Želja maksimalna, očekivanja velika

Rakitić: "Za mene je Hrvatska uvijek broj jedan"

08.10.2019.

Rakitić: "Za mene je Hrvatska uvijek broj jedan"
Foto: Drago Sopta/HNS

Dokapetan hrvatske reprezentacije Ivan Rakitić razgovarao je u utorak s predstavnicima medija, nakon svog povratka među Vatrene uoči ogleda s Mađarskom i Walesom.

Maksimalna želja

"Uvijek je posebno doći u Hrvatsku, u Split, koji mi je jako drag grad i jedva čekam opet se družiti sa suigračima, stožerom i navijačima. Želimo se što bolje pripremiti i što bolje odraditi utakmicu. Želja je maksimalna, a prelijepo je čuti da je stadion tako brzo rasprodan, očekivanja su velika i nakon svog težeg razdoblja gledam pozitivno prema naprijed"

Poteškoće u Barceloni 

"U nogometu se ponekad događaju stvari koje se ne mogu razumijeti, ali ih se mora poštovati. Teško mi je jer sam naviknut igrati, uvijek sam bio spreman i davao sve za svoju momčad. Moja se situacija u Barceloni promijenila i zato mi je krivo, ali dat ću sve od sebe da se to što prije promijeni. Jedva čekam vratiti se na teren, želim igrati za Barcelonu jer nema boljeg mjesta za nogometaša, to je najveći klub na svijetu gdje igram s najboljim nogometašem svih vremena. Jedva čekam svaki trening, uvijek želim igrati i pobijediti, nisam takav da mogu samo odrađivati ugovor i šetati uz more. Krajem prijelaznog roka najbolje je bilo razgovarati o mom statusu, ostao sam, i mislim da nije slučajno kako me Barcelonina publika prošli vikend primila. Osim toga, sretan sam što imam divnu obitelj i kod kuće mogu izvući pozitivnu snagu i brzo zaboraviti neugodnosti. Željan sam nogometa, borbe, želim biti dio svog kluba i svoje reprezentacije"

Oko reprezentacije dvojbe nema

"Nikada nisam dvojio oko igranja za reprezentaciju, za mene je reprezentacija broj jedan. Ponekad u životu ima situacija kada treba postaviti prioritete jer se dogodi nešto neočekivano, a uoči prošlog okupljanja drugačije bih reagirao da sam prije osjetio situaciju u klubu, no mislio sam da je najbolje za mene i reprezentaciju da probam osloboditi glavu, i da onda kada dođem mogu dati 100 posto od sebe. Bilo je to teških 15 do 20 dana, a moja je najveća odgovornost moja obitelj i mnogo smo pričali o tome ostajemo li ili idemo. Mislim da je korektno poštovati svoje suigrače na taj način. Nisam želio biti među Vatrenima loše volje, glavom na drugom mjestu, i zato zahvaljujem izborniku, kapetanu i svima koji su me podržali i shvaćali, za dobrobit naše reprezentacije" 

Odluka za Hrvatsku

"Naravno da mi je drago čuti podršku izbornika Dalića, i svatko ima pravo na svoje mišljenje, no bilo je bolno vidjeti i čuti neke napise jer nitko nema veću želju i ne osjeća veću ljubav prema Hrvatskoj nego ja. Ostavio sam iza sebe državu koja mi je dala sve: Švicarska je meni i mojoj obitelji dala sve mogućnosti, kako u sportu, tako i privatno, da budem jedan od njih, no moje je srce odlučilo da kuca za Hrvatsku. Nikada nisam odlučio protiv Švicarske, nego za Hrvatsku. To se neće promijeniti ni danas, ni sutra, ni za deset godina. Svašta se događa tijekom igračke karijere, no ako se dovodi pod znak pitanja moja želja za igranjem za Hrvatsku, bolje da se svega ostavim i ostanem doma. Za mene je Hrvatska uvijek broj jedan. Cilj mi je igrati za Hrvatsku koliko god mogu. Prije 12 godina, kada sam zaigrao prvi puta, nikada nisam očekivao približiti se brojci od stotinu nastupa. Toliko smo radosti dali svom narodu, to je najvažnije. Čast mi je biti u društvu ovako velikih prijatelja, bez obzira koliko na kraju skupim utakmica. Uvijek ću biti na raspolaganju"

Konkurencija uvijek dobrodošla

"Znamo da će biti teško protiv Mađarske, no i oni znaju da ih čeka pun stadion, fantastična atmosfera i velika reprezentacija. Čekam taj sraz kao da mi je jedan od prvih, a cilj nam je osvojiti svih šest bodova ovaj tjedan. Analizirali smo Mađare, dobro organiziranu momčad, ali nakon dugo vremena igramo na Poljudu i idemo se boriti jedan za drugoga. Izbornik će odlučiti što je najbolje po pitanju sastava, ja poštujem sve svoje suigrače. Vlašić je fantastičan igrač, pred njim je cijela karijera, a višak dobrih igrača nikada ne može biti problem. Bit će mjesta i minuta za sve"

Pritisak pretvoriti u snagu

"Pritisak oko nadolazeće utakmice trebamo pretvoriti u snagu i uvjeren sam da ćemo ispuniti sva očekivanja budemo li svi išli zajedničkim putem. Ljudi su željni reprezentacije, a mi volimo igrati diljem Hrvatske. Neka navijači uživaju s nama, a budimo zajedno kada nam bude teško. Jako mi je drago vidjeti kako smo odigrali u Slovačkoj, dečki su to zaslužili. To je stvarno bila možda i najbolja utakmica u mandatu izbornika Dalića, ali meni nije bilo lako gledati. Uvijek je teško pratiti takvu utakmicu na televiziji. Uvjeren sam da možemo još i bolje i da će biti još takvih utakmica"

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri