Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

PrvaHNL.hr > Komentari

Prvi učitelj

Sreten Ćuk: "Dani
Olmo - talent stvoren
za klasu i zvijezdu"

07.07.2019.
Sreten Ćuk: "Dani Olmo - talent stvoren za klasu i zvijezdu"
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

O prvim zagrebačkim te napose maksimirskom koracima dječaka iz Katalonije govori trener koji ga je u Dinamu II vodio trećeligaškim i drugoligaškim terenima, sjećajući se i osnovnih karakteristika i detalja, elemenata utkanih u blistavu karijeru koja ovog ljeta doživljava pravu eksploziju i punu ekspanziju.

Sreten Ćuk je instruktor Nogometnog središta Zagreb, što je alternativno ime za regiju koja objedinjava pet županijskih saveza: ZNS, Zagrebački, Krapinsko-zagorski, Karlovački i Sisačko-moslavački. Poznati igrač (možda više zapamćen s futsalskih igrališta), stručnjak i s dionicom glavnog instruktora HNS-a, pomoćnika šefa stručnog stožera Dinama i glavnog trenera Lokomotive, da se ne nabrajaju ostale pozicije. Za ovaj prilog bitan zbog suživota s Danijem Olmom, najboljim prvotimcem Španjolske U-21, koja je ovih tjedana u Italiji i San Marinu osvojila naslov europskog prvaka.

- Druga momčad Dinama bila je najuspješnija u Trećoj HNL–Zapad sezone 2014./2015. I tada i iduće natjecateljske godine u Drugoj HNL, naš važan akter bio je Dani Olmo. Premda je za Plave registriran kao tzv. ulazni junior, s tek navršenih 16, dobio sam ga za seniorski uzrast jer ga je opravdano pratio glas velikog pojačanja. 

Tako su ga, naime, predstavili Zdravko i Zoran Mamić.

- Premijerno je startao na prijateljskoj utakmici protiv Segeste u Sisku, statusno jače momčadi jer je bila drugoligaš. I dakako odmah potvrdio talent. Brzo je ulovio ritam.

Pamti Ćuk tihog dečka, sklonog druženju i potpunom privikavanju na novu sredinu:

- Klasični pozitivac. Odmah je prionuo učenju jezika, za razliku od došljaka s većine destinacija. Već za nekoliko dana znao je ono klasično naše: „Kak' si?“, „Bog“, „Vidimo se“… Vrlo, vrlo simpatičan, drag, motiviran za sve.

Saznajemo za jedan obiteljski detalj:

- U to doba razveli su mu se roditelji, ovdje boravili naizmjence – mjesec dana mama, mjesec dana tata. I tu fazu prebrodio je poput odrasla čovjeka, svaka mu čast.

Isprva je slovio desnokrilnim napadačem, no Sreten ga je premjestio u sredinu:

- Na tu uloga podsjećao ga je jedino broj na dresu, sedmica! Nije da ne bi bio dobar, ali ne bi bio Cristiano Ronaldo. S obzirom na silan tehnički potencijal prebacio sam ga u sredinu, na mjesto playmakera, iza dvojice napadača. Slično postupam uvijek, one najkvalitetnije želim tamo gdje se sve odlučuje, gdje daju najviše.

U drugoligaškom sastavu bili su i Marko Mikulić, Bojan Knežević, Marko Iharoš, Luka Capan, Petar Mamić, Ivan Šunjić, Endri Cekici, Ivan Fiolić, katkad Antonio Ježina, Mario Musa

- Olmo je bio barem dvije godine mlađi, zato sam ga namjerno štedio, postavljao uglavnom kod kuće. Sjajno je surađivao sa suigračima, volio se družiti i u slobodno vrijeme. Redovito pristojan, skroman, komunikativan, fin. Nogometaški sve uvjerljiviji na toj famoznoj polušpici. Što ne čudi, ipak je on Španjolac.

Znači majstor.

- Posebno je bitno što se isticao kolektivnim pristupom, predstavljao vrlinom koju je u međuvremenu posve usavršio. Njemu nije problem vlastitu klasu staviti u službu sastava. Nije sebičnjak.

Pucao je praktički sve slobodne udarce i penale:

- Da. I nikad nije volio izgubiti. Ni na treningu. Taj natjecateljski naboj vjerojatno je iniciran i time što je stranac, stoga je spontano osjećao da se mora nametnuti među toliko domaćih.

Prethodne sezone među prvotimcima učinio je to zaista fenomenalno, savršeno.

- Točno je da Dani Olmo i vršnjak Josip Brekalo strše po mnogočemu. Istinski dragulji. Točno je i da tretman zvijezda imaju otpočetka, no to ih nije uspavalo. Naprotiv, potaknulo ih je dopunski. Shvatili su da samozadovoljstvo i opuštenost ne vode nikamo, da su stalno na ispitu na kojem ne smiju pasti. U protivnom bi se prepustili letargiji. Od mlađih takav je i Ivan Šunjić. To je trio specifičnih sportskih i moralnih vrijednosti. Šteta što Dani nije prihvatio hrvatsko državljanstvo…

Kako bi poredao njegove ključne osobitosti?

- Fantastičan ulazak iz drugog plana, udarac i pogodak. Izvrsna vizija igre i analogna rješenja glede razigravanja. Uvjerljiva premoć u situacijama „jedan na jedan“. Prekidi više nego solidni. Dešnjak, ali vrlo dobro puca i lijevom.

Kakav je fizički?

- Generalno dobar. Za dodatnu nijansu trebalo bi malo pospješiti osnovnu brzinu. Što nije presudno, budući da sve iskompenzira inteligentnim potezima. Uostalom, ni Luka Modrić nije baš „metak“, pa ipak stigne na sve, zahvaljujući čemu je 2018. dominantno pobijedio u svim izborima za najboljeg svjetskog nogometaša.

Traje međunarodna potraga za profesionalcem Dinama koji je zadivio i eksperte i navijača, vrijedi li uistinu 30 milijuna eura, eventualno i više?

- To nije pitanje za mene. Slab sam, naime, u financijskim sferama, nemam trgovačku crtu. Ja sam trener, ne menadžer.

Usput, Sreten Ćuk spada među one koji uopće ne dvoje o učinku naše mlade reprezentacije na kontinentalnom turniru, s kojeg je Dani Olmo donio zlatnu medalju i nebrojene komplimente:

- Slažem se s Nenadom Gračanom: nemojmo robovati starim navikama, pa od uspjeha praviti neuspjeh!

 • FIFA World Cup: 12 država ispred, 198 iza Hrvatske

  16.07.2019.

  FIFA World Cup: 12 država ispred, 198 iza Hrvatske

  Na prvu godišnjicu spektakularnog dočeka Srebrnih, kad se na trasi od aerodroma do glavnog metropolskog trga okupilo 600 tisuća oduševljenih građana, navodimo osnovne podatke o najuspješnijim...

 • 11. srpnja, 2:1 za Hrvatsku

  11.07.2019.

  11. srpnja, 2:1 za Hrvatsku

  Veliki je danas datum, nezaboravan za hrvatski nogomet, ali i za društvo u cjelini budući da uspjehe Vatrenih proživljava vrlo senzibilno, bučno, iskreno, oduševljeno. A točno prije 21 godinu dobili...

 • Srpanj za sva vremena

  07.07.2019.

  Srpanj za sva vremena

  Danas je 7. srpnja 2019. Prolazi dakle točno godina od četvrtfinalne utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji, kada je Hrvatska u dramatičnim okolnostima eliminirala domaćina, 6:5 nakon produžetaka i...

 • Dario Bašić: "Olmo nosi Španjolsku, Brekalo drži Hrvatsku"

  03.07.2019.

  Dario Bašić: "Olmo nosi Španjolsku, Brekalo drži Hrvatsku"

  Ne stišavaju se odjeci s Europskog prvenstva mladih reprezentacija u Italiji i San Marinu. Kao ni komplimenti zlatnim Španjolcima, osobito njihovom sjajnom univerzalcu Daniju Olmu, koji je neizravno...

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Slovačka - Hrvatska

06.09.2019.