Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

PrvaHNL.hr > Komentari

Azerbajdžan - Hrvatska

Potvrditi Slovačku i
- Europu

09.09.2019.
Potvrditi Slovačku i - Europu
foto: HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • Weibo
  • RSS

Veliki je optimizam Vatrenih uoči večerašnjeg sraza s Azerima na Bakcell Areni u Bakuu. Prijateljski suosjećamo s našim trenerskim dvojcem  Nikolom Jurčevićem i Marijem Tokićem, kojima baš ne ide u kvalifikacijama za Euro 2020., ali neka popravi ispit pripreme za neku drugu, bolju i lakšu priliku. Jer Zlatko Dalić na teren šalje kaznenu ekspediciju iz Slovačke koja želi novu pobjedu za potpuno približavanje cilju.

Naš je izbornik uvjeren da na kontinentalnu izložbu vodi 15 bodova. Na lageru je devet, s današnja tri ovisili bismo o još toliko, tri, iz tri preostale utakmice, s Mađarskom i Slovačkom kod kuće te s Walesom kod njega. Plan kojeg bi valjda realizirala i neka prosječna momčad, koja sa Srebrnima ne stane u istu rečenicu…

Aktualni protivnik u ovom turnusu zna jedino za poraze: u Zagrebu je stradao 1:2, u Bakuu 1:3 od Mađara i čak 1:5 od Slovaka, u Cardiffu 1:2 od Velšana. Jurčević, kojeg tamo pišu Yurchevich, selekciju je preuzeo u veljači ove godine pa ulovio tek jedan neslužbeni remi, s Litvom 0:0. Također na Bakcellu koji prima 11.000 promatrača a ne inspirira više od 8.000, stoga je jasno da nacionalni team Zemlje vatre ne nastupa na prominentnom Olimpijskom stadionu kapacitetra 69.870 koji je proljetos bio domaćin finalu Europske lige Chelsea - Arsenal 4:1.

Nije nam drago što je Nikola na stalnom udaru kritičera i kritizera. Tako je, recimo, u sportskom dnevniku Futbol Plus novinar Kanan Mastalijev razvezao priču o „treneru koji je navikao biti pomoćni, a ne glavni pa i ne može formirati solidniju cjelinu, nema potencijal za željeni rezultat“. Mahir Šukurov, bivši reprezentativac sa 76 partija u najdražem dresu, ne spominje nikakvu nadu glede sudara s Hrvatima, izjednačavajući taj osjećaj s očajem:

- Jedino navijam da izbjegnemo debakl. Situacija u i oko reprezentacije nije dobra. Na terenu nemamo lidera, tanki smo i emocionalno jer se uvukla letargija. Zato bi bilo koji pozitivan rezultat bio slučajnost jednaka čudu!

Umjesto gromoglasne javne potpore pa što bude-bude azerbajdžanski mediji isijavaju stanovite svađalačke sklonosti. Naime, i u ponedjeljak se raspravljalo zašto je vodstvo saveza na putovanje u Wales vodilo odabrane redakcije i pojedince? Očito je na nišanu predsjednik Rovnag Abdulajev. Kolateralne žrtve nezavidnog stanja s ne baš kvalitetnim kadrom su Jurčević i prvi asistent Tokić. Vjerojatno im „odmaže“ i karizma jednog prethodnika, zove se Robert Prosinečki i u Bakuu je radio od prosinca 2014. do studenoga 2017. Normalno da je tiskovina Serq izvijestila o njegovoj ostavci na dužnost šefa BiH-postave. Bizim Yol bavi se i promjenom švicarske sudačke četvorke budući da na poziciji drugog pomoćnog bolesnog Alaina Heinigera mijenja Slađan Josipović (ili obratno). Razumljivo je što dominira beskrajna odanost borilačkim sportovima zašiljena pitanjem hoće li UFC-prvaka lake kategorije Habiba Nurmagomedova, ljubimca  iz Dagestana, u idućem meču dočekati opasni Amerikanac Tony Ferguson ili omraženi Irac Conor McGregor…

Azeri su ovog vikenda suočeni s mnogo važnijom, političkom a ne nogometnom temom: izborima za lokalnu samoupravu u enklavi Nagorni Karabah, na njihovom teritoriju, ali s većinskim armenskim stanovništvom glede koje se ratovalo od 1988. do 1994. Nižu se sintagme „armenska okupacija“, „nastavak etničkog čišćenja“, „reakcija agresivaca“, „uvreda demokraciji“.

Srećom, metropola Baku i dalje živi poput sličnih, renomiranih zapadnjačkih, arhitektonski ukrašena palačama, spektakularnim zdanjima, nesagledivim oblakoderima; uistinu cvjeta u bogatstvu temeljenom na prodaji nafte i zemnog plina.

Nema dvojbe da trenutačni gosti, Hrvati u kopačkama, uživaju dostoja ugled. Nikola Jurčević, reprezentativac s 19 nastupa u „kockastom“ što svi ističu, s internetske stranice AFFA-e poručuje:

- Čeka nas sjajna utakmica. Unatoč svemu, možemo bolje. Spremni smo i vrlo motivirani. Svi su svjesni da Hrvatska obiluje zvijezdama. Pokušat ćemo biti kompaktni u svakoj liniji i – iznenaditi. Nadam se da su se moji zemljaci istrošili u Slovačkoj. A i nisu baš blistali u ovom ciklusu, zašto ne bi podbacili ovdje? Nema savršenih, svakome se dogodi lošiji dan.

Centarfor Qarabaga Mahir Emreli, strijelac iz Cardiffa:

- Vjerujem da možemo. Snaga suparnika je poznata, to nas dodatno potiče. Zbog čega ne bismo i pobijedili!? Da, bila bi to senzacija, ali nikome ništa nije zabranjeno. Dužni smo ugoditi našim navijačima.

Podsjećamo da je Hrvatska u ždrijebu za ove kvalifikacije bila u prvom jakosnom razredu, deveta. Azerbajdžan u predzadnjem petom od šest, 46. među 55 europskih sudionika. Naši u rangu Portugala, Francuske, Španjolske, Italije, Engleske, Švicarske, Belgije i Poljske, njihovi rame uz rame s Makedonijom, Kosovom, Luksemburgom, Armenijom, Kazahstanom, Moldavijom, Gibraltarom, Farskim Otocima.

Bitno je da nema opuštanja. Da je pristup najozbiljniji, odgovornost maksimalna, ofenziva potpuna. Pa se neka partner izvuče iz čeličnog zagrljaja. Ako može. Prošli put jest, 3. rujna 2015. ostalo je 0:0. Trebala bi to biti iznimka koja potvrđuje pravilo!

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...

  • Pepeljuga postala princeza

    19.09.2019.

    Pepeljuga postala princeza

    Europa se podjednako čudi i divi hrvatskom prvaku, a talijanski mediji naglašenom skrušenošću glorificiraju majstore u plavom, očito je razlog i grižnja savjesti. Pritom doduše prilično teško...

  • Sat nogometa, pardon - sat i pol

    08.09.2019.

    Sat nogometa, pardon - sat i pol

    Savršeni nastup Hrvatske u Slovačkoj oduševio je javnost napose senzibiliziranu za najpopularniju reprezentaciju. Kad se činilo da problemi potiru prednosti, razigrani Dalićevi momci demonstrirali su...

  • Napokon zaboraviti Trn iz Trnave

    06.09.2019.

    Napokon zaboraviti Trn iz Trnave

    Prije devetnaest godina, tri mjeseca i deset dana jedna je Hrvatska igrala u gradu u kojem večeras Vatreni traže možda i ključne bodove za odlazak na EP 2020. Ta Hrvatska mlada „do 21“ po prvi je put...

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Portugal - Hrvatska

05.09.2020.

Porto