvi je, zapravo, krenuo Miloš Hrstić, okušali su se i Dražen Besek, Goran Tomić, Marijo Tot, Dragan Talajić… Miroslav Blažević vodio je ugledni klub Shanghai Shenhuu kojeg je bodrio jedan od bivših premijera Wen Jiabao, potom i državnu postavu U-23. Od vedeta reprezentativnog ranga znatiželjnim gledateljima predstavili su se Nikica Jelavić i Jorge Sammir. Pustim mjesecima redaju se pozivi Mariju Mandžukiću i Nikoli Kaliniću, svote od više desetaka milijuna eura premašuju san snova. Neloše kotiraju Goran Milović, Stipe Lapić, nasljednici Darka Matića, okušali su se i Jurica Vučko, Josip Milardović, Leon Benko, sreće nije imao Mate Maleš.

Daleko bi nas odvelo nabrajanje internacionalnih  vedete s kineskih destinacija. Evo dijela trenerskih: Fabio Capello, Sven-Goran Eriksson, Marcello Lippi, Dan Petrescu, Dragan Stojković, Fabio Cannavaro, Gregorio Manzano, Uli Stielike, Quiqe Flores, Arie Haan, Cosmin Olaroiu, Vitor Pereira, Alberto Zaccheroni, Roger Schmidt, Jordi Cruyff. A Zlatka Dalića ne pitaju za cijenu. Igračke: Nicolas Anelka, Carlos Tevez, Alex Teixeira, Demba Ba, Henrique Paulinho, Javier Mascherano, Marouane Fellaini, Santos Ramires, Axel Witsel, Jackson Martinez, Lombe Gervinho, Givanildo Hulk, Oscar dos Santos, Yannick Carrasco, Giovanni Moreno…

Galerija stratega, galaksija asova. Međutim, poslodavci čeznu i za Croatama. Svako malo navrate pitajući za savjet, moleći recept. Došljaci s tih nepreglednih prostranstava (Kina je površinom veća od Hrvatske 169,5 puta) zaljubljeni su u naše majstore, našu školu, naš stil. Našu igru temeljeni na talentu i kondiciji, na disciplini i imaginaciju. Znaju oni što hoće, žitelji ekonomske planetarne velesile br. 2.

Nanese li vas put, provjerite. Kako ono kaže lider njihove vlade: svjedoka je pola milijarde, ili 500 milijuna!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri