Mlade nade

Tko sanja nastup u San Marinu?

09.05.2019.

Tko sanja nastup u San Marinu?
Foto: Arhiva HNS

Manje od mjesec dana ostalo je do početka priprema reprezentacije U-21  za finalni turnir Europskog prvenstva dvanaestorice od 16. do 30. lipnja u Italiji i San Marinu. Hrvatska je sudjelovanje izborila tek po treći put u 13 pokušaja, prethodno se u drugi krug nije probila ni 2000. u Slovačkoj (izbornik Ivo Šušak) ni 2004. u Njemačkoj (izbornik Martin Novoselac). Što sprema Nenad Gračan?

Kvalifikacijski ciklus prošao je izvanredno, s Malim Vatrenima kao prvacima skupine. Podsjećamo na učinak prispodobiv favoritu: s Moldavijom 3:0 i 4:0, s Bjelorusijom 2:1 i 4:0, Češka je matirana na našem terenu 5:1, ali je vratila na svojem 2:1 za jedini poraz „kockastih“, dakako da San Marino nije uspio uhvatiti više od poraza 0:5 i 0:4, a kod glavnog konkurenta Grčke odigrali smo 1:1 da bi u presudnom ovdašnjem dvoboju bilo 2:0.

Evo 29 reprezentativaca po broju utakmica:
10 - Josip Brekalo, Josip Posavec
9 - Marin Jakoliš, Borna Sosa
8 - Ivan Šunjić
7 - Andrija Balić, Duje Ćaleta-Car, Fran Karačić, Nikola Vlašić
6 - Alen Halilović, Luka Ivanušec, Nikola Moro, Lorenco Šimić
5 - Ante Ćorić
4 - Toma Bašić, Filip Benković, Ivan Fiolić
3 - Matko Babić, Lovro Majer, Filip Uremović
2 - Petar Bočkaj, Petar Mamić
1 - Petar Bosančić, Bojan Knežević, Robert Mudražija, Maksim Oluić, Marin Pongračić, Ante Roguljić, Tomislav Turčin

Zanimljivo da je Brekalo sa sedam golova bio najbolji realizator naše grupe u kojoj se na 30 susreta mreža tresla 91 put (prosjek 3,03). Po pet puta zabili su Jakoliš i Vlašić, po dvaput Halilović i Karačić, a jednom su se statusom strijelca pohvalili Benković, Bočkaj, Bosančić, Ćaleta-Car, Ćorić, Morio, Šimić, Šunjić i Uremović te - nerado – Pasalidis (Grčka), autor autogola.

Propis nalaže da u dotičnoj kategoriji smiju igrati momci rođeni 1. siječnja 1996. i mlađi. Priliku nisu dobili Karlo Letica, Adrian Šemper, Ivo Grbić, Dinko Horkaš, Nikola Katić, Petar Rubić i Darko Nejašmić, ostajući na klupi.

Gračan je, međutim, proširio krug kandidata na dvije provjerne revije – s Francuskom u Beauvaisu kraj Pariza u studenom je završilo 2:2, a aktivno su participirali Grbić, Katić te novi u điru Domagoj Bradarić, na širem popisu dežurali Luka Hujber i Stjepan Vego. Rezultat je ponovljen u ožujku kod Talijana u Frosinoneu kad su na sceni bili i Branimir Kalaica, Marijan Čabraja, Sandro Kulenović, Robert Murić i Kristijan Bistrović, bliže ili dalje Luka Bogdan i Bruno Bogojević.

Sljedeći test je s Dancima 12. lipnja najvjerojatnije u logičnoj Puli.

Sastav EP-skupina:
A - Italija, Španjolska, Poljska, Belgija
B - Njemačka, Danska, Srbija, Austrija
C - Engleska, Francuska, Rumunjska, Hrvatska

Naši pod vodstvom kapetana Halilovića sva tri puta istrčavaju na Stadion San Marino u Serravalleu, premda je na raspolaganju i onaj nazvan po Dinu Manuzziju u Ceseni. Prvi protivnik su Rumunji 18. lipnja, poslije tri dana idemo na Francuze, a zagarantirani dio finišira 24. lipnja s Englezima. Naravno da se nadamo najboljem – bilo bi to naprimjer polufinale, i stoga što će vodeća četvorica izboriti pravo natjecanja na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju! Da bi se rasplelo baš tako, treba osvojiti prvo mjesto u skupini ili biti najuspješniji među drugoplasiranima. Misija stvarno teška, ne i nemoguća budemo li kompletni i disponirani.

Izbornik informira:
- Okupljamo se 3. lipnja u Medulinu. Vježbat ćemo na tamošnjim terenima, a šesnaestoga s pulskog aerodroma odletjeti za Rimini.

Situacija među izabranicima varira, oscilira. Ključno je, jasno, da na listi putnika posve zdravi i spremni budu i oni koji su se okušali u A-postavi, dakle Ćaleta-Car, Šunjić, Vlašić, Ivanušec, Brekalo, svakako i Benković, Moro, Sosa.
- S Vlašićem nema problema, nedavno smo se čuli i sve usuglasili - nastavlja Gračan. - Malo je nezgodno s Benkovićem, kojega zeza tetiva, ni sa zglobovima nije idealno, ali nadamo se potpunom oporavku; bitno je da počne raditi punim kapacitetom. Šteta što Brekalo nije standardniji u Bundesligi, no njegova kvaliteta je tako očita da koristi u svakom trenutku. Sa Šunjićem će biti u redu, ne brine poneki izostanak. Halilović je spojio dva-tri nastupa u Belgiji, vraća formu. Uremović se drži na ruskim terenima.

Drukčije je s Ćorićem. Tko zna kako će se rasplesti s Bočkajem, post-festum se uplela i ozljeda. Valja provjeriti Balićevo stanje. I Fiolićevo. Valjda će Sosa biti u solidnom izdanju s obzirom na sve češću zastupljenost u redovitim njemačkim aktivnostima. Većina aktera iz domaćeg prvenstva uglavnom je dobro – od Posavca preko Ivanušeca i More do Majera, s korektnim prinosom Bradarića, Nejašmića, Mamića, Murića. Sigurno je da svi i te kako žele na kontinentalnu smotru.
- UEFA je odredila „kvotu 23“, dvadesetoricu u polju plus trojicu vratara. Ništa nećemo prepustiti slučaju, kako i bismo kad prezentiramo zemlju svjetskog doprvaka!

Nema sumnje da će se u Istri podjednako osvježavati i čeličiti. Šteta što smo u ždrijebu naletjeli na mega-sile: Francuze, nasljednike zlatnih s lanjskog mondiala. I na Engleze čiji su predstavnici Liverpool i Tottenham ovog tjedna furiozno izborili madridski okršaj za prvaka Europe. Jest na krilima stranaca, makar je Gordi Albion s pravom ponosan. Da ga se Hrvatska ne boji dokazala je onda kad je bilo najvažnije…

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri