Pamtimo iz 2019.

Vatreni nastavili pomagati najmlađima

31.12.2019.

Vatreni nastavili pomagati najmlađima
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski reprezentativci nastavili su i u 2019. godini pomagati najmlađima kroz aktivnosti Zaklade Vatreno srce, uključujući aukciju dresova nošenih na utakmici protiv Mađarske u listopadu te donatorsku večer u studenom.

Zaklada Vatreno srce osnovana je prije više od desetljeća kako bi hrvatski reprezentativci i stožer A-reprezentacije zajedničkim snagama pomogli potrebitoj djeci, a u upravnom odboru Zaklade nalaze se kapetan Luka Modrić, izbornik Zlatko Dalić te liječnici prim. dr. Zoran Bahtijarević, prof. dr. sc. Boris Nemec i prof dr. sc. Josip Paladino.

Hrvatska reprezentacija u listopadu je postala prva reprezentacija na svijetu koja je sve nošene dresove s jedne natjecateljske utakmice donirala za internetsku aukciju u humanitarne svrhe. Nakon utakmice protiv Mađarske, Modrić, Rakitić, Perišić, Lovren, Vida i drugi članovi momčadi svjetskih doprvaka poklonili su dresove koje su nosili na utakmici za aukciju, čiji će prihodi pomoći projektima Zaklade. Svaki donirani dres nosi oznaku utakmice Hrvatska - Mađarska te je potpisan od strane reprezentativca koji ga je nosio.

Iako su dresovi započeli s cijenom od 89 eura, nakon četiri dana nadmetanja njihove su cijene znatno narasle te je svaki dres prodan za prosječnu cijenu od 2239 eura. Posebno primamljiv navijačima bio je dres Luke Modrića, koji je postigao cijenu 6000 eura te time postavio novi rekord za aukcijsku stranicu.

Foto: Arhiva HNS

Ova akcija Vatrenih ukupno je prikupila više od 30.000 eura za Zakladu Vatreno srce, od kojih znatan dio dolazi iz džepa velikog navijača hrvatske reprezentacije Arnolda Vanyura, koji je na aukciji kupio čak tri dresa, koje su nosili Petković, Rebić i Perišić.

Donatorska večer Zaklade održana je 11. studenog 2019. godine uz prijenos uživo na Drugom programu HRT-a, a za bogat zabavno glazbeni program pobrinula su se najveća imena hrvatske glazbene scene i mladi glazbenici iz popularne emisije A strana. Sredstva su prikupljena donacijama i putem call centra, a cjelokupan iznos ovogodišnje akcije doniran je Klinici za pedijatriju Dječje bolnice Kantrida, koja godišnje primi gotovo 13 tisuća malih pacijenata, te za akciju Korak u život, koja mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi osigurava stipendije za fakultetsko obrazovanje.

"Klinika za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka pruža visoku razinu zdravstvene skrbi za oko 100.000 djece i adolescenata iz triju županija - Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske. Sretni smo što je za ovogodišnju humanitarnu akciju Zaklada odabrala upravo nas. Donacijom planiramo preurediti hitnu ambulantu kao centralno mjesto naše bolnice za prijem, obradu i definitivno zbrinjavanje hitnih stanja u najranjivije populacije te osuvremeniti medicinsku opremu kako bi našim malim pacijentima mogli pružiti što kvalitetniju skrb“, istaknula je Jelena Roganović, predstojnica Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Foto: Drago Sopta/HNS

Prošlogodišnjom je donatorskom akcijom Zaklade Vatreno srce također podržala rad udruge Korak u život te je osigurano pet petogodišnjih stipendija koje mladima slabijeg imovinskog stanja i bez odgovarajuće skrbi omogućava nastavak akademskog obrazovanja nakon završetka srednje škole. Jedna od njih je i Valentina Malić, studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Stipendija Korak u život značajno doprinosi kvaliteti mog studentskog života. Njome plaćam račun za studenski dom i pokrivam tekuće troškove života. Sretna sam što uz fakultet ne moram raditi te se mogu se više posvetiti fakultetskim obavezama. Ukratko, daje mi sigurnost i priliku za običan studentski život“istaknula je Valentina.

Hrvatski nogometni reprezentativci na ovogodišnjoj su donatorskoj večeri Zaklade Vatreno srce primili 84 tisuće poziva i uz pomoć građana prikupili više od pola milijuna kuna za djecu Hrvatske, a humanitarni broj telefona ostao je aktivan do kraja prosinca te su putem njega prikupljena dodatna sredstva. Hrvatski nogometni savez prikupljenom iznosu dodao je još 100.000 kuna kako bi pomogao pacijentima Dječje bolnice Kantrida te mladim studentima bez roditeljske skrbi, a Vatreni i HNS bez sumnje će nastaviti s humanitarnim projektima i u 2020. godini.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri