Uefin FDEP 1

Video: U Zagrebu otvoren Medicinski simpozij HNS-a

25.01.2020.

Video: U Zagrebu otvoren Medicinski simpozij HNS-a
Foto: Drago Sopta/HNS

U prostorijama Nogometne akademije HNS-a 24. i 25 siječnja održava se regularni Medicinski simpozij HNS-a, na kojem sudjeluju liječnici svih hrvatskih reprezentacija te klubova Prve HNL, Druge HNL i Prve HNLŽ.

Medicinski simpozij govorom je otvorio predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a prof. dr. Dragan Primorac, a prisutne liječnike pozdravili su i viši savjetnik predsjednika Zorislav Srebrić, član Zdravstvene komisije HNS-a i treći dopredsjednik Uefine Zdravstvene komisije prim. dr. Zoran Bahtijarević te prim. dr. Silvija Hunyadi-Antičević, koja je se sudionicima simpozija obratila u ime Hrvatskog društva za reanimatologiju. 

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Ovaj simpozij jedan je od brojnih edukacijskih seminara za nogometne liječnike koje redovito provodi Zdravstvena komisija HNS-a, u sklopu kojega HNS održava i Uefin tečaj FDEP za nogometne liječnike. Organizaciju simpozija predvodio je tajnik Komisije i licencirani instruktor za FDEP dr. Tomislav Vlahović, koji je sudionicima predstavio glavne ciljeve programa. 

Uefin tečaj FDEP (Football Doctor Education Programme) vodeći je obrazovni program za liječnike koji rade u nacionalnim savezima. Kaskadni oblik tečaja potiče saveze da u svojim državama održe isti program za liječnike u nogometnim klubovima, a Zdravstvena komisija HNS-a tečaj FDEP već dugi niz godina organizira u sklopu Medicinskog simpozija. HNS je jedan od samo četiri saveza članova Uefe koji je uspješno proveo sva tri stupnja tečaja, a ove godine ponovo je održan ključan prvi stupanj tečaja, koji je usredotočen na traumatske ozljede i hitna stanja na terenu.

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Liječnik mlade reprezentacije dr. Boban Dangubić održao je predavanje o procjeni svijesti igrača na nogometnom terenu, dok je liječnik mlade reprezentacije dr. Mislav Rakić govorio na temu procjene stanja ozljeđenog igrača. Također je održana i demonstracija osnovnog održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora.

Uz Dangubića, Rakića i Vlahovića, kao predavači i voditelji praktičnih vježbi sudjeluju i liječnik A reprezentacije dr. Zoran Bahtijarević, liječnik mlade reprezentacije dr. Nino Brajković, dr. Matej Bura, dr. Fabijan Čukeljdr. Jan Maroević, dr. Želimir Orkić, dr. Bartol Petković, prof. dr. Mario Strarešinić te dr. Ivan Vuksan.

 

Nakon uvodnih predavanja, sudionici tečaja su podijeljeni u radne skupine te su sudjelovali u vježbama reanimacije, imobilizacije i okretanja igrača kod ozljeda glave i gubitka svijesti te pravilnog iznošenja igrača s traumatskim ozljedama s terena.

Praktične vježbe nastavljaju se i tijekom drugog dana Medicinskog simpozija, kada će liječnici iz hrvatskih klubova i reprezentacija prisustvovati vježbama pomoći na terenu pri gušenju i anafilaktičkom šoku, otvorenim ranama, epileptičnim napadajima te gubitku svijesti. Dr. Bahtijarević također će održati predavanje o potresu mozga u nogometu te posljedicama ozljeda glave. Tečaj završava pismenim ispitom koji liječnicima omogućava upisivanje drugog stupnja tečaja.

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri