Šuker na videokonferenciji Izvršnog odbora

IO Uefe odlučio o formatima i datumima reprezentativnih i klupskih natjecanja

17.06.2020.

IO Uefe odlučio o formatima i datumima reprezentativnih i klupskih natjecanja
Foto: Drago Sopta/HNS

Izvršni odbor Europske nogometne federacije donio je odluke o Ligi nacija, nadolazećem Europskom prvenstvu te europskim klupskim natjecanjima.

Sjednica Izvršnog odbora Uefe, na kojoj je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, održana je u utorak putem videolinka, a drugi dio sjednice na rasporedu je u četvrtak s početkom u 09:00 sati.

Hrvatska će natjecanje u novom izdanju Lige nacija, gdje će odmjeriti snage s Francuskom, Portugalom i Švedskom, odigrati tijekom jeseni (3. - 5. rujna i 6. - 8. rujna, 10/11. i 13./14. listopada, 14./15. - 17./18. studenoga).

Utakmice dodatnih kvalifikacija za Europsko prvenstvo sljedećeg ljeta bit će odigrane 8. listopada i 12. studenoga, dok će prijateljski susreti - koje će igrati i Vatreni - biti odigrani 7. ili 8. listopada te 11. ili 12. studenoga. Točni termini dvoboja bit će objavljeni naknadno.

Uz zahvalu domaćinima na solidarnosti i suradnji, odgođeni EURO 2020 bit će odigran u predviđenim gradovima između 11. lipnja i 11. srpnja 2021. godine, a sve ulaznice vrijedit će za nadolazeći turnir, pri čemu je omogućen i povrat sredstava za navijače s plaćenom ulaznicom koji ih žele vratiti s obzirom na promjenu termina turnira.

Europsko prvenstvo za igrače do 21 godine bit će odigrano u novom formatu, po završetku kvalifikacija u studenome ove godine. U Mađarskoj i Sloveniji, u ožujku 2021. godine slijedi grupna faza sa 16 sudionika te potom Final Eight od 31. svibnja do 6. lipnja.

Ovosezonska Liga prvaka bit će dovršena kao Final Eight na dva lisabonska stadiona, od 12. do 23. kolovoza, dok će preostali ogledi osmine finala biti odrađeni 7. i 8. kolovoza. Domaćini finala sljedećih godina bit će Istanbul (2021.), St. Peterburg (2022.), München (2023.) i London (2024.).

Na isti će način biti odigrana i završnica Europske lige, od 10. do 21. kolovoza u Kölnu, Duisburgu, Düsseldorfu i Gelsenkirchenu, pri čemu će osmina finala biti odigrana 5. i 6. kolovoza. Naredna će finala ugostiti redom Gdansk, Sevilla i Budimpešta. Europski superkup bit će odigran 24. rujna u Budimpešti.

Foto: Getty Images

Završnicu Lige prvakinja ugostit će Bilbao i San Sebastian od 21. do 30. kolovoza, a završnicu UEFA Lige mladeži švicarski Nyon od 18. do 25. kolovoza. 

Pristupne liste za europska natjecanja u sljedećoj sezoni ostaju nepromijenjene, a kvalifikacijska će se kola za Ligu prvaka (8. kolovoza - 30. rujna) i Europsku ligu (20. kolovoza - 1. listopada) odigrati kroz jednu, umjesto kroz dvije utakmice - osim u posljednjem kolu, tzv. play-offu Lige prvaka. Natjecanja po skupinama počinju 20. i 21. listopada, odnosno 22. listopada.

Pritom su odobreni novi medicinski protokoli kako bi se osigurala sigurnost svih sudionika Uefinih utakmica, a o postupnom povratku gledatelja na stadione redovito će se razgovarati s lokalnim vlastima. 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri