Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

PrvaHNL.hr > Komentari

Intervju tjedna

Tomislav Svetina:
"Nužan je razgovor i
prihvaćanje
različitosti"

14.05.2019.
Tomislav Svetina: "Nužan je razgovor i prihvaćanje različitosti"
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • Weibo
 • RSS

On je jedan od petorice dopredsjednika HNS-a zajedno s Antom Vučemilovićem, Damirom Miškovćem, Antom Kulušićem i Robertom Markulinom. Dakle funkcionar iz orbite hrvatskog nogometa. Također i predsjednik ZNS-a koji ove godine slavi stotu obljetnicu.

Tomislav Svetina govori brzo ne dvojeći o onome što kaže. To znači da je iskren, uvjeren u ono što radi. Bez magnetofona bilo bi nemoguće pohvatati sve njegove misli, prijedloge, zaključke. Nema sumnje da su mu oratorske vještine u genu, brušene odvjetničkom karijerom.
- Kuća nogometa? Ono što smo zamislili, isplanirali i usuglasili doista se realizira. Pomaci apsolutno vidljivi. Rezultat je odraz cjelokupne situacije.

Suradnja s Davorom Šukerom?
- Dobra. Primjerna. Stalna. Predsjednik dolazi iz ZNS-a, baza mu je Zagreb, zbog čega nam je posebno drago. Moram naglasiti da državnom savezu nije jedina preokupacija državna momčad – aktivnosti traju 365 dana godišnje. Vrlo dinamičan organizam. Podrazumijeva se da je A-reprezentacija glavna.

Mnogo je pohvala obnavljanju pet prvoligaških igrališta, bio je to pun pogodak?
- Nadasve bitan iskorak. Neću reći revolucionaran jer ta mi se riječ čini preteška, premda svatko dobronamjran zna i vidi kako je bilo prije tri godine, kako sada. Savez je udario temelj, na redu su jedinice lokalne samouprave; trebale bi biti puno senzibilnije, shvatiti da pomaganjem klubovima zapravo pomažu sebi. To bi bilo izvanredno. Hrvatski nogomet promotor je kompletne Hrvatske, pa i pojedine sredine. HNS pak može osigurati kvalitetnu sinergiju nogometa s lokalnom samoupravom. Očekujemo zahvate na širem infrastrukturnom spektru - stadion je vrh piramide.

Što ćemo s nacionalnim stadionom?
- Ne volim rabiti taj termin, nacionalni. Normalno je da Vatreni igraju posvuda, od Osijeka do Dubrovnika, od Pule do Varaždina. Međutim, Zagreb je političko, gospodarsko, kulturno i sportsko središte Hrvatske stoga je logično da takav stadion bude tu. Metropola ga zaslužuje zbog najboljih uvjeta! Ključno je uskladiti želje, afinitete, emocije.

Lokacija?
- O njoj odlučuje onaj koji daje novac. To vam je slično uređivanju, recimo, dnevnog boravka ili kuhinje, zar će svratiti susjed i dirigirati kamo smjestiti sudoper? Dirigira investitor, analizirajući troškovnik, položaj, prometnu povezanost i sve ostale elemente.

Gradonačelnik Milan Bandić smatra da je najpogodnije Blato, šef Saveza se slaže?
- Ako je to Blato, sjajno.

Svetina ističe:
- Pod br. 1 je da na tom objektu igra Dinamo, najveći hrvatski klub koji je – koliko ono? – posljednjih 12-13 sezona sudionik natjecanja u skupini Lige prvaka ili Europske lige. Vrijeme je da konačno nastupa na dostojnom, uljuđenom objektu.

Kako komentira nastojanje Goričana da velebna arena bude u njihovom okruženju?
- Nemam ništa protiv. Kamo sreće da se gradi ili dogradi i deset stadiona širom zemlje. Osnovno je ustanoviti ekonomsku isplativost, no to je briga vlasnika.

U Hiltonu je odnedavno novi operativac, izvršni direktor Marijan Kustić?
- Čovjek pun energije. Neumoran inicijator i kreator.

Veliki zagovornik pomirenja Sjevera i Juga?
- I ja sam kategorički protiv bilo kakvih podjela.

Tomo je rođenjem Šibenčanin?
- Zagrepčanin. Iz Šibenika su moji. Nikad i nikako nisam mogao shvatiti poruku onog političara „Ili mi ili oni!“ Hrvatska je premala da bi se dijelila, polarizirala. Da bi itko bio opterećen prošlošću dok budućnost prestiže sadašnjost. To nije ni razlog ni uvjet da svi mislimo isto, da smo unisoni povodom svakog pitanja, glede bilo kojeg detalja. A kako nam ide kad smo jedinstveni, zorno se očitovalo lani, u Rusiji i na dočeku Srebrnih!

Hajduk za potpun povratak obitelji traži realizaciju određenih zahtjeva, koje se izjednačava s ultimatumima?
- Najgore je kad ljudi ne razgovaraju. A razgovara se čim se sjedne za stol. Pa zašto ne sjesti! Hajduk i regija vrijedni su izrazitoga respekta za sve što su činili u plodonosnoj povijesti. Svi smo dužni prihvatiti različitosti. Da, reprezentacija stiže u Split, na Poljud, i tamo joj je mjesto.

Kako s različitostima stoje Tomislav Svetina i GNK Dinamo?
- Sve ima svoj početak i svoj kraj, tako i moj poslovni odnos s Plavima. Ja sam u Maksimiru proveo šest godina, na dužnosti direktora pa potpredsjednika. Sad sam opet odvjetnik.

U vezi s Dinamom i Dinamovcima nastavlja:
- Trudim se zadržati primjerne relacije sa svima, ali ne žalost nije tako. Ne ovisi o meni… Nemam dvojbe o tome tko je i što je Dinamo, nepotrebno je podsjećati na njegovu silnu veličinu i važnost, na karizmatičnost i uspješnost.

Modri se još nisu uključili u upravu i aktivnosti ZNS-a?
- Mjesto čeka.

Majka mu je pričala kako se šezdesetih godina, dok je bila gimnazijalka, živjelo s Dinamom i za Dinamo:
- Osebujne su impresije o pojavljivanju nogometaša na Špici. Tamo ih se čekalo, tamo su slavljeni. Za građane su takvi susreti bili blagdan nad blagdanima.

Kako protječu pripreme za proslavu 100. godišnjice vitalne udruge iz Frankopanske 2/III?
- Redovno, uredno. Ja sam na čelu od 18. prosinca. Šest mjeseci. Dovoljno da se to tko zna koji put osvjedočim o kakvoj organizaciji se radi. Jednoj od najvećih ako ne i najvećoj u zemlji, sportskom savezu bez konkurencije u ZG-obitelji. A taj stoti rođendan slikovit je sam po sebi, rječit, indikativan. Koliko je meritornih svjedoka prošlo i partipiciralo, koliko istinskih perjanica igračkih, trenerskih, sudačkih, delegatskih, instruktorskih. To nas ne zavarava nego obvezuje, hoćemo bolje, brže, modernije.

Stoljeće je, kaže, uzajamnošću obilježilo i grad:
- Zagreb je disao i rastao s nogometom, ritam se međusobno prelijevao. Možda neki nisu čuli da je u prošlosti Zagrebački nogometni savez obuhvaćao golemo područje do Maribora i Rijeke, protežući se čak do Banjaluke!

Poznati su detalji svojevrsnog hepeninga koji će trajati 3. i 4. rujna 2019:
- Počašćeni smo što su se pokroviteljstvu odazvali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Za 3. rujna zakazana je svečana sjednica Skupštine ZNS-a u Gradskoj vijećnici, uvečer slijedi isto takva akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Koncipira se dragocjeni dokumantarni film, naveliko piše bogata, zaista reprezentativna monografija.
- Nastojimo zabilježiti bića, stvari i pojave koje oslikavaju tu „stotku“ nogometa i Zagreba. Optimizam potpun.

Na svečarski dio nadovezat će se i sportski:
- Revijalna utakmica selekcije ZNS-a i reprezentacije U-20 u Kranjčevićevoj 4. rujna.

 • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

  26.09.2019.

  Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

  Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

 • Pepeljuga postala princeza

  19.09.2019.

  Pepeljuga postala princeza

  Europa se podjednako čudi i divi hrvatskom prvaku, a talijanski mediji naglašenom skrušenošću glorificiraju majstore u plavom, očito je razlog i grižnja savjesti. Pritom doduše prilično teško...

 • Potvrditi Slovačku i - Europu

  09.09.2019.

  Potvrditi Slovačku i - Europu

  Veliki je optimizam Vatrenih uoči večerašnjeg sraza s Azerima na Bakcell Areni u Bakuu. Prijateljski suosjećamo s našim trenerskim dvojcem  Nikolom Jurčevićem i Marijem Tokićem, kojima baš ne ide u...

 • Sat nogometa, pardon - sat i pol

  08.09.2019.

  Sat nogometa, pardon - sat i pol

  Savršeni nastup Hrvatske u Slovačkoj oduševio je javnost napose senzibiliziranu za najpopularniju reprezentaciju. Kad se činilo da problemi potiru prednosti, razigrani Dalićevi momci demonstrirali su...

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Portugal - Hrvatska

05.09.2020.