Uvođenje tehnologije VAR

Video: Suci i kontrolori završili pripreme za proljetni dio sezone

28.01.2020.

Video: Suci i kontrolori završili pripreme za proljetni dio sezone
Foto: Dražen Patarčić/HNS

U Medulinu je organiziran zajednički 56. seminar nogometnih sudaca i 30. seminar kontrolora sudaca na kojem se uz ostale teme intenzivno radilo na implementaciji pravila i korištenja tehnologije VAR.

Hotel Park Plaza Belvedere tradicionalni je domaćin seminara sucima i kontrolorima suđenja, koji je održan od 22. do 25. siječnja 2020. na kojem je rukovodio Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a te Predsjednik Komisije nogometnih sudaca. Seminar je odrađen uz pomoć članova Komisije (Darko Cvitković, Domagoj Vučkov, Draženko Kovačić i Ante Vučemilović Šimunović ml.) voditelja odjela nogometnih sudaca Igora Pristovnika, savjetnika KNS Ivana Košutića, povjerenika za određivanje sudaca HT Prve lige Alen Gerek , te  stručnih suradnika Bruno Marić , Miroslav Vitković, Vlado Svilokos, Tomislav Šetka i Darko Kolesarić koji su održali stručna predavanja sucima i kontrolorima Prve HNL

Foto: Dražen Patarčić/HNS
 

Prvi dan seminara održana su predavanja, diskusije i video-analiza korištenja tehnologije VAR, zatim provjera znanja sudaca i kontrolora sudaca iz poznavanja PNI i propisa HNS-a, a u nastavku seminara obavljena je provjera UEFA video-testa iz područja prekršaja, igranja rukom, kaznenih udaraca i drugih područja, te iz poznavanja razumijevanja zaleđa. 

Nastavak seminara započeo je jutarnjim testiranjem fizičke spreme sutkinja i sudaca. Draženko Kovačić kao fitness-instruktor za tjelesnu pripremu i provjeru svih sudaca u Hrvatskoj obavio je, uz stručnu pomoć Marijana Dobrovića, Domagoja Vučkova, Ante Vučemilović Šimunovića ml. i Ivana Košutića kompletna testiranja brzine i izdržljivosti na terenima u neposrednoj blizini hotela. Svi koji su pristupili testiranju s uspjehom su izvršili zadane norme, koje postavlja UEFA.

Foto: Dražen Patarčić/HNS

Poslijepodnevna predavanja uključivala su razne stručne teme (kada se uključuje VAR, komunikacija iz prostorije za VAR sa sucima na terenu, situacije u kaznenom prostoru, kretanje i pozicioniranje sudaca tijekom igre, mentalna priprema suca za utakmicu) u izlaganjima Brune Marića, Vlade Svilokosa, Domagoja Vučkova, Draženka Kovačića i Ante Vučemilović-Šimunovića ml. te Miroslava Vitkovića i Tomislava Šetke.

 

Darko Kolesarić obradio je temu "Integritet natjecanja" u kojoj su suci i kontrolori suđenja pogledali video-zapis koji je pripremila UEFA, a na temu regularnosti utakmica, poštenom odnosu prema igri, igračima, klubu te gledateljima i svim ostalim sudionicima s naglaskom na nultu toleranciju Fife, Uefe i HNS-a na bilo koji način pokušaja manipuliranja rezultatom i događanjima na terenu (crveni kartoni, žuti kartoni, autogolovi, dva ili više golova u kratkom razdoblju igre i slično).

 

Foto: Dražen Patarčić/HNS

Analizu suđenja u jesenskom dijelu prvenstva HT Prve lige sa sucima i kontrolorima obavili su predsjednik Ante Kulušić i povjerenik Alen Gerek, koji su im dali smjernice za poboljšanje suđenja u nastavku prvenstva. Suci su uvođenjem tehnologije VAR dobili veliku šansu ispraviti eventualne pogreške i to je najveći dobitak za pošteniji nogomet u Hrvatskoj. Istaknuto je da VAR nije svemoguć, ali da će biti velika pomoć u radu sudaca i kontrolora i da će svima biti potrebno vrijeme da se prihvate sve blagodati ovog novog načina rada.

Kontrolori sudaca prisustvovali su i predavanju Ante Kulušića i Vlade Svilokosa na temu ocjenjivanja sudaca te zajedno gledali i analizirali snimke utakmica, pri čemu su upoznati o načinu i upotrebi naputka za ocjenjivanje i pisanje izvješća te Kodeksom ponašanja službenih osoba HNS-a. Obrađena je i tema o primjeni pravila za ocjenjivanje VAR-a i AVAR-a, koji kreće u upotrebu s prvim proljetnim kolom na svim terenima HT Prve lige.

Foto: Dražen Patarčić/HNS

Seminar je završio analizom dosadašnjih postignutih rezultata nakon koje su prihvaćeni određeni zaključci, upute i smjernice kojih se suci trebaju pridržavati i primjenjivati ih tijekom prvenstvenih utakmica HT Prve lige i završnice Kupa. Seminar je zaključen svečanošću na kojoj su međunarodni suci i pomoćni suci te sutkinje i pomoćne sutkinje primili FIFA-znakove za 2020. godinu kako bi isti Hrvatsku uspješno predstavljali na međunarodnim utakmicama.

Seminaru je nazočio sveprisutni i neumorni Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a, kao i koordinator natjecanja Neven Šprajcer te Branko Kajfeš ispred NS HNS-a Rijeka.

Foto: Dražen Patarčić/HNS

Foto: Dražen Patarčić/HNS

Foto: Dražen Patarčić/HNS

Foto: Dražen Patarčić/HNS

Foto: Dražen Patarčić/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri