Projekt Fife i Uefe

Ivančica Sudac uspješno završila program za žene u nogometnom managementu

25.11.2019.

Ivančica Sudac uspješno završila program za žene u nogometnom managementu
Foto: UEFA

Ivančica Sudac predstavljala je Hrvatski nogometni savez na programu WFLP koji služi kao forum za žene u nogometnom managementu, a kojeg zajednički organiziraju FIFA, UEFA te Poslovna škola IMD.

Program za žene u nogometnom rukovodstvu (Women in Football Leadership Programme - WFLP) okupio je 24 žene iz cijelog svijeta, a koje drže važne pozicije unutar svojih nacionalnih saveza. HNS je u Zürichu predstavljala dugogodišnja voditeljica odjela za licenciranje i međunarodne poslove, Ivančica Sudac, koja je uspješno završila program i primila odgovarajuće priznanje Fife, Uefe i IMD-a.

WFLP je osnovan 2014. godine kako bi služio kao podrška rastućem broju žena na managerskim ulogama u nogometnim organizacijama, a Fifina glavna časnica za ženski nogomet Sarai Bareman program je opisala kao "jedinstvenu platformu za žene na rukovodećim pozicijama koja im pomaže u razvoju te putu prema sve važnijim funkcijama u njihovim organizacijama".

"Bilo mi je zadovoljstvo predstavljati Hrvatsku na ovom sjajnom i vrlo intenzivnom programu, tim više što sam izabrana među 24 sudionice u konkurenciji 211 saveza članova FIFA-e. Ponosna sam što radim u organizaciji u kojoj žene već drže važne pozicije i gdje je više zaposlenih žena nego muškaraca, a na nama je da nastavimo razvijati svoje vještine i tako damo svoj doprinos ne samo razvoju hrvatskog i europskog nogometa, već i ukupnoj ravnopravnosti i sudjelovanju žena u donošenju odluka. Ženama je potrebno usaditi još više samopouzdanja jer one svojim sposobnostima, znanjima i energijom apsolutno zaslužuju imati veću ulogu u nogometu te mu mogu itekako doprinijeti ako imaju priliku. Istovremeno, kod muškaraca treba buditi svjesnost i potrebu da odlučuju i rade ravnopravno sa ženama i stvore više prostora za prednosti koje se mogu ostvariti samo uključenošću svih. Na nama ženama je da se radimo na svojoj afirmaciji i „brusimo“ svoje samopouzdanje i sposobnosti, da se međusobno podržavamo i potičemo, kao što smo imale priliku na ovom izvrsno organiziranom programu", izjavila je Ivančica Sudac po završetku edukacije.

Sudac je već prepoznata kao jedna od vodećih nogometnih dužnosnica u Europi - aktualna je prva dopredsjednica Uefine Komisije za licenciranje, članica je Fifine Komisije za reviziju i sukladnost, a 2018. godine je na finalu Europske lige između Atletica i Marseillea postala prva delegatkinja na završnoj utakmici Uefinog natjecanja u muškoj konkurenciji u povijesti.

"Moramo težiti tomu da povežemo najbolje profesionalce kako bismo osigurali sigurnu i uspješnu budućnost za nogomet. Najučinkovitiji vođe su žene i muškarci koje vode osjećaj odgovornosti te sposobnost da preispituju i analiziraju situacije. Program za žene u nogometnom managementu pridonosi ovom cilju te smo sretni što i dalje možemo inspirirati te podržavati žene na rukovodećim pozicijama u nogometu", poručio je Michele Uva, Uefin potpredsjednik i zamjenik predsjednika Komisije za ženski nogomet.

 

 

Foto: UEFA

Foto: UEFA

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri