Fotografije HNS-ovog Drage Sopte

Mostar domaćin izložbe "Ljeto vatreno"

15.05.2019.

Mostar domaćin izložbe "Ljeto vatreno"
Foto: Drago Sopta/HNS

Izložba službenog fotografa Hrvatskog nogometnog saveza Drage Sopte, o ljetu srebrnih Vatrenih u Rusiji, otvara se u četvrtak u Mostaru.

Drago Sopta, službeni fotograf Hrvatskog nogometnog saveza, ovjekovječio je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji brojne trenutke na putu prema osvajanju povijesnog srebra, a u organizaciji Matice hrvatske Mostar i Galerije Aluminij Mostar pripremljena je izložba njegovih uradaka.

Otvaranje je na rasporedu u četvrtak, 16. svibnja s početkom u 20:00 sati, a postav nosi naziv Ljeto vatreno.

"Uvrštavanjem u program ovogodišnjeg Mostarskog proljeća predstavljanje knjige Zlatka Dalića, potom i ove izložbe, Matica se željela još jednom nakloniti povijesnom uspjehu hrvatskoga sporta i hrvatske nogometne vrste. Rijetki su trenuci kao oni koje su nam Vatreni priredili prošloga ruskog užarenog ljeta, trenuci koji zauvijek ostaju u povjesnicama", najavila je glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić-Milinković.

Sopta je za fotografiju Šime Vrsaljka koji leži na hrvatskoj zastavi već dobio veliko priznanje Međunarodnog udruženja sportskih novinara, osvojivši četvrto mjesto u svjetskom izboru za najbolju fotografiju godine.  

Fotografijom se bavi od sredine devedesetih godina, a službeni je fotograf HNS-a od 2013. godine. Tri ga je puta nagrađivao i Hrvatski zbor sportskih novinara, a uoči otvaranja izložbe ističe:

"Izrazito mi je drago da je prva izložba fotografija vezana za Svjetsko prvenstvo u Rusiji organizirana upravo u Mostaru, u kraju odakle korijene vuku moji roditelji".

Sportska novinarka Tanja Vučić-Tomić, autorica kataloškog predgovora izložbe, naglasila je: "Jedna od najljepših sportskih priča u povijesti hrvatskoga sporta, ispričana kroz objektiv Drage Sopte, stavlja neizbrisiv pečat na povijesne hrvatske trenutke u Rusiji. Soptine su fotografije svjedočanstvo naraštajima koji dolaze! Svjedočanstvo koje ne blijedi".

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri