Početak proljetnog dijela prvenstva

VAR premijerno korišten u prvoligaškom dvoboju u Zaprešiću

31.01.2020.

VAR premijerno korišten u prvoligaškom dvoboju u Zaprešiću
Foto: Dražen Patarčić/HNS

U petak, 31. siječnja, po prvi je puta odigrana utakmica Hrvatski Telekom Prve lige uz tehnološku pomoć sustava VAR.

Inter je u Zaprešiću ugostio Istru 1961 u prvoj utakmici 20. kola hrvatskog prvenstva (2:0), a susret će ostati upisan u povijesne knjige kao prvi u domaćoj ligi koji je odigran uz korištenje VAR-a. Dvoboj je na teren vodio sudac Ivan Bebek, dok je prvi video pomoćni sudac (VAR) u povijesti HT Prve lige bio Fran Jović, uz pomoćnika (AVAR) Igora Krmara. Osim tihih provjera, utakmica nije zahtijevala intervencije.

Nakon jednogodišnje pripreme, Hrvatski nogometni savez dobio je potrebne dozvole za upotrebu te će se sustav primjenjivati u nastavku natjecanja Hrvatski Telekom Prve lige te dvobojima Hrvatskog kupa.

Foto: Dražen Patarčić/HNS

"Drago mi je što smo konačno krenuli s VAR-om nakon opsežnih priprema", rekao je dopredsjednik HNS-a i predsjednik Komisije nogometnih sudaca, ujedno i projekt manager uvođenja VAR-a u Hrvatskoj Ante Kulušić, "i hvala još jednom svima koji su sudjelovali u uvođenju VAR-a, kao i klubovima, trenerima, igračima i medijima na suradnji i podršci. VAR je važan novi korak naprijed hrvatskog nogometa i ne sumnjam da će puno učiniti za jačanje povjerenja u hrvatske suce i suđenje."

Kroz propisanu edukaciju osposobljeno je 16 glavnih sudaca za suđenje sa sustavom VAR te 11 pomoćnih video sudaca (VAR) kao i 13 AVAR-a, uz pet tehničara. 

Foto: Dražen Patarčić/HNS

Foto: Dražen Patarčić/HNS

Foto: Dražen Patarčić/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri