Predstavljamo europske stadione

Olimpijski stadion i Bakcell Arena: Baku u europskoj eliti

13.09.2019.

Olimpijski stadion i Bakcell Arena: Baku u europskoj eliti
Foto: UEFA / Sportsfile

Hrvatska nogometna reprezentacija gostovala je u rujnu u Bakuu, koji se diči s dva nova stadiona: velebnim Olimpijskim stadionom te manjom Bakcell Arenom.

Povodom proslave 100. rođendana azerbajždanskog nogometa, 2011. godine, započela je izgradnja Olimpijskog stadiona u Bakuu, koja je dovršena početkom 2015. godine.

Konačni kapacitet stadiona iznosi 68.700 gledatelja, a uz stadion su izgrađeni i novi hoteli, parkirališta s više od 3.500 mjesta te drugi popratni sadržaji. Osim toga, vodilo se računa i o zelenim površinama.

Foto: UEFA / Sportsfile

Projekt je financiran u suradnji sa SOCAR-om, državnom naftnom kompanijom, a vlasništvo nad stadionom zadržao je Azerbajdžanski nogometni savez. Ukupan trošak svih radova procjenjuje se na 600 milijuna američkih dolara.

Olimpijski stadion ugostio je Europske igre 2015. godine, više utakmica azerbajdžanske nogometne reprezentacije, Qarabagove utakmice u Ligi prvaka te finale Europske lige 2019. godine, u kojemu su se sučelili engleski velikani Chelsea i Arsenal.

Foto: UEFA / Sportsfile

Foto: UEFA / Sportsfile

Vatreni su svoju kvalifikacijsku utakmicu u rujnu 2019. godine odigrali na Bakcell Areni, sagrađenoj 2012. nakon dvije i pol godine radova, kapaciteta 11.000 gledatelja. Svoju je međunarodnu premijeru stadion imao odmah nakon otvorenja, utakmicama Svjetskog prvenstva U-17 za nogometašice. Azerbajdžanska je reprezentacija prvu utakmicu na ovom stadionu odigrala lipnju 2013. protiv Luksemburga.

Bakcell Arena dom je Neftčija, a krase je i 17 loža, 200 mjesta za predstavnike medija i 300 parkirališnih mjesta - što nije malo s obzirom da je izgrađen na malom zemljištu između dvije škole. Vlasnik stadiona je također Azerbajdžanski nogometni savez, a sponzorsko ime nosi u skladu s višegodišnjim partnerstvom Saveza i Bakcella.

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski nogometni savez na svojim će internetskim stranicama redovito predstavljati različite europske stadione na kojima je igrala ili će igrati hrvatska reprezentacija odnosno na kojima igraju njeni protivnici diljem Europe. Želimo pokazati kako u drugim zemljama države i gradovi brinu za sportsku infrastrukturu.

Windsor park: Moderni dom sjevernoirskog nogometa 
Geoffroy Guichard: Sjajan stadion za francuskog velikana
Groupama Arena: Stadion na ponos svim Mađarima
Arena Filipa II: Obnova nagrađena Europskim superkupom
Eskisehir Yeni Atatürk: Dio velikog sportskog projekta turske Vlade
Olimpijski stadion, Kijev: Ponos Kijeva uređen za sportske spektakle
Georgios Karaiskakis: Moderni Olympiakosov hram
Stadion Nižnji Novgorod: Arhitektonska ljepotica
Wembley: Novo ruho engleskog hrama 
Pierre Mauroy: Vrhunski ambasador Lillea

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri