Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

UCL, UEL i UECL

UEFA predstavila
klupska natjecanja u
razdoblju 2021. -
2024.

23.10.2019.
UEFA predstavila klupska natjecanja u razdoblju 2021. - 2024.
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • Weibo
  • RSS

UEFA je cirkularnim pismom zemljama članicama predstavila strukturu, format, kalendar i komercijalni koncept ciklusa svojih klupskih natjecanja u razdoblju od 2021. do 2024. godine, nakon rujanskih odluka Izvršnog odbora.

Broj klubova u Europskoj ligi bit će smanjen s 48 na 32. Format će biti isti kao i format Lige prvaka, s osam grupa po četiri momčadi, nakon čega slijede osmina finala, četvrtfinale, polufinale i finale.

Prije osmine finala igrat će se dodatno kolo doigravanja u kojem će drugoplasirane momčadi iz skupine igrati protiv trećeplasiranih momčadi iz skupina Lige prvaka. Pobjednici tog dodatnog kola nastavit će natjecanje u osmini finala Europske lige.

Pobjednici Europske lige automatski će se kvalificirati u grupnu fazu Lige prvaka sljedeće sezone. Načela ždrijeba za posljednje pretkolo Europske lige jamčit će da četiri nacionalna prvaka igraju protiv četiri drugih nacionalnih prvaka, kako bi se osiguralo da se minimalno četiri prvaka kvalificira putem play-offa.

Format Europske konferencijske lige slijedit će format Lige prvaka i Europske lige, pri čemu će se grupna faza s 32 momčadi sastojati od osam grupa po četiri momčadi. Nakon grupne faze uslijedit će faza ispadanja koja uključuje osminu finala, četvrtfinale, polufinale i finale.

Dodatno kolo doigravanja faze ispadanja igrat će se prije osmine finala, u kojem će drugoplasirane momčadi skupina Europske konferencijske lige igrati trećeplasiranih momčadi iz skupina Europske lige. Pobjednici Europske konferencijske lige automatski će se kvalificirati u grupnu fazu Europske lige sljedeće sezone.

Nova struktura Uefinih klupskih natjecanja osigurat će da najmanje 34 nacionalna saveza Uefe budu zastupljena u grupnoj fazi jednog ili više natjecanja. Bit će minimalno 14 nacionalnih prvaka u grupnoj fazi Lige prvaka, između 8 i 11 nacionalnih prvaka u grupnoj fazi Europske lige te između 9 i 12 nacionalnih prvaka u grupnoj fazi Europske konferencijske lige. Sve zemlje članice imat će pristup svima trima klupskim natjecanjima te će sve kvote saveza ostati nepromijenjene.

Kalendar ciklusa 2021. – 2024. u načelu će biti temeljen na postojećem kalendaru Uefinih klupskih natjecanja. Međutim, konačna odluka o datumima finala Europske lige i Europske konferencijske lige bit će pravovremeno objavljena.

Mnoge momčadi i nacionalni savezi započet će svoje europsko putovanje kasnije nego što je to sada slučaj.

Postojat će dva termina odigravanja utakmica utorkom, srijedom i četvrtkom: 18:45 CET (više ne u 18:55 sati) i 21:00 CET. Utorak i srijeda bit će uobičajeno rezervirani za Ligu prvaka. Europska liga i Europska konferencijska liga igrat će se četvrtkom, a utakmice dva natjecanja u načelu će biti jednako podijeljene na dva utvrđena termina. Dodatni termin bit će otvoren u 16:30 CET za utakmice Europske lige i Europske konferencijske lige koje se igraju u vremenskim zonama CET+2 i više.

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Portugal - Hrvatska

05.09.2020.