Pamtimo iz 2019.

Srebrna mladost: Povijesni uspjeh na premijernom EP-u

27.12.2019.

Srebrna mladost: Povijesni uspjeh na premijernom EP-u
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska malonogometna reprezentacija do 19 godina ostvarila je povijesni uspjeh na premijernom Europskom prvenstvu za svoj uzrast, osvojivši srebrnu medalju.

Prvo izdanje europske smotre za najbolje mlade malonogometaše Starog kontinenta održano je u rujnu u latvijskoj prijestolnici Rigi, a izabranici Marinka Mavrovića bili su među osam sudionika završnog turnira.

Iako je nastup u Skupini B započela porazom od favorizirane Španjolske (3:0), Hrvatska je potom uvjerljivo pobijedila Nizozemsku 6:0 (Sučić 2, Mudronja, Petrušić, Rendić, Vukelić) da bi u odlučujućem ogledu za plasman u polufinale svladala i Ukrajinu 3:1 (Hrstić 2, Sučić), premda joj je dovoljan bio i remi.

Foto: Drago Sopta/HNS

Mjesto u velikom finalu mlade su nade osigurale u dramatičnom okršaju s Portugalcima, koji su vodili do pretposljednje sekunde, kada za izjednačenje pogađa Jurlina, a zatim i u produžetku, no Vukelić donosi još jedno poravnanje (2:2). Presudilo je raspucavanje, u kojemu je vratar Čizmić obranio jedan udarac, te je uslijedila borba za zlato.

Španjolci su, međutim, još jednom dokazali klasu (6:1) i osvojili titulu, no Hrvatska se ponosno vratila kući s vrijednim odličjem. Štoviše, Josip Jurlina i Fran Vukelić uvršteni su u idealnu momčad turnira, a čestitao je i predsjednik Uefe Aleksander Čeferin.

Foto: Drago Sopta/HNS

"Dolazak hrvatske reprezentacije do finala odraz je profesionalnog pristupa i predanosti kojeg pokazuju svi hrvatski igrači i dužnosnici. Svi članovi hrvatske delegacije besprijekorno su se ponijeli na terenu i van njega te je bio užitak surađivati s njima", poručio je.

Mladi malonogometaši tako su postali prva hrvatska reprezentacija u finalu nekog Uefinog natjecanja te su nakon prošlogodišnjeg podviga Vatrenih u Rusiji u domovinu donijeli još jedno veliko srebro.

"Osjećaj je fenomenalan, sretni smo i ponosni na povijesni rezultat. Nitko nije očekivao plasman u finale Europskog prvenstva, a Španjolci su svijet za sebe. Nastave li naši igrači s dobrim radom u klubovima, mogu uskoro zaigrati i u seniorskoj reprezentaciji", zaključio je izbornik Mavrović.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri