Za sezonu 2020./21.

Središnji postupak licenciranja klubova u punom jeku

13.02.2020.

Središnji postupak licenciranja klubova u punom jeku
Foto: Drago Sopta/HNS

Sedamnaesti središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2020/21. godinu započeo je 31. prosinca 2019. godine.

Središnji postupak licenciranja klubova provodit će se u skladu s Pravilnikom o licenciranju klubova HNS - izdanje 2019. i Uefinim Standardom o licenciranju klubova. Kao što je poznato, sustav licenciranja klubova u HNS-u temelji se na Uefinom Pravilniku o licenciranju klubova i financijskom fair playu (izdanje 2018.). Ciljevi, pravna osnova, povijesni pregled, kao i osnovne značajke licenciranja klubova u HNS-u detaljno su opisani u Uvodu i ciljevima sustava licenciranja klubova 2020/21.

Do roka 31. siječnja 2020. svi zainteresirani klubovi trebali su HNS-u dostaviti Molbu za licencu za natjecateljsku 2020/21. godinu, uz propisanu dokumentaciju. Hrvatski nogometni savez putem svojih Tijela za licenciranje i temeljem Pravilnika o licenciranju klubova izdaje sljedeće licence:

-    UEFA Licenca

-    Licenca za I. HNL

-    Licenca za II. HNL

-    Licenca za Uefinu Ligu prvakinja

Po prvi puta, provodit će se i postupak licenciranja ženskih nogometnih klubova radi dobivanja Licence za Uefinu Ligu prvakinja. Naime, kao što je poznato, od natjecateljske sezone 2020/21. niti jedan klub bez odgovarajuće licence neće moći sudjelovati u UEFA Ligi prvakinja.

Za vrijeme siječnja 2020. godine HNS je zaprimio prijave od najvećeg broja klubova od kada HNS provodi postupak licenciranja. U nastavku se daje pregled klubova koji su podnijeli molbe za jednu ili više prije spomenutih licenci:

Foto: Arhiva HNS

* - ŽNK Viktorija odustao je od molbe za Licencu za UEFA Ligu prvakinja

S ciljem pripreme i potpore ženskim nogometnim klubovima, Odjel za međunarodne poslove i licenciranje HNS-a 17. je siječnja 2020. održao radionicu za ženske klubove.
Radionicu o licenciranju klubova pod nazivom "Hrvatski klupski nogomet: danas za sutra" HNS organizira 19. veljače 2020. godine, a na će sudjelovati svi klubovi I. i II. HNL, klubovi III. HNL koji su podnijeli molbu za Licencu za II. HNL te klubovi I. HNLŽ. Uz sudjelovanje stranih i domaćih gostiju, radionica će biti posvećena sljedećim temama:

-    Bitne značajke novog Pravilnika o licenciranju klubova HNS – izdanje 2019. (HNS Glasnik 53/2019); s analizama podataka iz prethodnih postupaka licenciranja klubova; 
 
-    FIFA – Reforma sustava transfera (transferi, agenti, TMS, rješavanje sporova…); 
 
-    Aktivnosti društvene odgovornosti u klubovima: primjeri dobre prakse i smjernice; 
 
-    Zaštita i dobrobit djece u nogometu;
 
-    Percepcija hrvatskog nogometa u javnosti – analize i uvidi; 
 
-    Suvremeni nogometaš/ica tijekom i nakon karijere – inicijative za potporu.  
 
Za vrijeme spomenute radionice predstavnici klubova imat će priliku detaljnije raspraviti sva pitanja vezana uz licenciranje klubova, ali i druge teme iz njihova poslovanja koje se odražavaju u kriterijima licenciranja (sportski, infrastrukturni, pravni, kriteriji stručnog osoblja i administracije i financijski).

Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2020./21. godinu je u punom jeku. Klubovi su dostavili i dostavljaju opsežnu dokumentaciju iz pet skupina kriterija, a stručnjaci Odjela za licenciranje (po svakoj skupini kriterija) ocjenjuju ispunjenje kriterija te će sukladno propisanoj proceduri savjetovati tražitelje licence kako ispuniti pojedine kriterije kada je klubovima potrebna dodatna pomoć.
Komisija za licenciranje HNS-a će najkasnije do 20. travnja 2020. donijeti odluke o molbama za licence u prvom stupnju, koje će biti objavljene do 23. travnja 2020. Klubovi koji neće uspjeti dobiti traženu licencu u prvom stupnju u roku od 8 dana od primitka prvostupanjske odluke moći će podnijeti žalbu. Žalbeno tijelo za licenciranje HNS do 27. svibnja 2020. donijet će konačne odluke, koje će biti objavljene najkasnije do 29. svibnja 2020.

 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri