Nogomet i integracija izbjeglica

Dr. Jurković predstavila prvo hrvatsko istraživanje stipendirano od strane Uefe

21.05.2020.

Dr. Jurković predstavila prvo hrvatsko istraživanje stipendirano od strane Uefe
Foto: Arhiva HNS

Dr. Rahela Jurković prošle je godine postala prva hrvatska stipendistica Uefine stipendije za znanstvena istraživanja, a rezultate svoga istraživanja na području nogometa i integracije izbjeglica nedavno je predstavila i Uefinom Vijeću za dodjelu znanstvenih stipendija.

Među osam istraživanja koje je 2019. godine kroz svoju stipendiju za znanstvena istraživanja financijski podržala UEFA našlo se i istraživanje  dr. Rahele Jurković, koje je time postala prvi hrvatski stipendist krovne europske nogometne organizacije. 

Uz pomoć sredstva koje joj je dodijelila Uefa,  dr. Jurković provela je kvalitativno istraživanje na području uloge nogometa kao sredstava integracije izbjeglica na području zapadno-balkanske rute (tzv. balkanskog koridora), kroz koji je samo u 2016. godini putovalo više od 600 000 izbjeglica i migranata. Dr. Jurković svoje je istraživanje provela na području pet zemalja te je u sklopu njega intervjuirala 71 osobu sa statusom izbjeglica, a njezin projekt i prijavu za Uefinu stipendiju podržao je i Hrvatski nogometni savez.

Rezultati njezinog istraživanja pokazali su veliki potencijal nogometa kao sredstva integracije te identificirali važna pitanja na području uključenja izbjeglica u nogomet, poput potrebe za nogometnom infrastrukturom i opremom koja je dostupna osobama u izbjegličkim kampovima te potencijalnih nejasnoća pri upisivanju izbjeglica u lokalne nogometne klubove i registracije igrača s izbjegličkim statusom pri lokalnim i nacionalnim savezima.

Rezultate svog istraživanja dr. Jurković 19. je svibnja 2020. godine predstavila i Uefinom Vijeću za dodjelu znanstvenih stipendija, čija je dugogodišnja članica HNS-ova voditeljica međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri