Kako u Europu

Jedanaest kraljeva i jedan car

07.06.2019.

Jedanaest kraljeva i jedan car
Foto: Drago Sopta/HNS

Brojni problemi opterećuju izbornike Zlatka Dalića i Nenada Gračana ovih dana. A-selekciju uoči subotnjeg kvalifikacijskog susreta za EP s Walesom u Osijeku, selekciju U-21 na pripremama uoči završnice EP-a u Italiji i San Marinu. No problemi postoje da bi se rješavali.

Zna se da su Vatreni osjetno oslabljeni. Već dugo na raspolaganju nisu Marko Pjaca i Josip Pivarić, oporavljenici nakon operativnih zahvata, Ivana Strinića još ujesen su zaustavile zdravstvene tegobe, Šimu Vrsaljka također, a prije ove akcije otpali su Ivan Rakitić i Ante Rebić, potom i Filip Bradarić, Marko Rog, Nikola Vlašić. Kad se pribroje rutineri Danijel Subašić, Vedran Ćorluka i Mario Mandžukić koji su se oprostili s reprezentativnim dresom, lako je ustanoviti koliko je Hrvatska „tanja“ negoli lani u ovo vrijeme dok se spremala u Rusiju po SP-medalju. Nema dakako ni Nikole Kalinića koji je eliminirao sam sebe.

Mediji naslućuju da će se Velšanima suprotstaviti izrazito potentna formacija od koje smijemo očekivati tri boda, nužna poslije nesretnog ožujskog poraza (1:2) kod Mađara u Budimpešti. To prije što nas s dotičnim suparnikom vežu ugodne uspomene – u četiri dosadašnje utakmice triput smo pobijedili, jednom remizirali, razlika pogodaka je 7:2.

Evo kako je bilo:

HRVATSKA – WALES 1:1

Varaždin, 21. kolovoza 2002. Prijateljski ogled. Gledatelja oko 5.000. Sudac: Lutz-Michael Fröhlich (Njemačka).

Strijelci: 0:1 – Simon Davies (10), 1:1 – Mladen Petrić (79).

Hrvatska: Stipe Pletikosa (od 46. Tomislav Butina), Danijel Šarić, Boris Živković (od 61. Stjepan Tomas), Robert Kovač (od 61. Mario Bazina), Josip Šimunić, Niko Kovač (od 61. Silvio Marić), Filip Tapalović (od 75. Marko Babić), Davor Vugrinec (od 46. Mladen Petrić), Milan Rapaić (od 61. Jurica Vranješ),  Goran Vlaović (od 46. Jerko Leko), Tomislav Marić (od 46. Marijo Marić). Izbornik Otto Barić

Prvi ispit novog stručnog šefa Herr Otta, nasljednika Mirka Jozića koji te godine na SP-u u Japanu (i Južnoj Koreji) nije prebrodio skupinu. Revija kandidata za upoznavanje, uvod u sezonu kad forma nije impresivna. Uglavnom sve u redu, premda je konstatiran rezultatski podbačaj. Sastav iz Cardiffa bio je tvrd orah, vodio ga je Leslie Mark Hughes, legendarni napadač Manchester Uniteda, Barcelone, Bayerna, Chelsea, Southamptona, Evertona i Blackburn Roversa, koji je za Wales igrao 72 puta.

HRVATSKA – WALES 2:0

Osijek, 23. svibnja 2010. Prijateljska utakmica. Gledatelja 10.482. Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija).

Strijelci: 1:0 – Ivan Rakitić (50), 2:0 – Drago Gabrić (82).

Hrvatska: Stipe Pletikosa, Darijo Srna (od 80. Domagoj Vida), Dejan Lovren, Josip Šimunić, Ivan Strinić, Ognjen Vukojević (od 70. Tomislav Dujmović), Ivan Rakitić (od 82. Nikola Pokrivač), Luka Modrić, Mario Mandžukić, Mladen Petrić (od 51. Drago Gabrić), Nikica Jelavić (od 51. Mate Bilić). Izbornik: Slaven Bilić

 

Na kontra klupi sjedio je glasoviti John Benjamin Toshack, uistinu slavni topnik Liverpoola. No Slaven Splitski ga je nadmašio u partiji koja je poslužila kao svojevrsna utjeha budući da se nismo plasirali na mondial u Južnoafričku Republiku. Valja reći da je gostima nedostajalo mnogo više prvotimaca negoli domaćinu. Zapamćene su dvije majstorije strijelaca Rakitića i Gabrića, potonjem je u visokom stilu asistirao Modrić. Tako da su Hrvati nakraju bili zadovoljni, makar nije izostala samokritičnost.

HRVATSKA – WALES 2:0

Osijek, 16. listopada 2012. Kvalifikacije za SP 2014. u Brazilu. Gledatelja oko 17.000. Sudac: Alexandru Tudor (Rumunjska).

Strijelci: 1:0 – Mario Mandžukić (27), 2:0 – Eduardo Alves da Silva (62)

Hrvatska: Stipe Pletikosa, Darijo Srna, Dejan Lovren (od 46. Gordon Schildenfeld), Josip Šimunić, Ivan Strinić, Milan Badelj, Ivan Rakitić, Luka Modrić, Mario Mandžukić, Eduardo Alves da Silva (od 83. Niko Kranjčar), Ivan Perišić (od 89. Domagoj Vida). Izbornik: Igor Štimac 

I po drugi put je dakle u Gradskom vrtu završilo 2:0, ne bismo se ni najmanje bunili da tako bude i ove subote! Važna pobjeda, Gareth Bale i kolege nisu mogli zapravo ništa. On čak i jest, u dvije usamljene prigode, u svakom poluvremenu po jednoj. Ostali su tek statirali. Napadalo se u jednom smjeru, na njihova vrata. Nije manjkalo opasnih, efektvnih kombinacija i ozbiljnih prijetnji tako da je rezultat mogao biti puno uvjerljiviji. Bez dvojbe najbolja prezentacija pod Štimčevim nadzorom.

WALES – HRVATSKA 1:2

Swansea, 26. ožujka 2013. Kvalifikacije za SP 2014. u Brazilu. Gledatelja: 12.534. Sudac: Luca Banti (Italija).

Strijelci:  1:0 – Gareth Bale (21, 11 m), 1:1 – Dejan Lovren (82), 1:2 – Eduardo Alves da Silva (90+2).

Hrvatska: Stipe Pletikosa, Darijo Srna, Dejan Lovren, Vedran Ćorluka, Ivan Strinić (od 78. Ivica Olić), Milan Badelj (od 51. Gordon Schildenfeld), Ivan Rakitić, Luka Modrić, Jorge Sammir Cruz Campos (od 66. Mateo Kovačić), Mario Mandžukić, Eduardo Alves da Silva. Izbornik: Igor Štimac

Spektakularna reakcija i nadasve uspješan preokret Hrvata u finišu dvoboja kad se činilo da ćemo loše proći. Lovren je blagim startom skrivio kazneni udarac, ali se i te kako iskupio silovitim golom koji je otvorio put do velikog trijumfa. Naravno da je Modrić čvrsto držao konce igre sa solidnim Sammirom ne dopuštajući da se Velšani razmašu iako su to stalno nastojali. Presudila je veća kvaliteta „kockastih“ s buđenjem na vrijeme. Stoga je nadasve izazovnih 90 minuta za Croate završilo sretno i spretno.

Jasno da se Dalić uzda u jedanaestoricu svojih kraljeva. Nadamo se da ga neće iznevjeriti u borbi za izlučne EP-bodove koji nam i te kako trebaju.

Na žalost, Gračan na kontinentalnu završnicu u Italiju i San Marino mora bez cara obrane, Duje Ćaleta-Cara. Profesionalac Olympiquea iz Marseillea uvažio je apel kluba i… ne putuje. Šteta. Taj apel Hrvatska nije morala uvažiti, no izbornik ne želi nezadovoljnika u svlačionici. U kojoj još nema ni oporavljenika Nikole Vlašića koji bi u protivnom ionako do drugog tjedna bio s A-momčadi u kojoj su i Filip Benković, Josip Brekalo, Alen Halilović te Ćaleta-Car.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri