#BuditeSrčaniHeroj

HNS obilježava Svjetski dan srca

29.09.2019.

HNS obilježava Svjetski dan srca
Foto: Arhiva HNS

Hrvatski nogometni savez i ove je godine sudjelovao u obilježavanju Svjetskog dana srca, međunarodne manifestacije koja se obilježava 29. rujna i koju podržavaju UEFA te brojne nogometne organizacije.

Svjetski dan srca održava se u organizaciji Svjetske federacije srca i uz potporu Uefe te s ciljem promidžbe zdravih navika i očuvanja srčanog zdravlja. Kardiovaskularne bolesti odgovorne su za gotovo 50% svih smrti od nezaraznih bolesti te su vodeći uzrok smrti u svijetu, a srčane bolesti uzrokoju gotovo 18 milijuna preuranjenih smrti svake godine. Osim smrtnih posljedica, kronične bolesti srca također uzrokuju i poteškoće u svakodnevnom životu za milijune ljudi koji od njih boluju.

Mnoge srčane bolesti mogu se uspješno liječiti kroz promjene u svakodnevnim navikama, a Svjetska organizacija srca 29. rujna koristi kao priliku za podsjećanje javnosti na važnost zdravih navika. Ovogodišnji Svjetski dan srca obilježava se pod krilaticom "Budi srčani heroj" (Be a Heart Hero), a brojne nogometne organizacije u sklopu ove manifestacije pozivaju navijače da u svoj život uključe zdrave navike poput:

- Odabira i pripreme zdrave hrane za sebe i obitelj
- Poticanja mlađih članova obitelji na bavljenje sportom
- Izbjegavanja alkohola i proizvoda od duhana

Hrvatski nogometni savez Svjetski dan srca obilježio je aktivnostima za najmlađe, koje su održane u Osnovnoj školi Kralja Tomislava u Našicama. Sedamdesetak učenika 3. i 4. razreda sudjelovalo je u nogometnim vježbama te u turniru između razreda, a u sklopu ovog događanja djelatnica Zavoda za javno zdravstvo mladim je sudionicima održala i predavanje o zdravoj prehrani i načinu života.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri