Hrvatska u Šibeniku

Na Škote s "Čileancima"

10.09.2019.

Na Škote s "Čileancima"
Foto: Dražen Patarčić/HNS

U nastavku reprezentativnih uzbuđenja s A-sastava prebacujemo se na U-21. Ne brineći što su Vatreni nakon jedne od najboljih utakmica u povijesti (Slovačka u Trnavi 4:0) odigrali jednu od najlošijih (Azerbajdžan u Bakuu 1:1) jer previše su kvalitetni da ne bi izborili završnicu Eura 2020. Nadamo se da će i aktualni Mladi na Euro 2021.

Izvrsno se poklopilo to sa Šibenikom kao gradom u kojem igrači rođeni 1. siječnja 1998. i kasnije počinju kvalifikacije za novo kontinentalno prvenstvo: domaći drugoligaš na čelu je kolone poslije tri kola sa svih devet bodova pa Šubićevac živi u vrlo povoljnom, optimističkom ozračju. Vjerujemo da će izabranici Nenada Gračana disati u jednakom tonu i goste iz Glasgowa kući otpratiti bez ičega, izuzimajući poneki gol u mreži. Nije ovo tjedan škotskog nogometa - jučer im je glavna formacija na glasovitom Hampden Parku bila tek sparing-partner razigranim Belgijancima pa izgubila 0:4. Blistao je Kevin De Bruyne s jednim pogotkom i tri asistencije.

Imamo li mi kakvog Kevina danas od 20:00…?

Croatama je ovo prvi nastup. Treba pojasniti temeljem čega su određene jakosne kategorije uoči ždrijeba devet skupina (osam sa šest, jedna s pet sudionika): 20 posto kriterija odnosilo se na učinak EP-a 2015. čija je finalizacija bila u Češkoj, 40 posto na EP 2017. u Poljskoj, 40 posto na EP 2019. u Italiji i San Marinu. Zahvaljujući toj shemi prošli smo dobro, svrstani među devet nositelja, na posljednje mjesto doduše, ali elita je elita, u kojoj smo se našli s Njemačkom, Engleskom, Španjolskom, Portugalom, Danskom, Francuskom, Italijom i Srbijom. Ples kuglica u Nyonu lanjskog 11. prosinca dodijelio nam je – redom po stečenom rejtingu – Češku, Grčku, Škotsku, Litvu i San Marino.

Škotska s kojom eto otvaramo stiže iz četvrtog statusnog razreda, s 33. europskog mjesta. Što predmnijeva da baš nije neka sila, ali pustimo logički dojam, zato što se pojedine generacije razlikuju. Makar nije upitno tko je favorit ovog utorka!

Nenad Gračan smije se pohvaliti uzornom dugovječnošću s obzirom na to da starta u četvrti dvogodišnji ciklus. S naznakom da je u prvom naslijedio Niku Kovača po odigranom četvrtom kolu. I poslije iduća četiri Hrvatska je bila prva, no tada se moralo u play-off u kojem smo naletjeli na Engleze šefa Garetha Southgatea i topnika Harryja Kanea stoga Dominik Livaković, Matej Mitrović, Filip Bradarić, Mario Pašalić, Ante Rebić… nisu prošli u Češku. U opetovanom pokušaju žestoko smo se borili s favoriziranim Španjolcima, izgubili u Rijeci 3:4 pobijedili u Burgosu 3:0, u finišu je dominirala nekompletnost zbog čega nas je prestigla i Švedska i Španjolska tako da su Josip Radošević, Alen Halilović, Mateo Kovačić, Duje Ćaleta-Car, Nikola Vlašić… ostali bez EP-a u Poljskoj. Onda je za summit u Italiji i San Marinu broj sastava povećan na 12 i bilo je dovoljno odnijeti prvo mjesto u grupi, uspjelo, na štetu Grka i eto Josipa Posavca, Filipa Benkovića, Ivana Šunjića, Alena Halilovića, Roberta Murića… na velikoj sceni.

Iz te garniture za postojeću već danas produžuju poznati „Čileanci“ sa SP-a uzrasta U-17 ujesen 2015. To su Adrian Šemper, Branimir Kalaica, Vinko Soldo, Borna Sosa, Nikola Moro, Luka Ivanušec, bio bi i Josip Brekalo da nije priključen Srebrnima. U kadru su naravno i vršnjaci Lovro Majer, Matko Zirdum, Kristijan Bistrović, Ivan Posavec, Bruno Bogojević, Mihael Žaper, godinu dana mlađi Dinko Horkaš, Domagoj Bradarić, Darko Nejašmić, Ivan Lepinjica, Mario Ćuže, Sandro Kulenović, još mlađi Ivan Dolček te Antonio Marin rođen 2001. Za solidan zalet služi provjerna partija s Ujedinjenim Arapskim Emiratima 3:0 nekidan u Velikoj Gorici.

Tko zna je li prednost ili mana što dvaput zaredom imamo posla s Grcima i Česima? To što su amateri iz San Marina i treći put u istom điru nije odveć važno.

Dragim gostima sa sjevera Velike Britanije uistinu želimo ugodan boravak na srednjem Jadranu. I rezultat upola bolji od onog kojeg su sinoć ostvarili njihovi „stari“. Osim ako Ćuže, Kulenović i frendovi ne odluče drukčije!

Hrvati natjecanje nastavljaju 15. listopada kod San Marina, autsajdera koji je dosad na vlastitom terenu izgubio od Litve 0:3, a u gostima od Grčke 0:5 i Škotske 0:2. Sastale su se i Češka - Litva 2:0. Danas je Litva u Grčkoj.   

Sve je dakako usmjereno finalnom turniru od 13. do 27. lipnja 2021. godine s premijernim sudjelovanjem šesnaestorice. Na po tri stadiona u Sloveniji (Z'dežele Celje, Stožice Ljubljana, Ljudski vrt Maribor) i Mađarskoj (MOL Arena Sosto Szekesfehervar, Haladas Sportkomplexum Szombathely, Groupama Arena Budimpešta). Domaće momčadi se podrazumijevaju, plasirane izravno, a 14 ostalih dobit će se ovako: 9 prvaka skupina + 1 najbolji drugoplasirani + 4 pobjednika play-offa osmorice drugoplasiranih. Po skupinama kojima su razvrstane 53 nacionalne ekipe razigrava se od 20. ožujka 2019. do 13. listopada 2020. Doigravanje ždrijebom formiranih parova bit će između 9. i 17. studenoga 2020.

Daleko je to. Idemo korak po korak. Pobjedu po pobjedu!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri