Riječ stručnjaka

Dario Bašić: "Olmo nosi Španjolsku, Brekalo drži Hrvatsku"

03.07.2019.

Dario Bašić: "Olmo nosi Španjolsku, Brekalo drži Hrvatsku"
Foto: Getty Images

Ne stišavaju se odjeci s Europskog prvenstva mladih reprezentacija u Italiji i San Marinu. Kao ni komplimenti zlatnim Španjolcima, osobito njihovom sjajnom univerzalcu Daniju Olmu, koji je neizravno i naš. Bivši izbornik Hrvatske U-17 komentira i Male Vatrene.

Darija Bašića (34), doktora kinezioloških znanosti – smjer nogomet, trenera postave U-19 u Al Ainu iz Emirata i televizijskog tumača zbivanja na aktualnom natjecanju, prvo smo zamolili globalnu ocjenu turnira: 

- Konstatirana je kvaliteta, neupitan napredak igre. Ima značajnih pomaka u svim segmentima: trci, tehnici, taktici. Bilo je niz utakmica visoke razine, premda se katkad primjećivalo da to ipak nisu sasvim formirani igrači. A i partije koje su obilovale pogocima - recimo Rumunjska-Hrvatska 4:1, Engleska-Rumunjska 2:4, Hrvatska-Engleska 3:3, Njemačka-Rumunjska 4:2, Španjolska-Francuska 4:1 - nudile su štošta, ne i sve. No ohrabruje individualna vrijednost i bit će pojačanja za najbolje nacionalne selekcije.

Španjolska?

- Prvaci su iskazali sportsku i mentalnu snagu. I u finalu, kad su Nijemci krajem prvog i početkom drugog poluvremena uprli sve sile ne bi li preokrenuli rezultat ili barem izjednačili. Na startu su Španjolci izgubili od Talijana, u trećem dvoboju napunili mrežu Poljaka budući da im je trebala gol-razlika. Ponašali su se zrelo i moćno. Krasio ih je posjed lopte, vješto su nadzirali događanja namećući tradicionalnu kombinatoriku i na kraju dokazali da su najjači, zasluženo najuspješniji. Po peti put u ovoj kategoriji, što je dovoljno rječito.

Olmo?

- Nije ga bilo na premijeri, kao da mu izbornik još nije vjerovao; čudno da nije znao o kakvom potencijalu se radi… Dani opravdava sve počasti, zar to nije zorno dokazao. Lako se prilagođavao ritmu priredbe, dapače – on ga je trasirao i modelirao. Nema dvojbe da je kod Plavih napravio dobar posao: u Dinamovom je dresu stekao toliko toga, pogotovo na međunarodnim ispitima. Njegov nivo je skoro impresivan zahvaljujući kompletnosti. Iznenadilo bi me da ostane, a kako će ostati kad pljušte takve ponude, i do 40 milijuna eura! Ružno je reći, ali prerastao je okvire HNL, hvala što je toliko bio tu. Bitno je da u novoj sredini bude standardan kako bi postojeća eksplozija trajala bez predaha, kamoli šokova.

Hrvatska?

- Ciklus bih podijelio u dva dijela. Prvi, kvalifikacijski, bio je odličan, s izravnim plasmanom na kontinentalnu završnicu. Svaka čast i kapa dolje. Drugi, finalni, otkrio je da formacija nije dokraja profilirana. Na što su sigurno utjecali kadrovski faktori: izostanak Duje Ćalete-Cara, nepotpuna spremnost Filipa Benkovića prouzročena ozljedom, duže neigranje Borne Sose i stoga evidentna nestašica kontinuiteta, kojim se ne hvale ni Nikola Moro ni Lovro Majer. Sve se to odrazilo, sve smo to platili... Rumunji su nas zaskočili, morali smo kolektivno bolje djelovati, organizirati se, biti kompaktniji. No to se dogodi svakome. Normalno da se teško vaditi na Francuskoj i Engleskoj, veseli što smo se digli i bili zapravo ravnopravni. Krivo mi je što nismo uspjeli nametnuti svoj način, svoj stil, pa smo samo na trenutke pokazali što znamo i možemo. Sretni jer važne i manje važne poluge Josip Brekalo, Nikola Moro, Lovro Majer, Luka Ivanušec, Borna Sosa, Domagoj Bradarić, Sandro Kulenović, Branimir Kalaica, Adrian Šemprer i Kristijan Bistrović smiju sudjelovati i u sljedećem turnusu, za Euro 2021. u Sloveniji i Mađarskoj.

Brekalo?

- Njega smo apostrofirali odavno. Josip je baš izvanserijski, po svemu. Strašan u skoro svim situacijama, akcijama, pokušajima. Sve rješava lako, ekspresno, ubitačno. Savršeno se postavlja, sam sebi kreira prostor, nezadrživog je prodora i neobranjivog udarca, ima obveznu igru i djelovanje u defenzivi, taktički je besprijekoran. U cijelosti služi momčadi. Uvjeren sam da će i više bljesnuti u novom klubu. Zbog novih izazova.

Dario Bašić odradio je dvije godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima:

- U Al Wahdi (Abu Dhabi), pa Al Ainu, vodeći juniorske sastave. Posrijedi su sređeni i uspješni klubovi. U prvom je trener prvotimaca svojedobno bio Branko Ivanković, u drugom se na toj dužnosti smjenjuju naši – Zlatko Dalić, Zoran Mamić, Ivan Leko.

I on je zadovoljan:

- Nastavljam još jednu sezonu, iako su nudili dvije. Potom se namjeravam posvetiti seniorskom uzrastu, bilo gdje.

Od ljetos će mu asistirati trojica zemljaka:

- Damir Crnjac, Nikola Marić i Goran Kontić. Uvjeti su izvanredni, na raspolaganju nam je 10-12 perfektnih igrališta. Ima talenata, a nije niti previše vruće, dapače – noći su ugodne.

U petak 5. srpnja Dario će – kako kaže –potpisati najvažniji ugovor:

- Bračni. U Opatiji se ženim Ivanom Bebek.

Oni koji ne znaju, Ivana je bivša reprezentativka u karateu. Otac Veselko bio je prvoligaški nogometni sudac i predsjednik državnoga Zbora, brat Ivan je brojnim sezonama najbolji hrvatski arbitar, vlasnik FIFA-znaka kojemu se samo stjecajem okolnosti izjalovilo participiranje na SP-u ili EP-u glavnih reprezentacija. Nema sumnje da će suprug-zet-šogor dolično pridonijeti važnosti i ugledu te prominentne sportske dinastije, odsad zajedničke!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri