Na kraju tjedna

Inozemci - prvaci

05.05.2019.

Inozemci - prvaci
Foto: Drago Sopta/HNS

Poslije sjajnog ljeta 2018. u kojem su Vatreni premašili svjetske Brončane iz 1998. i postali Srebrni slijedila je Dinamova kontinentalna runda za povijest. Finiširaju nacionalna prvenstva. Ovo je kratki pregled aktualnog stanja s hrvatskim inozemcima u europskim klubovima – prvacima te onima koji to mogu biti.

Dakako da su u fokusu slavodobitnici u Ligama petice, zasad imamo dvojicu: Ivana Rakitića koji je s nestvarnom Barcelonom ponovo protutnjio španjolskim stadionima te Marija Mandžukića i njegov Juventus, superiorne lidere Serie A koji doista ne mare za talijansku konkurenciju. Dejan Lovren i Liverpool u energičnoj su trci s Manchester Cityjem za englesku krunu, jasno da navijamo za našeg predstavnika. U Bayernu doduše nemamo protagonista u dresu, već jednako važnog - pa i važnijeg – u trenirci: Niku Kovača kome pomaže brat Robert, a s njima je otprije tretiran učitelj vratara Toni Tapalović također odrastao i školovan u Njemačkoj. To su dakle ugledni emisari u četiri od pet najznačajnijih europskih nogometnih baza, nema ih jedino u francuskom PSG-u.

Lovorovim vijencem namijenjenim šampionima ponosno su se zakitili Josip Mišić u PAOK-u, Zadnja pošta Solun, Grčka, ovozimski došljak na pravu adresu. Upravo i Filip Benković s Jozom Šimunovićem (iako se vodi pod BiH-putovnicom smatramo ga i te kako svojim), uvjerljivi sa Celticom, prekaljenim junakom škotskih destinacija. Doima se da će Benfica ipak na cilj stići prije „dosadnog“ Porta, u tom slučaju profitirat će Filip Krovinović, u Portugalu glorificiran katkad više, katkad manje. Pratnja slobodno može staviti „soli na rep“ FC Kopenhagenu, danskom br. 1, čiji je od siječnja Robert Mudražija, osječki Zagrepčanin, zagrebaš kad i Krovinović. Jednako je s Red Bull Salzburgom, dominantnim u Austriji, čije boje brani Marin Pongračić. Titula najboljeg u Rumunjskoj zaista se smiješi CFR Cluju s Matom Malešom i Damjanom Đokovićem. U Bugarskoj sofijski CSKA i Dante Stipica pokušavaju nauditi favoriziranom Ludogorecu. APOEL iz Nikozije nedodirljiv je na Cipru tako da Antonio Jakoliš zadržava pravo na nemalo zadovoljstvo. Što se tiče Slovačke, slaviti smije nedvojbeni prvak Slovan Bratislava; na stranu dva poraza zaredom, što je to prema prethodnih devet pobjeda u nizu Marina Ljubičića i kolega! Marin je u metropoli od kolovoza 2018. Došljak iz Dunajske Strede koju je pojačao siječnja 2015. čim je trener postao Tomislav Marić. Čudi što je Dinamov EL-partner, Spartak Trnava, u sredini donjeg doma. A kod susjeda Čeha teško će Dinamova znanica Viktorija Plzen ugroziti Slaviju Prag, za koju je registriran Marko Alvir no nije baš u kombinaciji.

U zemljama Beneluxa uglavnom je sve izvjesno. Belgijski KRC Genk nezadrživo se približava naslovu, šteta što češće na sceni nije i Ivan Fiolić. Nadu zadržava postojeći prvak Club Brugge predvođen šefom stožera Ivanom Lekom, koji uvijek računa na Mateja Mitrovića, na Karla Leticu nakon „onog“ kiksa rijetko. Ajaxu u Nizozemskoj ide lošije nego u Europi, nikako da se odlijepi od PSV-a. Talentirani golman Dominik Kotarski brani za mladu momčad amsterdamskih „Kopljanika“. Luksemburški F91 Dudelange nema Hrvata, bit će da im nije dovoljno zanimljiv…

Bešiktaš važnog prvotimca Domagoja Vide još se ne predaje u turskoj Superligi makar je upravo izgubio 0:2 extra-derbi s Galatasarayem i domaće nehotice lansirao na čelo budući da Istanbul Basaksehir definitivno popušta. Na stolu je još devet bodova pa Domagoj s Crno-bijelima može nadoknaditi minus četiri. Doduše, Saray osjeća šansu i zasigurno će sve dati da je ne prokocka. U Poljskoj varšavska Legija čuva neveliku prednost u odnosu na Piast Glawice i Lechiu Gdansk. Možda će izdržati? Bude li tako trofej će završiti u rukama Domagoja Antolića i Sandra Kulenovića. Presahla je, međutim, napetost u Bosni i Hercegovinu jer se Sarajevo odlijepilo na šest koraka naspram Zrinjskom što znači da tri kola do svršetka igra jedino teorija. Zašto je ne bi ukalkulirali Blaž Slišković te sekstet iz Hrvatske – Ivan Brkić, Dario Rugašević, Hrvoje Barišić, Frane Čirjak, Marko Bencun i Ivan Čurjanić?

Šerif (piše se Sheriff) iz Tiraspola, Moldavija, počeo je tek u ožujku, tamo se prvenstvo raspliće u turnusu proljeće-jesen. I na brzinu zamijenio trenera Gorana Sablića. Novi je jedan stari, Zoran Zekić. Lako je prognozirati još jednu ukupnu pobjedu za ZZ-a plus neposredne aktere Zvonimira Mikulića, Antu Kulušića i Antuna Palića. U Azerbajdžanu prominentni FC Qarabag Agdam nema dostojne takmace, a Filip Ozobić drži izvrsnu formu. Neusporedivo istočnije, na kazahstanskoj sportskoj fronti, Astana po kalendaru i principu spomenutog Sheriffa suvereno grabi na krilima Marina Tomasova, solidno asistira Luka Šimunović.

Kako se ono kaže: Bilo kuda, Hrvati svuda.  Traženi, svrsishodni, uspješni. Pretežito nezamjenjvi.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri