Konstituirajuća sjednica

Prvi sastanak novog sastava Zdravstvene komisije HNS-a

26.01.2020.

Prvi sastanak novog sastava Zdravstvene komisije HNS-a
Foto: Drago Sopta/HNS

Zdravstvena komisija Hrvatskog nogometnog saveza pod vodstvom predsjednika prof. dr. sc. Dragana Primorca održala je 22. siječnja 2020. konstituirajuću sjednicu na kojoj su predstavljeni članovi te postavljeni ciljevi za sljedeće razdoblje. 

Zdravstvena komisija HNS-a (ZK HNS-a) sastavljena je od vrhunskih stručnjaka raznih specijalnosti s ciljem multidisciplinarnog pristupa zdravstvenoj skrbi nogometaša svih uzrasta.

Vladimir Iveta, glavni tajnik HNS-a, istaknuo je važnost zdravstvene skrbi nogometaša u Republici Hrvatskoj i veliki značaj Zdravstvene komisije HNS-a u promicanju iste.

Foto: Drago Sopta/HNS

Prof. dr. sc. Dragan Primorac zahvalio je na potpori predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru, vodstvu HNS-a i Izvršnom odboru HNS-a koji pružaju veliku potporu radu Zdravstvene komisije. Posebno je istaknuo značaj programa kontinuirane edukacije liječnika i fizioterapeuta u nogometu pod organizacijom HNS-a, a po programu Uefe čiji su ovogodišnji prioriteti hitna stanja i prevencija iznenadne srčane smrti. Prof. dr. Primorac je istaknuo da je prevencija iznenadne srčane smrti golemi izazov u medicini. Ovim pitanjem se bave mnogi, no niti jedna medicinska disciplina sama za sebe ne može dati odgovore na sva pitanja vezano uz iznenadnu srčanu smrt sportaša.

Cilj tima kojeg će okupiti Zdravstvena komisija HNS-a, a u kojem su hrvatski, američki i njemački znanstvenici i liječnici iz područja kardiologije, genetike, medicine rada i sporta, ali i drugih disciplina, jest tijekom zajedničkog projekta utvrditi koliko i kako genetika, posebice kod predisponiranih sportaša može pomoći u prevenciji iznenadne srčane smrti sportaša. U projekt će se uključiti i Hrvatsko društvo za humanu genetiku, Hrvatsko društvo za preciznu (personaliziranu) medicinu te Hrvatsko društvo za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora.

Foto: Drago Sopta/HNS

Još prošle godine, projekt su inicirali HNS i Specijalna bolnica Sv. Katarina, službena bolnica HNS-a, a trenutno HNS čini maksimalni napor kako bi predsjednici županijskih nogometnih saveza i klubova Prve, Druge i Treće lige te svi nadležni liječnici sukladno upućenom im dopisu pokrenuli nužne predradnje sa svrhom traganja za nogometašima iz rizičnih skupina. Kod navedenih sportaša potrebno je napraviti cjeloviti kardiološki pregled uključujući i 12-kanalni elektrokardiogram, a ako postoji sumnja na bolest srca i UZ srca, ergometrija te 24-Holter.

Odmah po dostavi popisa sportaša iz navedenih rizičnih skupina, kod svakog od njih Zdravstvena komisija HNS-a organizirat će analizu više od 290 gena i pripadajućih mutacija koji se u medicinskoj literaturi povezuju sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša.

Foto: Drago Sopta/HNS


Tijekom sastanka istaknuto je da je HNS među prvim savezima u Europi proveo sva tri modula edukacije (eng. UEFA Football Doctor Education Program) koji je pohađalo ukupno više od 100 liječnika 1. i 2. HNL, 1. HNLŽ te reprezentativnih selekcija u svrhu licenciranja i stvaranja mreže stručnjaka iz polja nogometne medicine.

Zaključno, naglašena je potreba za širenjem i unapređenja organizacije medicinske skrbi na razini županijskih saveza HNS-a putem konstituiranja zdravstvenih komisija u sklopu istih.

S ciljem unapređenja rada i organizacije zdravstvene službe HNS-a navedena je potreba za uskom suradnjom Zdravstvene komisije HNS-a s Ministarstvom zdravstva RH te stručnim društvima HLZ na temu unapređenja statusa zdravstvenih djelatnika u sportu u Republici Hrvatskoj.

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Drago Sopta/HNS

Članovi Zdravstvene komisije HNS-a:
1. Prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. med., specijalist pedijatrije, subspecijalist medicinske genetike i stalni sudski vještak, predsjednik ZK HNS-a
2. Dr. sc. Jasmina Čatić, dr. med. specijalist kardiologije
3. Doc. dr. sc. Damir Erceg, dr. med. specijalist kliničke farmakologije
4. Dr. sc. Mislav Rakić, dr. med. specijalist opće kirurgije
5. Prim. dr. Zoran Bahtijarević, specijalist dječje kirurgije
6. Prof. dr. sc. Igor Borić, dr. med., specijalist radiologije
7. Prof. dr. sc. Saša Janković, dr. med. specijalist ortopedije i traumatologije
8. Dr. Eduard Rod, dr. med. specijalist ortopedije i traumatologije
9. Prof. dr. sc. Mario Starešinić, dr. med.specijalist ortopedije i traumatologije
10. Dr. sc. Tomislav Vlahović, dr. med. specijalist ortopedije i traumatologije – tajnik ZK HNS-a

opravdano odsutni:
11. Prof. dr. sc. Igor Filipčić, dr. med. specijalist psihijatrije
12. Prim. dr. Boban Dangubić, dr. med. specijalist anesteziologije i reanimatologije

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri