Na kraju tjedna

Optimalni optimizam

16.06.2019.

Optimalni optimizam
Foto: Dražen Patarčić/HNS

Sretni smo i ponosni što Hrvatska U-21 po treći put u povijesti samostalne države sudjeluje na završnici Europskog prvenstva. I što je ove nedjelje raspoložena aterirala u Rimini, uvjerena da zna, hoće i može. Može dosta, valjda i mnogo. Sportaši moraju biti optimisti. Nije uputno da mi sa strane u tom smislu po običaju pretjeramo…

Ne, ne bojimo se ostvarenja uzrečice kako lažni optimizam prije ili kasnije podrazumijeva razočaranje, bijes i beznađe. Sintagma možda jest logična, ali je odveć ružna i u konkretnom slučaju nemoguća. Zato što je selekcija Nenada Gračana uspjela već samim doskokom među 12 najboljih na Starom kontinentu, što u tom uzrastu rezultat nije jer ne smije biti primaran, što smo sigurni da će s aktualne Liste 23 i do deset aktera konkretno pokucati na vrata Vatrenih, a to je ipak najvažnije.

Od 16. do 30. lipnja u Italiji i San Marinu slijedi natjecanje nogometaša budućnosti, vedeta kojima ćemo se diviti iduće desetljeće. Ne doduše svima – pojedini mladi ne eksplodiraju dovoljno, ili pak bljesnu odveć „burno“, planu tako da im se karijera rasprsne. Glede naših preporučujemo umjerenost u tretmanu, ambicijama, prognozama, kakva je i u akcentu njihovih stručnih i funkcionarskih vođa. Nema razloga ni za kakve imperative; ni namjerne ni spontane. Zbog suvišnog pritiska. I zbog činjenica koje ne treba zanemariti:

- U kvalifikacijskom ždrijebu za ovo EP našle su se 54 reprezentacije, nije jedino Italija kao domaćin, na začelju debitanti Gibraltar i Kosovo bez ikakva numerička pokazatelja. Dvanaest konačnih sudionika u startu je imalo ovakav reiting/ranking: 1. Njemačka, 3. Engleska, 4. Španjolska, 6. Italija, 5. Danska, 7. Francuska, 10. Srbija, 14. Austrija, 15. Hrvatska, 16. Belgija, 17. Poljska, 24. Rumunjska;

- Na kraju izlučnog ciklusa koeficijenti su formirali sličan raspored po jakosnim skupinama: prva organizator Italija, Njemačka i Engleska, druga Španjolska, Danska i Francuska, treća Srbija, Hrvatska, Belgija, Austrija, Poljska i Rumunjska;

- Svima dostupni Transfermarkt složio je prigodnu ljestvicu sukladno procijenjenoj tržišnoj cijeni profesionalaca u milijunima eura: 1. Španjolska (437,3), 2. Italija (423,8), 3. Francuska (368,0), 4. Njemačka (314,0), 5. Engleska (305,5), 6. Srbija (137,2), 7. Danska (105,6), 8. Belgija (93,4), 9. Hrvatska (75,8), 10. Austrija (68,1), 11. Rumunjska (51,5), 12. Poljska (37,4).

Prema tome, mi smo zahvaljujući tim brojkama na razmeđi 8. i 9. mjesta među 12. finalista. Što nije presudno, nitko nam ne brani doskok u više sfere, čak i one polufinalne koje donose prodor na Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju.

Nije nužno spomenuti da pod takvim aspiracijama nastupaju svi.

Belgija, Italija, Poljska i Španjolska natjecat će se u Bologni i Reggio Emiliji, Austrija, Danska, Njemačka i Srbija u Trstu i Udinama, Hrvatska, Engleska, Francuska i Rumunjska u Ceseni i Serravalleu.

Naravno da Hrvati vjeruju u nastavak plodonosne serije, ne mareći za one koji im eventualno kane usaditi osjećaj manje vrijednosti bez njihova pristanka. Svjesni snage kolosalnih protivnika Engleza i Francuza, dužnom pozornošću motreći Rumunje koji su eliminirali Portugalce u prologu svrstane odmah do vodećih Nijemaca. Izbornik je uoči polaska podvukao poznati pojam iz vokabulara šefa Srebrnih, onu glasovitu "poniznost" Zlatka Dalića, aludirajući na oprez i koncentraciju, na samopouzdanje lišeno nekakve euforije poradi pretjerane sigurnosti. U prijevodu, ni minimalni ni maksimalni, nego optimalni optimizam na dugom teškom putu.

S kojeg je svojom voljom odstupio standardni stoper Duje Ćaleta-Car. Čime je, kaže Gračanov prethodnik iz 2000. i slovačkog turnira Ivo Šušak, najviše kaznio samoga sebe pa je druga sankcija suvišna. Na kontra polu je bez dvojbe dragocjeni VKV-radnik umjetničkih sklonosti sa sredine igrališta Nikola Vlašić, neumorno-neslomljivi oporavljenik nakon kontuzije skočnog zgloba koji nije ni pomislio na odustajanje, radeći od jutra do sutra ne bi li se spremio i bio s kolegama prijatejske bliskosti, na usluzi nacionalnoj momčadi ne pitajući za žrtvu. Kakav sportaš!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri