Nestvarni Dinamo

Pepeljuga postala princeza

19.09.2019.

Pepeljuga postala princeza
Foto: Drago Sopta/HNS

Europa se podjednako čudi i divi hrvatskom prvaku, a talijanski mediji naglašenom skrušenošću glorificiraju majstore u plavom, očito je razlog i grižnja savjesti. Pritom doduše prilično teško shvaćaju kako je to zagrebački ansambl tako uvjerljivo svladao Boginju iz Bergama.

Velika su bila očekivanja sportske javnosti s one strane Jadrana. Premijera Atalante u Ligi prvaka nije najavljivana euforično, ali tamošnji novinari ni u peti nisu slutili takav debakl. Baš ta riječ jedna je od ključnih u opisu razočaravajućih 0:4 na stadionu kojeg su dan prije neki ismijavali zbog staromodnosti, arhitektonske nedorečenosti, nenatkrivenosti, uglavnom – opće nekomfornosti. U tim prilično bahatim izljevima nije se naziralo jedino podcjenjivanje, nego i zluradost. Odioznost se osvetila. Zaboravlja se da su i Hrvati, opijeni srebrom, mogli tehnicirati u sličnom tonu, naprimjer „Odlično ste lani prošli na SP-u u Rusiji, bez ijednog remija kamoli poraza – zato što vas tamo nije ni bilo…“

Dan poslije druga priča. Naslovnicama dominiraju konstatacije „noćna mora“, „šokantno“, „zaboraviti što prije“.

Tuttosport apostrofira crnu večer Nerazzurra odjevenih u bijelo:

„Nespretno, stidljivo pa i bojažljivo u najvažnijem trenutku. Junak meča bio je trostruki strijelac Mislav Oršić koji je 2013./2014. u Seriji B za La Speziju skupio devet nastupa i niti jedan pogodak. Blistao je i Daniel Olmo, fenomenalni Španjolac. Dinamo je igrao brzo i protočno, Atalanta neprepoznatljivo. Već poslije 1:0 Gasperinijeva je vojska nestala s poligona. Početkom drugog dijela jedan pokušaj Marija Pašalića bio je i ostao tek bljesak u travi, a strašna parada Dominika Livakovića kojom je odbio loptu Duvana Zapate pokazala da za goste nema olakotnih okolnosti.“

Citira se trener kojeg zovu Gasp:

 - Ovaj poraz je gotovo neprobavljiv. Zagrepčani  su bili jači u svakom pogledu, čak i tjelesnom, odigrali su sjajno. Nadmašili nas zaista u svemu; i u osvajanju lopte, i u brzini, i u intenzitetu. U kontri i pritisku. Pobijedili našim oružjem - agresijom, pokretljivošću, duelima. Nikad nam se nije dogodilo da s toliko poteškoća igramo s postavom koja je, službeno, dvostruko jeftinija.

Gian Piero Gasperini još je dodao:

 - Nema opravdanja, s neuspjehom moramo živjeti. Učit ćemo na pogreškama. Sad je presudan dvoboj sa Šahtarom 1. listopada.

Ugledna La Gazzetta dello Sport citira Martena De Roona, Nizozemca, središnjeg veznog:

„Toliko su nas šamarali da me boli glava! Ovo je nevjerojatna pouka. Zasad nismo u stanju analizirati što se dogodilo među onim betonskim zidovima, previše smo ranjeni. Loše je počelo, kako se stabilizirati nakon 0:3? Možda je kriv i višak emocija, uzbuđenje jer ipak je ovo bila prva predstava Atalante u Champions League. Dinamo je bio super, publika također. Na žalost, svjesni smo da je večer totalno propala. Mi natjecanje počinjemo sa Šahtarom, barem znamo da je OVO drukčije od Serije A.“

Piše Gazzetta da je talijanski predstavnik sustav 3-4-2-1 prekasno  promijenio u 4-3-3. Da ništa nije valjalo:

„Grozan debi kod hrvatskog partnera s 20 šampionskih naslova od 28 mogućih. Peče što se post-festum javlja niz negativnih brojčanih pokazatelja.“

Recimo Atalantinih 1:7 ožujka 2017. s Interom, ovih 0:4 je najgore od tada u svim natjecanjima. Ili da je aktualni ZG-poraz najlošiji omjer Talijana u LP od Rominih 1:6 s Barcelonom u Rimu studenoga 2015.

Corriere della Sera naglasak baca na prethodnih 11 Dinamovih „nula“ jednu za drugom u najprominentnijem europskom kupu, u ciklusu 2015./2016. i 2016./2017. ovim redom: Bayern 0:5, Olympiakos  0:1, Olympiakos 1:2, Arsenal 0:3, Bayern 0:2, Lyon 0:3, Juventus 0:4, Sevilla 0:1, Sevilla 0:4, Lyon 0:1, Juventus 0:2. Znači 11 susreta s gol-razlikom 1:28. U prvom od 12 na Maksimiru je matiran Arsenal 2:1.  

„I sada ovih 4:0 na povijesnom predstavljanju Nerazzurra. Ništa neobično, ako se zna da su Hrvati fizički i mentalno na drugoj razini. Evidentno se radi o Pepeljugi koja je postala Princeza!“

Navodi se da je Bjelica iznenadio Gasperinija s trojicom stopera. Da tu srijedu po dobrome neće pamtiti ni 500 navijača koji su dugo zadržani na slovensko-hrvatskoj granici „zbog pokušaja unosa zabranjenih sredstava“. Te da bi možda obrana djelovala sigurnije da se u njoj zatekao slovački internacionalac Martin Škrtel zapamćen u Liverpoolu, nesuđeno ovoljetno pojačanje s nepunih mjesec dana staža, od 9. kolovoza do 2. rujna, zato što se u Bergamu nije ostajalo njegovoj gospođi Barbori Lovasovoj pa su se vratili u Istanbul u kojem je dragi tri godine nosio dres Fenerbahčea – svježi je član Basaksehira.

Dotično glasilo značajan prostor posvećuje klupskom bossu Antoniju Percassiju (66), negdašnjem prvotimcu, današnjem predsjedniku u drugom mandatu, od 2010. Prvi je trajao od 1990. do 1994. što znači da je signor/signore bio u Zagrebu kad se s Dinamom nadmetalo u Kupu Uefe, uspješno, 0:0 i 1:1. Čini se da je jučer doletio privatnim avionom. Svojim? Lako ga kupi biznisman koji godišnje okrene najmanje milijardu eura prometa u kozmetičkoj, modnoj i drugim industrijama plus ugostiteljstvu. Samo njegov brend KIKO Milano u Italiji ima 990 prodajnih mjesta.

 - Naravno da sam deprimiran igrom i rezultatom. Nedostajalo je toliko toga, a protivnik je bio skoro savršen. Pokušat ćemo dojam popraviti protiv Ukrajinaca na San Siru. Osim tridesetak tisuća naših simpatizera trebalo bi doći i desetak tisuća neutralnih, tako da podrška neće izostati. Život ne stoji, idemo dalje okupirani i gradnjom nove arene.

Dinamo im je dao misliti. Onako kvalitetan hrabar, spektakularan.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri