Šuker sudjelovao na novoj sjednici

Odluke IO Uefe o kvalifikacijama za SP 2022. te modifikaciji FFP-a

18.06.2020.

Odluke IO Uefe o kvalifikacijama za SP 2022. te modifikaciji FFP-a
Foto: Getty Images

Izvršni odbor Uefe na današnjoj je sjednici donio odluke o ždrijebu europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru i privremenoj modifikaciji financijskog fair-playa.

Na sjednici Izvršnog odbora Europske nogometne federacije, održanoj u četvrtak, sudjelovao je i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, a raspravljalo se o sustavu financijskog fair-playa te drugim temama.

Privremene izvanredne mjere, koje podržavaju svi nogometni dionici, uključuju više fleksibilnosti kako bi klubovi mogli pravovremeno ispunjavati svoje obveze, više vremena za nadoknadu nepredviđenih gubitaka i neutralizaciju utjecaja pandemije, štiteći pritom sustav od zloupotrebe i osiguravajući dugoročnu održivost. Financijska godina 2020. promatrat će se zajedno s 2021. godinom.

Rok za registraciju igrača za grupnu fazu europskih natjecanja postavljen je za 6. listopada te je UEFA pozvala zemlje članice da prihvate 5. listopada kao zajednički završetak ljetnog prijelaznog roka.

Tom je prigodom prihvaćen i postupak ždrijeba za europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Reprezentacije Starog kontinenta, uključujući i svjetskog doprvaka Hrvatsku, bit će podijeljene u deset skupina, a pobjednici će osigurati izravni plasman. Drugoplasirane momčadi, zajedno s dvije najbolje momčadi iz Lige nacija, ući će u doigravanje za posljednja tri mjesta na svjetskoj smotri.

UEFA je odobrila i novi format kvalifikacija i završnice za Europska prvenstva U-17 i U-19 za nogometašice, kroz dvije lige (A i B), pri čemu će sve ekipe imati šansu za plasman na smotru najboljih. Promjene se uvode od sezone 2021./2022.

Nadalje, imenovani su novi članovi u Uefina disciplinska tijela, u skladu s statutarnim promjenama vezanima uz povećanje različitosti u njihovom sastavu, a prihvaćene su i smjernice za razvoj mladih nogometaša u kontekstu zaštite pri igri glavom, koje se odnose na veličinu i pritisak lopte te odgovarajuće vježbe za jačanje vrata.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri