Novi instruktor za kondicijsku pripremu

Krakan: "Suradnja između svih članova stožera ključ je uspješne pripreme igrača"

08.04.2020.

Krakan: "Suradnja između svih članova stožera ključ je uspješne pripreme igrača"
Foto: Dražen Patarčić/HNS

Iza kondicijskog trenera Ivana Krakan stoje godine rada s hrvatskim mladim reprezentativcima, a nedavno je imenovan za instruktora kondicijske pripreme HNS-a. 

Kondicijski trener, predavač pri Nogometnoj akademiji HNS-a i asistent na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Ivan Krakan već dugi niz godina sudjeluje u kondicijskog pripremi mladih hrvatskih reprezentacija te je obnašao ulogu pomoćnog kondicijskog trenera A reprezentacije za vrijeme izborničkog mandata Nike Kovača. Početkom 2020. godine imenovan je instruktorom kondicijske pripreme za hrvatske mlade reprezentacije, a u ovom razgovoru pojasnio je svoju novu ulogu te se osvrnuo na moguće posljedice trenutačne karantene na kondicijsku spremu igrača.

Uz glavnog instruktora Petra Krpana, potrebu za imenovanjem instruktora za kondicijsku pripremu prvi su prepoznali predsjednik HNS-a Davor Šuker i izvršni direktor Marijan Kustić, a Krakan naglašava kako je dobra suradnja s rukovodstvom Hrvatskog nogometnog saveza i s glavnim instruktorom ključna u obavljanju njegove nove uloge.

"Potreba za osobom koja će se u suradnji s glavnim instruktorom Petrom Krpanom brinuti o kondicijskoj spremi naših mladih reprezentativaca te koordinirati s njihovim klubovima logičan je rezultat sve većih zahtjeva modernog nogometa u smislu kondicijske pripreme. Ritam klupskih i reprezentativnih natjecanja zahtijeva kvalitetan i sistematičan pristup kondicijskoj pripremi svakog igrača. Izuzetno sam sretan što su predsjednik HNS-a Davor Šuker i izvršni direktor Marijan Kustić prepoznali potrebu za ujedinjenim pristupom kondicijskoj pripremi i podržali inicijativu glavnog instruktora i mene da kondicijsku spremu naših igrača podignemo na još višu razinu", objasnio je Krakan.

Foto: Dražen Patarčić/HNS

Kao glavne ciljeve u svojoj novoj ulozi Krakan navodi suradnju s klubovima te strateški pristup kondicijskoj spremi reprezentativaca:

"Stručna komunikacija s klubovima u kojima igraju naši reprezentativci ključni je prvi korak u pripremi svakog pojedinog igrača. Veliki sam pobornik multidisciplinarnog pristupa i smatram kako je povezivanje nogometnih trenera, liječnika, fizioterapeuta, nutricionista, psihologa i analitičara od iznimne važnosti kada je riječ o razvoju mladih igrača. Kao drugi glavni cilj istaknuo bih stvaranje baze podataka o trenažnoj povijesti i napretku naših igrača kako bismo mogli sustavno pratiti i poboljšavati njihovu kondicijsku pripremu kroz sve selekcije HNS-a."

Krakanov pristup pripremi igrača usredotočen je na tri glavna elementa:

"Kada je riječ o spremi svakog igrača, tri su glavna elementa kojima moderni kondicijski treneri pridaju najviše pažnje. Prvi i najvažniji korak su optimalno osmišljeni nogometni treninzi, uz svakodnevno nadgledanje opterećenja. Nogometna igra sama je po sebi najbolji kondicijski podražaj za igrače. Ipak, igru je važno nadograditi i kroz kondicijsku pripremu izvan terena, a drugi korak u postizanju optimalnog stanja igrača jest individualizirana kondicijska priprema. Kondicijski treneri sve više napuštaju generalizirani pristup i okreću se pametnim individualnim programima kroz koje iz svakog pojedinog igrača možemo izvući najbolje. Treći korak je usmjeren na mentalnu spremu igrača – motivacija, usredotočenost i emotivno stanje imaju ogroman učinak na konačne ishode na terenu. Igrače moramo opremiti entuzijazmom, predanošću i strašću prema nogometnoj igri."

Foto: Dražen Patarčić/HNS

Po pitanju kondicijske spreme igrača u HT Prvoj ligi u usporedbi s igračima u drugim europskim ligama, Krakan ističe brojne hrvatske igrače koji su stigli do najvećih europskih klubova:

"Uspoređivati igrače u Prvoj HNL s igračima koji igraju u Ligama Petice nezahvalno je zbog činjenice da različita natjecanja nude različite razine podražaja za igrače. Po mome mišljenju, igrači u hrvatskim klubovima optimalno su pripremljeni za natjecanja u kojima igraju, no spremni su prihvatiti i veće nogometne izazove. Klubovi HT Prve lige proizveli su veliki broj igrača koji trenutačno igraju u nekim od najjačih klubova na svijetu, što je dokaz kvalitete naših igrača. Jedan primjer dobre prakse kojeg bih istaknuo jest Dinamo II, čiji igrači igraju četiri ili pet različitih natjecanja te su u Ligi prvaka mladih stigli do četvrtfinala. Zahvaljujući sustavnom radu stručnog stožera Dinama II, njihovi igrači u kondicijskom se smislu mogu nositi s mladeži iz elitnih europskih klubova."

"Sve veći broj nogometnih škola zapošljava specijaliste za kondicijsku pripremu, a napredovala je i svijest nogometnih trenera o važnosti rada na kondiciji mladih igrača. Posebno mi je drago vidjeti koliko su mladi nogometaši danas svjesni potrebe za radom na svojem tijelu, što uvelike olakšava posao kondicijskog trenera. Većina naših U-21 reprezentativaca s kojima radim potpuno prepoznaju važnosti zdravog života i rada na svojoj kondicijskoj spremi te ozbiljno brinu o sebi, a činjenica da igraju u jakim europskim ligama dovoljno govori o njihovoj kvaliteti. Ipak, uvijek postoji prostor za napredak te je HNS uveo važne promjene u skrbi o kondiciji igrača, poput individualiziranog pristupa i dodatnih testiranja koja se temelje na suvremenim metodama koje podupiru znanstvena istraživanja", poručio je Krakan na temu kondicijske spreme mladih hrvatskih reprezentativaca.

HNS-ov instruktor za kondicijsku pripremu osvrnuo se i na učinak trenutačne pauze u natjecanjima na stanje igrača:

"Ova situacija veliki je stručni izazov za trenere i klubove s kakvim se do sada nismo susreli. Iako je teško predvidjeti trajanje globalne pandemije, već sada znamo kako će ona imati određeni negativan utjecaj na spremu igrača. Posebno su ugrožene brzina i eksplozivnost igrača, kao i snaga, dok bi aerobna izdržljivost i fleksibilnost mogle ostati na približno istoj razini nešto duže vrijeme. Najveći gubici osjetit će se po pitanju specifične kondicijske i mentalne pripremljenosti zbog nedostatka intenzivnih treninga i utakmica. Jedna moguća pozitivna posljedica ovakve pauze jest činjenica da se igrači u ovim uvjetima mogu potpuno oporaviti od prijašnjih ozljeda i opterećenja. Hrvatska ima izvrsne nogometne i kondicijske trenere te ne sumnjam kako će oni svojim znanjem i inovativnošću težiti izvući najbolje iz ove situacije. Suradnja između svih članova stožera – uključujući trenere, liječnike, fizioterapeute, nutricioniste i psihologe – bit će ključ očuvanja spreme igrača za vrijeme karantene, ali i povratka normalnom ritmu treninga."

Sredinom ožujka Krpan i Krakan pokrenuli su projekt besplatnih video treninga:

"Kako bismo pomogli mladim igračima da održe kondicijsku spremu u svojim domovima, glavni instruktor Petar Krpan i ja u suradnji s radnom skupinom trenera HT Prve lige pokrenuli smo jedinstveni projekt #VježbajDoma, kroz koji mladim igračima i igračicama nudimo video treninge koje su osmislili nogometni i kondicijski stručnjaci. Važno nam je da svaki nogometaš i nogometašica ima pristup alatima koji su im potrebni za održavanje kondicijske spreme u svome domu. Ovaj projekt zaista je ujedinio nogometnu obitelj te su na njemu do sada sudjelovali brojni treneri iz hrvatskih klubova i reprezentacija, kao i neki od naših reprezentativaca. Svima sam im iznimno zahvalan na suradnji."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri