Repriza finala Svjetskog prvenstva

“Sudaranje” na St. Denisu oživjelo moskovske uspomene

08.09.2020.

“Sudaranje” na St. Denisu oživjelo moskovske uspomene
Foto: Drago Sopta/HNS

Momčadi su, logično, doživjele svojevrsne promjene, hrvatska pogotovo, ali u kontekstu večerašnje utakmice svi još uvijek pripovijedaju o Moskvi, povezuju vremena i dogđaje, ukazuju na svojevrstan revanš Vatrenih…

Jedni su taman napuštali travnjak Stade de Francea, drugi izlazili iz obližnjeg autobusa i koračali prema svlačionici uoči svoga treninga. “Sudaranje” u velikom holu bilo je neminovno. Baš kao i sportski pozdravi starih rivala pred reprizu čuvenog moskovskog finala. Francuska i Hrvatska večeras (20.45) u Saint-Denisu igraju svoju drugu utakmicu u novom izdanju Lige nacija, uoči koje uspomene naviru same od sebe… Francuzi i Hrvati sastaju se prvi put poslije finala Svjetskog prvenstva u Rusiji koji, naravno, nitko ne zaboravlja. Nikad i neće. Momčadi su, logično, doživjele svojevrsne promjene, hrvatska pogotovo, ali i dalje u kontekstu večerašnje utakmice svi pripovijedaju o Moskvi, povezuju vremena i dogđaje, ukazuju na svojevrstan revanš Vatrenih…

Okolnosti su se u svakom slučajno značajno promijenile. Hrvatska će u Saint Denisu igrati bez senatora koji su se ili oprostili (Subašić, Mandžukić, Ćorluka) ili bili prinuđeni preskočiti rujanske akcije (Modrić, Rakitić, Vrsaljko), što ne znači da su Vatreni bez ambicija. Dapače. Momčad predvođena izbornikom Zlatkom Dalićem silno želi iskupljenje za visoki poraz od Portugala (1:4), a pritom ne postoji veći izazov od dvoboja s aktualnim svjetskim prvacima.

Ivan Perišić se uoči utakmice mislima vratio 15. srpnju Ljeta Gospodnjega 2018. i još jednom prevrtio film povijesne utakmice hrvatskoga nogometa. Može netko reći da su prošle dvije godine, može reći i to da ne vrijedi otvarati neke stare rane, govoriti o nesretno primljenim golovima u prvom poluvremenu, razmišljati “što bi bilo da je bilo…”, ali… Neke stvari ostaju zapisane zauvijek.

Hrvatska nogometna reprezentacija i danas, dok njezin autobus jezdi pariškim avenijama, izaziva golem interes. Danas, kao i u ruskim danima “ponosa i slave”. S punim pravom, jer… Hrvatska je, unatoč porazu na Lužnjikiju, u Rusiji postala nogometna velesila.

Doista, prije dvije godine cijeli se svijet divio maloj zemlji koja je uspjela poremetiti svjetski poredak. Na svim razinama i u svim društvenim sferama. Toga trebamo biti svjesni i poslije neugodnog posrtaja u Portu prije nekoliko dana i uoči večerašnje utakmice s “tricolorima” na Stade de Franceu. Naravno da se od stare slave ne živi, svaka je utakmica novo dokazivanje. Onima koji dolaze rusko srebro treba biti motiv i inspiracija, nikako teret, ono je tu samo da iznova podsjeti tko smo i što smo. Kada se pobjeđuje i gubi. U Portu, Parizu ili Zagrebu. Jučer, danas i sutra.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri