Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Konstituirajuća sjednica

Prvi sastanak novog
sastava Zdravstvene
komisije HNS-a

26.01.2020.
Prvi sastanak novog sastava Zdravstvene komisije HNS-a
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Zdravstvena komisija Hrvatskog nogometnog saveza pod vodstvom predsjednika prof. dr. sc. Dragana Primorca održala je 22. siječnja 2020. konstituirajuću sjednicu na kojoj su predstavljeni članovi te postavljeni ciljevi za sljedeće razdoblje. 

Zdravstvena komisija HNS-a (ZK HNS-a) sastavljena je od vrhunskih stručnjaka raznih specijalnosti s ciljem multidisciplinarnog pristupa zdravstvenoj skrbi nogometaša svih uzrasta.

Vladimir Iveta, glavni tajnik HNS-a, istaknuo je važnost zdravstvene skrbi nogometaša u Republici Hrvatskoj i veliki značaj Zdravstvene komisije HNS-a u promicanju iste.

foto: HNS

Prof. dr. sc. Dragan Primorac zahvalio je na potpori predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru, vodstvu HNS-a i Izvršnom odboru HNS-a koji pružaju veliku potporu radu Zdravstvene komisije. Posebno je istaknuo značaj programa kontinuirane edukacije liječnika i fizioterapeuta u nogometu pod organizacijom HNS-a, a po programu Uefe čiji su ovogodišnji prioriteti hitna stanja i prevencija iznenadne srčane smrti. Prof. dr. Primorac je istaknuo da je prevencija iznenadne srčane smrti golemi izazov u medicini. Ovim pitanjem se bave mnogi, no niti jedna medicinska disciplina sama za sebe ne može dati odgovore na sva pitanja vezano uz iznenadnu srčanu smrt sportaša.

Cilj tima kojeg će okupiti Zdravstvena komisija HNS-a, a u kojem su hrvatski, američki i njemački znanstvenici i liječnici iz područja kardiologije, genetike, medicine rada i sporta, ali i drugih disciplina, jest tijekom zajedničkog projekta utvrditi koliko i kako genetika, posebice kod predisponiranih sportaša može pomoći u prevenciji iznenadne srčane smrti sportaša. U projekt će se uključiti i Hrvatsko društvo za humanu genetiku, Hrvatsko društvo za preciznu (personaliziranu) medicinu te Hrvatsko društvo za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora.

foto: HNS

Još prošle godine, projekt su inicirali HNS i Specijalna bolnica Sv. Katarina, službena bolnica HNS-a, a trenutno HNS čini maksimalni napor kako bi predsjednici županijskih nogometnih saveza i klubova Prve, Druge i Treće lige te svi nadležni liječnici sukladno upućenom im dopisu pokrenuli nužne predradnje sa svrhom traganja za nogometašima iz rizičnih skupina. Kod navedenih sportaša potrebno je napraviti cjeloviti kardiološki pregled uključujući i 12-kanalni elektrokardiogram, a ako postoji sumnja na bolest srca i UZ srca, ergometrija te 24-Holter.

Odmah po dostavi popisa sportaša iz navedenih rizičnih skupina, kod svakog od njih Zdravstvena komisija HNS-a organizirat će analizu više od 290 gena i pripadajućih mutacija koji se u medicinskoj literaturi povezuju sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša.

foto: HNS


Tijekom sastanka istaknuto je da je HNS među prvim savezima u Europi proveo sva tri modula edukacije (eng. UEFA Football Doctor Education Program) koji je pohađalo ukupno više od 100 liječnika 1. i 2. HNL, 1. HNLŽ te reprezentativnih selekcija u svrhu licenciranja i stvaranja mreže stručnjaka iz polja nogometne medicine.

Zaključno, naglašena je potreba za širenjem i unapređenja organizacije medicinske skrbi na razini županijskih saveza HNS-a putem konstituiranja zdravstvenih komisija u sklopu istih.

S ciljem unapređenja rada i organizacije zdravstvene službe HNS-a navedena je potreba za uskom suradnjom Zdravstvene komisije HNS-a s Ministarstvom zdravstva RH te stručnim društvima HLZ na temu unapređenja statusa zdravstvenih djelatnika u sportu u Republici Hrvatskoj.

foto: HNS

foto: HNS

Članovi Zdravstvene komisije HNS-a:
1. Prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. med., specijalist pedijatrije, subspecijalist medicinske genetike i stalni sudski vještak, predsjednik ZK HNS-a
2. Dr. sc. Jasmina Čatić, dr. med. specijalist kardiologije
3. Doc. dr. sc. Damir Erceg, dr. med. specijalist kliničke farmakologije
4. Dr. sc. Mislav Rakić, dr. med. specijalist opće kirurgije
5. Prim. dr. Zoran Bahtijarević, specijalist dječje kirurgije
6. Prof. dr. sc. Igor Borić, dr. med., specijalist radiologije
7. Prof. dr. sc. Saša Janković, dr. med. specijalist ortopedije i traumatologije
8. Dr. Eduard Rod, dr. med. specijalist ortopedije i traumatologije
9. Prof. dr. sc. Mario Starešinić, dr. med.specijalist ortopedije i traumatologije
10. Dr. sc. Tomislav Vlahović, dr. med. specijalist ortopedije i traumatologije – tajnik ZK HNS-a

opravdano odsutni:
11. Prof. dr. sc. Igor Filipčić, dr. med. specijalist psihijatrije
12. Prim. dr. Boban Dangubić, dr. med. specijalist anesteziologije i reanimatologije

 • Delegacija HNS-a na redovnoj Skupštini NS Osječko-baranjske županije

  17.02.2020.

  Delegacija HNS-a na redovnoj Skupštini NS Osječko-baranjske županije

  Uz prisustvo predstavnika Hrvatskog nogometnog saveza, održana je redovna Skupština NS Osječko-baranjske županije. Predsjednik NS Osječko-baranjske županije Ante Vučemilović–Šimunović otvorio je...

 • Informacije za hrvatske navijače

  04.02.2020.

  Informacije za hrvatske navijače

  Hrvatski nogometni savez ovim putem želi podijeliti s navijačima dodatne informacije o ulaznicama za UEFA EURO 2020., uključujući upozorenje o nedozvoljenoj preprodaji ulaznica te mogućnostima...

 • Središnji postupak licenciranja klubova u punom jeku

  13.02.2020.

  Središnji postupak licenciranja klubova u punom jeku

  Sedamnaesti središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2020/21. godinu započeo je 31. prosinca 2019. godine. Središnji postupak licenciranja klubova provodit će se u skladu s...

 • Potpisan Memorandum o razumijevanju Uefe i CONMEBOL-a

  12.02.2020.

  Potpisan Memorandum o razumijevanju Uefe i CONMEBOL-a

  Izvršni odbor Uefe, čiji je član i predsjednik HNS-a Davor Šuker, i Vijeće CONMEBOL-a potpisali su Memorandum o razumijevanju koji će nastaviti poticati rast i razvoj nogometa na oba kontinenta...

Učitaj više

Prethodna utakmica

Hrvatska - Gruzija 2:1

19.11.2019.

'ALDO DROSINA', Pula