Veliki utorak

Vatreni udar na Tricolore

18.06.2019.

Vatreni udar na Tricolore
Foto: Drago Sopta/HNS

Iznimno je zanimanje za nastup mlade reprezentacije na EP-završnici koja je u Italiji i San Marinu okupila 12 najjačih selekcija. Danas odabranici Nenada Gračana igraju prvu i stoga super važnu utakmicu jer ona određuje toliko toga. Pobjeda bi raširila horizont premda u nastavku natjecanja čekaju Francuzi i Englezi…

Naravno da o Malim Vatrenima znamo sve. O njihovom šefu, karizmatskom riječko-opatijskom Doktoru, također.  Izbornik je izbalansirao sastav u kojeg se uzda i promjene spadaju u domenu nadgradnje ovisno o stanju na terenu i situaciji na semaforu.

Zato ćemo se pozabaviti suparnikom koji u aktualnoj kategoriji bilježi manje uspjeha od nas: ovo mu je drugo kontinentalno finale od 22 moguće (prethodno sudjelovao 1998. ne zato što je bio domaćin koji prolezi bez kvalifikacija, dapače, apsolutno je dominirao sa svih osam pobjeda u skupini s Islandom, Republikom Irskom, Litvom i Makedonijom), nama treće u 13 pokušaja. Rumunji su i u ovom ciklusu bili prvaci izlučne grupe; neovisno o „startnom broju“ 24 za leđima su ostavili drugorangirani Portugal, da se ne govori o Bosni i Hercegovini, Walesu, Švicarskoj i Lihtenštajnu.

Učinak sa sedam pobjeda i tri remija te gol-razlikom 19:4 dovoljno je ilustrativan. I znači da se Tricolorima – kako sami sebe nazivaju zbog plave, žute i crvene boje u nacionalnoj zastavi – ponovo dogodila sjajna generacija.

Uostalom, Georghe Gica Hagi, njihov „nogometaš stoljeća“, u tamošnjim medijima apostrofira sličnost s naraštajem iz 1994. kojemu je on bio kapetan na SP-u u Amarici kad su u skupini prestigli Švicarce, Amerikance i Kolumbijce, u sljedećem krugu eliminirali Argentince pa zastali u četvrtfinalu porazom od budućih brončanih Šveđana na jedanaesterce nakon 2:2 u 120 minuta. A upravo 18. lipnja prije četvrt stoljeća sredili su Kolumbiju u Pasadeni pred 91.856 gledatelja pogocima Florina Raducioiua (2) i Hagija. Igrali su i Bogdan Stelea, Dan Petrescu, Daniel Prodan, Miodrag Belodedici, Ioan Lupescu, Gheorghe Popescu, Dorinel Munteanu, Ilie Dumitrescu, Gheorghe Mihali, Tibor Selimesi…

- Ova momčad može biti bolja od naše! – izjavio je slavni Comandante za Gazetu Sporturilor. – Svi igrači zaslužuju ogromno povjerenje. Jedino treba potvrditi dokazanu razinu. Prvaci? Nemojmo ih opterećivati ničim. Neka demonstriraju svoju igru, neka budu ONI. Protivnici su zaista snažni, tako da svaki može osvojiti i 9 i 0 bodova. Nadam se da će Rumunji biti nadahnuti – život podrazumijeva i mogućnosti i odluke. Ključno je, ponavljam, iskazati objektivnu moć.

Hagijev sin Ionis, uzdanica i u večerašnjem dvoboju, bio je prvo ime prethodnog državnog prvenstva, u dresu Viitorula Constante iz Ovidiua, osnovanog tek 2009. Tata je vlasnik i trener, a ujak, dakle mamin brat Gheorghe Popescu, direktor, glasoviti reprezentativni stoper i „barcelonist“ kojeg veže istinsko prijateljstvo s Robertom Prosinečkim od 1995. kad su zajedno došli na Camp Nou, Robi iz Ovieda, Đuro/Đorđe iz Tottenhama. Sezonu je Viitorul skončao na visokoj trećoj poziciji. Posebno je bitno da ima sjajnu Akademiju iz koje su na dotičnom EP-u osim Hagija Jr. i Andrei Ciobanu, Radu Boboc i Virgil Ghita plus Catilan Cabuz, Cristian Manea, Dragos Nedelcu, Florinel Coman, Alexandru Cicaldau i Tudor Baluta koji su u njoj ponikli. Bio bi i Denis Dragus, da ga nisu eliminirale poteškoće s petom.

Ne čudi što Viitorul zbog produkcije asova poistovjećuju s Dinamom iz Zagreba!

Što se tiče Dragusa, jednog od najupečatljivijih napadača, plijeni pozornost iako nije u ansamblu koji „počinje povijesnu avanturu“. Naime, Libertatea u današnjem broju navodi kako je zaratio sa starcima koji mu ne odobravaju romansu s atraktivnom Vanessom Mara. Navodno jako pate – „majka plače, otac je očajan“. Tata Mihai bio je solidan centarfor Arges Pitestija, Suwon Samsunga, Torpeda iz Moskve i Lokomotiva iz nama osobito dragog Nižnji Novgoroda, koji sinu uzalud sugerira da mora slušati roditelje sve dok ih ima.

Tiskovine tretiraju i onog drugog otpalog poradi ozljede, Razvana Marina. Novog člana Ajaxa (koštao 12,8 milijuna eura) koji je proljeće proveo s Alenom Halilovićem u Standardu iz Liegea; njegovu video-objavu kojom kolegama želi puno uspjeha odvrtilo je već 19.674 posjetitelja internetske verzije tabloida Click.

I 24 Chasa navode kladioničarke prognoze za današnji meč. Godi što nas cijene – Betfair za pobjedu Kockastih nudi koeficijent 1,95, za pobjedu Tricolora 3,50, za remi 3,25. Konkurentske firme daju slične omjere: 2,10-3,25-3,00 odnosno 2,15-3,60-3,35.

Navijači se pak uzdaju u neusporedivo značajniju potporu s tribina. Do jutros je – javlja Lumina – prodano 4.000 ulaznica, od toga 3.900 Rumunjima i samo 100 Hrvatima. Trend se valjda nastavlja do 18:30. U Froliju, bazi rumunjske selekcije, registrirano je više od 3.000 zemljaka, ekonomskih doseljenika. To je meritoran odgovor.

Kapetan Ionut Radu, standardni golman procijenjen na 15 milijuna eura, i dalje će braniti za Genou makar ga se Inter dugoročno ne odriče. Još su dvojica iz talijanskih klubova: George Puscas (Palermo) i Vlad Dragomir (Perugia). Pod Apenine su požurili predsjednik olimpijskog i sportskog odbora Mihai Covaliu, negdašnji olimpijski i svjetski šampion u mačevanju, predsjednik nogometnog saveza Razvan Burleanu, bivši boss kontinentalne malonogometne federacije te izbornik A-selekcije Cosmin Contra, desni bočni koji se okušao i u AC Milanu i u Atleticu Madrid, a za Rumunjsku nastupio 73 puta. Svi za sve. Vođa mlade repke Mirel Radoi, pouzdani defenzivni vezni Steaue, Al Hilala, Al Aina i Al Ahlija sa 67 utakmica za A-team svoje zemlje, ima neposrednu potporu, svakako i kontrolu…

Što dodati? Ništa. Dakako da će biti teško jednima i drugima. Ufamo se u naše, tu galeriju vrhunskih individualaca i profesionalaca!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri