Poker asova

Kovač, Ivanković, Leko i Mamić u trci za naslov

13.04.2019.

Kovač, Ivanković, Leko i Mamić u trci za naslov
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski treneri i dalje su uspješni u stranim klubovima. Trijumf u nacionalnom prvenstvu smiješi se čak četvorici, po dvojici u Europi i Aziji. Situacija je napeta, traje borba za svaki bod i gol. Sjajno je što nas prezentiraju dokazane vedete. Država koja je lani dala svjetskog doprvaka potvrđuje vrijednost i na taj način.

Naravno da svi rado i znatiželjno pratimo kako naši stručnjaci kotiraju na inozemnim destinacijama. Traje vatreno proljeće, i ovaj vikend nosi mnogo borbe, neizvjesnosti, nade, zebnje. Evo pokera asova koji jurišaju na sam vrh s realnim izgledima da ga i dohvate.

Niko Kovač (Bayern)

Štošta je drukčije od prošle subote kad su bavarski Crveni na svojoj Allianz Areni pred svih 75.000 gledatelja pomeli jedinog pravog takmaca Borussiju Dortmund 5:0 i napokon zaposjeli poziciju br. 1 s brodom prednosti. U prilog im ide i neusporedivo bolja razlika pogodaka (+46 u odnosu na +31), pogotovo pak uzajamni omjer jer su ujesen u gostima izgubili 2:3. Jest da je tjedan malo pomutio sukob istaknutih prvotimaca Roberta Lewandowskog iz Poljske i Kingsleya Comana iz Francuske - svađa navodno začinjena tučnjavom na treningu - ali ravnatelj stožera jučer je smireno priopćio da su se dečki ispričali jedan drugome te da nogometni München smije spavati mirno. Premda nedjelja donosi gostovanje kod Fortune Düsseldorf, koje po tradiciji nije ugodno. Borussia danas dočekuje Mainz 05 i vjerojatno će joj biti lakše. Posrijedi je 29. kolo od ukupno 34. Činjenica je da društvo iz Dortmunda ne blista, tako da su šanse braće Kovač zaista objektivne. A super je biti šampion njemačke Bundeslige u kojoj su Niko i Robert zapamćeni i po uzornoj igračkoj karijeri.

Branko Ivanković (Persepolis)

Leteći Varaždinec veliki je iranski ljubimac budući da je A-reprezentaciju plasirao na World Cup 2006. u Deutschland. Prošle godine njegov je Persepolis uzeo krunu zavidnom dominacijom i tako gotovo sasvim ublažio tugu zbog propuštenog slavlja godinu prije, zbog dva gola minusa (tada propozicije nisu preferirale uspješnijeg u uzajamnim susretima). Ivankoviću je ovog petka nehotice pomogao Sepidrood Rasht matirajući kod kuće Tractor Sazi 3:1 zahvaljujući  čemu je Persepolis trenutačno s dva boda više, što ove subote može povećati na pet sredi li u svojoj golemoj areni Azadi dosta skromniju Saipu. Neloše je i što je jučer teheranski Esteghlal dobio Sepahan u Isfahanu golom u 90+9. minuti tako da oba za liderom zaostaju četiri koraka s perspektivom da to danas, dakle, bude i nedostižnih (?) sedam pet utakmica prije svršetka. Branku asistiraju brat Zlatko i Marko Stilinović, trener golmana –  i Božidara Radoševića – je Igor Panadić, a novi u špici je Mario Budimir. Hrvati koji ruše sve pred sobom!

Ivan Leko (Club Brugge)

Ivan je četiri sezone igrao za dotični klub, kojeg trenira drugu zaredom. Prva je bila fantastična, s pokalom prvaka poradi čega je postao nadasve cijenjen i popularan u zemlji koja mu je na neki način druga domovina . Može li proljetos sve reprizirati? Pokazatelji sugeriraju da je u punom naletu KRC Genk za kojeg iznimno rijetko nastupa Ivan Fiolić. Traje play-off, Genk ima bod više, ali za Leku je nezgodno što je sutra, u nedjelju 14. travnja, derbi svih derbija na liderovom stadionu. U ponedjeljak je Brugge isprašio Standard iz Liegea 4:0, za kojeg je Alen Halilović ušao zadnjih pola sata. Prethodno su Lekini momci „ubili u pojam“ Anderlecht u Bruxellesu 3:2  (Ivan Santini za domaće igrao malo, Antonio Milić nimalo). Nema ni Mateja Mitrovića ni Karla Letice u postavi Cluba, ispostavlja se da legionarski život nije jednostavan ni kad ti je šef zemljak, sve ovisi o formi i o kartonima, o ozljedama pogotovo. Što dodati, osim da je sutra, na Cvjetnu nedjelju, od 18:00 derbi svih derbija belgijske Jupiler lige: KRC Genk-Club Brugge. Navijamo za onoga u kojem je više Hrvata!

Zoran Mamić (Al Hilal)                                                                                  

Zoran na Bliskom Istoku stalno računa na provjerene pomoćnike Damira Krznara, Alena Peternaca, Ivana Štefanića, Milana Šnjarića, Vedrana Attiasa, Miralema Ibrahimovića. Njihov Al Hilal, ponos Riyadha i po općem uvjerenju „Azijski Real“, rekorder je Saudijske Arabije s 15 naslova prvaka, dvaput je osvojio Ligu prvaka igrajući šest finala. Sad se žestoko nadmeće s gradskim suparnikom te osmerostrukim prvakom Al Nassrom čiji je Abderrazak Hamdallah, Marokanac, zabio čak 25 pogodaka. Nassr i Hilal sastali su se 29. ožujka na  Stadionu kralja Fahda, a 57.716 promatrača vidjelo je presudan gol domaćih u 90+7. minuti. Dovoljno za bod fore na ljestvici. Koju je ovog petka Mamićeva momčad dvostruko premašila zbog vrlo, vrlo važne pobjede  u Jeddahu – pao je opasni Al Ahli, 1:0. No Nassr sve može vratiti ukoliko danas doma dobije Al  Ittihad, donedavnu momčad Slavena Bilića koja ne izlazi iz zone ispadanja, 14. među 16 sudionika. Tamo su još, čitamo, svi Slavenovi ljudi – Aljoša Asanović, Marijo Tot, Tonči Gabrić, Frano Leko, Danilo Butorović, Dean Računica…

Time popis istaknutih stratega s Cro-putovnicom, svojevrsnih jahača apokalipse u međunarodnim poslovima, nije zaključen. Svjedoci smo, naime, odlične partiture Igora Tudora u spasilačkoj misiji s Udineseom – tri utakmice s dvije pobjede (Genoa 2:0, Empoli 3:2) i remijem (Milan 1:1) u Seriji A koja donosi aktualnu subotu s Romom u Rimu. Krunoslav Jurčić više nego solidno dirigira Bani Yasom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima te drži 5. mjesto u koloni 14 tako da je prezident, šeik Saif bin Zayed iz prebogate dinastije Al Nahyan koja vlada Abu Dhabijem, sigurno zadovoljan. Šteta što se sinoć izgubilo od Al Sharjaha  1:2 jer gosti, posve izvjesni novi prvaci, rezultat su preokrenuli spretno i sretno.

Treba li navoditi da je Robert Prosinečki izbornik Bosne i Hercegovine, a da Nikola Jurčević vodi Azerbajdžan u kojem je Robi već bio? Smatramo da ne treba.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri