Euro mladih

Večeras protiv pravih Tricolora

21.06.2019.

Večeras protiv pravih Tricolora
Foto: Drago Sopta/HNS

Premda nije lako isprati gorak okus s premijere Malih Vatrenih u San Marinu i totalnog podbačaja u susretu s Malim Tricolorima, Rumunjima (1:4), moramo vjerovati da će biti bolje s Francuzima. Jer stara je istina da nas veliki posebno inspiriraju. Šteta što izostaju dvojica ponajboljih Filip Benković i Josip Brekalo.

Doduše, sudeći po stavu profesionalno upućenih u rasplet, kladioničara, šanse nam nisu osobite: za 1 „nečega“ pobjeda Hrvatske donosi čak 6,21. Remi vrijedi izdašnih 4,56. A tri boda Francuske samo 1,47 što znači da se zapravo podrazumijevaju.

Je li baš tako?

Nadamo se da nije.

Dakako da najviše hrabri igra i rezultat s prijateljskog nadmetanja lanjskog 15. studenoga u Beauvaisu kraj Pariza, 2:2. Tada je domaći izbornik Sylvain Ripoll nekompletnim pulenima Nenada Gračana suprotstavio čak dvanaestoricu od ovih koji su na Listi 23 za EP: startali su Gautier Larsonneur, Kelvin Amian, Moussa Niakhate, Fode Ballo-Toure, Mateo Guendouzi, Lucas Tousart (kapetan), Jean-Philippe Mateta i Jonathan Ikone, naknadno pak ulazili Jonathan Bamba, Dayot Upamecano, Ibrahima Sissoko i Jeff Reine-Adelaide. S tim da su na klupi nazočila i dvojica aktualnih pričuvnih golmana Paul Bernardoni i Maxence Prevot. Ukupno četrnaestorica. Od naših su počeli Ivo Grbić, Filip Uremović, Marin Pongračić, Nikola Katić, Petar Mamić, Ivan Šunjić, Nikola Moro, Luka Ivanušec, Domagoj Bradarić, Alen Halilović i Marin Jakoliš, priključivali se Robert Mudražija i Matko Babić, na klupi ostali Adrian Šemper, Luka Hujber, Filip Benković, Stjepan Vego, Bruno Bogojević i Petar Bosančić. Nije bilo Josipa Posavca, Nikole Vlašića, Borne Sose, Josipa Brekala i – Duje Ćalete-Cara, kao što ga i nema…

Taj remi jedan je od tri koje je Hrvatska ostvarila u 11 utakmica s Francuskom računajući seniorske kategorije. Bilježimo još osam poraza i, dakle, niti jednu pobjedu. Uzrast U-21 izgubio je na sva tri preostala gostovanja, 0:1 (1997.), 0:1 (2006.) i 1:3 (2010.) B-selekcija također u gostima stradala 0:2 (1999.) Vatreni su Galskim pjetlovima dvaput neuspješno kontrirali na svjetskim prvenstvima, u polufinalu 1998. u Parizu 1:2 te finalu 2018. u Moskvi 2:4, odigrali neodlučeno (2:2) u skupini kontinentalnog natjecanja 2004. u Leiriji. Tu su i porazi u revijalnim ogledima 1999. u Parizu 0:3 pa 2000. u Zagrebu 0:2. Iz Pariza imamo i solidnih 0:0 na test-meču 2011.

Da se sve bodovalo, imali bismo 3 od 33. Razlika pogodaka 8:22. Gotovo za usklik „Bože sačuvaj!“

Smijemo li sanjati da će ovaj petak napokon biti izuzetak…?

Francuski mediji baš nas ne tretiraju sukladno važnosti EP-priredbe. Ne ni svoje, stoga se ne trebamo osjećati zakinutima. Veseli što je uoči turnira La Parisien na popis sedmorice najtalentiranijih sudionika uvrstio i Croatu, evo ih: Moise Kean (Italija), Jonathan Tah (Njamačka), Houssem Aouar (Francuska), Domagoj Bradarić (Hrvatska), Mikel Oyarzabal (Španjolska), Luka Jović (Srbija), Yari Verschaeren (Belgija). Hvala.

Glasoviti L'Equipe još se bavi hrvatskim debaklom ovog utorka definicijom „Sjajno i neočekivano iznenađenje Rumunja, moraju Bluesi biti oprezni u trećem kolu!“ Autor je tekst očito dovršio u 90. minuti budući da navodi 3:1, „ušparao“ nam je jedan primljeni gol. Posljednja vijest glasi da izbornik namjerava umjesto umornih Ballo-Tourea i Aouara u vatru poslati Malanga Sarra (lijevi bok) i Oliviera Ntchama (veza).

Le Figaro intervjuira ex-izbornika Pierrea Mankowskog (mandat od 2014. do 2016. godine). Koji veliča moralne osobine njihove momčadi:

„Zapanjujuće: kakva želja da se ne sustane do kraja i matira Engleze u sudačkoj nadoknadi! Dokaz da ti momci mogu daleko, sve do Tokija i Olimpijskih igara, sposobni za čudesne stvari. Dugo su čekali ove trenutke - ne zaboravimo da smo propustili šest prethodnih završnica - zato se uvukla trema pretvorena u spontani strah radi čega je prvo poluvrijeme bilo vimše nego skromno. Važno je da su u drugom bačene sve stege“.

Novinar ga pita kako će biti s Hrvatima?

„Ne mislim da ćemo upasti u euforiju. Sylvain Ripoll zna kako održati mobilnost, zaoštriti koncentraciju i budnost. Sposobvni smo na naslov prvaka!“

Naravno da žali za ozlijeđenim Jonathanom Bambom:

„Značajan je to udarac.“

 Najviše mu se dopada Dayton Upamecano:

„On je vođa, središnji branič kompjutorskih rješenja.“

Prognoza za petak?

„Mi jesmo favoriti, ali ta nas činjenica ne smije uspavati. Snaga Francuske motivira protivnika. No ako nastavimo u pokazanom stilu, stabilno i razigrano, nema zapreka!“

Valja priznati da su Tricolori kvalifikacijski ciklus odradili maestralno nižući znamenke 10 9 1 0 24:6 28. Drugoplasiranim Slovencima utekli 12 koraka/bodova, da se ne spominju Crnogorci, Kazahstanci, Bugari i Luksemburžani. Sad su definitivno svjesni vlastitih argumenata pa kane uzeti trofej; dosad im je to upalilo 1988. Tada je generacija Laurenta Blanca, Erica Cantone i Jocelyna Anglome u dva finalna dvoboja matirala Grke (0:0, 3:0).

Jesu li Hrvati u San Marinu kadri reprizirati Beauvais te otići i korak dalje, više?

Naša je mana što podbacimo kad u to malotko vjeruje, a vrlina što bljesnemo kad se to doima skoro nemogućim!   

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri