Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Do 30 posto kapaciteta stadiona

UEFA dopustila
povratak gledatelja
na stadione

01.10.2020.
UEFA dopustila povratak gledatelja na stadione
foto: Getty Images
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • Weibo
 • RSS

Izvršni odbor Uefe danas je odlučio dopustiti djelomičan povratak gledatelja na utakmice Uefinih natjecanja u zemljama gdje to dopuštaju lokalne vlasti, počevši od reprezentativnih utakmica idućega tjedna.

Nakon uspješno organiziranog i odrađenog Uefinog Superkupa u Budimpešti na kojem su bili prisutni gledatelji, Izvršni odbor Uefe, u kojem je član i predsjednik HNS-a Davor Šuker, donio je odluku da dopusti dolazak gledatelja na stadione, do najviše 30 posto kapaciteta određenog stadiona. Također, gostujućim navijačima neće biti dopušten dolazak na utakmice do daljnjega.

Dolazak gledatelja na utakmice je, pritom, uvjetovan odlukama lokalnih vlasti pa stoga utakmice nije moguće igrati s gledateljima u zemljama gdje vlasti to ne dopuštaju, odnosno, kapacitet od 30 posto je moguć samo ako lokalne vlasti nisu postavile nižu granicu, a koja se u tom slučaju poštuje.

Poštivanje fizičke udaljenosti bit će obvezno za gledatelje, kao i druge preventivne mjere poput korištenja maski, a sukladno lokalnim mjerama.

Navedene mjere dio su "Uefinih minimalnih zdravstvenih i higijenskih uvjeta za povratak gledatelja" koje je odobrio IO Uefe i koje će morati poštivati organizatori utakmica. Međutim, moraju se k tomu primijeniti i sve zdravstvene i sigurnosne mjere koje zahtijevaju lokalne vlasti.

Hrvatski nogometni savez u najkraćem će roku obavijestiti javnost o tomu kako će ovu odluku Uefe provesti u kontekstu predstojećih utakmica Lige nacija protiv Švedske (11. listopada) i Francuske (14. listopada) koje se igraju na stadionu Maksimir u Zagrebu.

Predsjednik Uefe Aleksander Čeferin komentirao je odluku o povratku gledatelja:

"Današnja odluka je razboriti prvi korak koji stavlja zdravlje navijača na prvo mjesto i poštuje zakone u svakoj zemlji. Dok imamo zajedničkog neprijatelja u obliku COVID-a, različite zemlje imaju različite pristupe i različite izazove u svakom trenutku."

"27 zemalja već dopušta navijače do neke brojke. Ova odluka omogućit će smisleni pristup od zemlje do zemlje, umjesto od natjecanja do natjecanja, što je navijačima bilo teško razumjeti. U ovim teškim vremenima, važno je donijeti još nade i strasti u živote nogometnih navijača i pozvati ih da se ponašaju odgovorno, da poštuju higijenske mjere koje postoje zbog zaštite njihovog zdravlja i zdravlja drugih navijača tog kluba ili reprezentacije."

 • Započeo prijelazni rok u Hrvatskoj

  18.01.2021.

  Započeo prijelazni rok u Hrvatskoj

  U ponedjeljak 18. siječnja započeo je prijelazni rok u Hrvatskoj, a na internetskim stranicama Hrvatskog nogometnog saveza dostupni su svi potrebni dokumenti, uključujući najnovije upute i obrasce...

 • Slaven Belupo rotira najmanje, a Rijeka najviše u HNL-u

  18.01.2021.

  Slaven Belupo rotira najmanje, a Rijeka najviše u HNL-u

  Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je rang listu klubova iz 72 lige širom svijeta po postotku minutaže najkorištenije jedanaestorice igrača u pojedinoj momčadi. Uzimajući u obzir...

 • Online webinar za trenere s futsalskim diplomama

  16.01.2021.

  Online webinar za trenere s futsalskim diplomama

  Nogometna akademija Hrvatskog nogometnog saveza organizirat će ovogodišnji seminar licenciranja i osvježenja licenci za trenere s futsalskim diplomama putem online webinara. Zbog epidemioloških mjera...

 • Razvoj nogometa zajednički interes

  13.01.2021.

  Razvoj nogometa zajednički interes

  Predstavnici Nogometnog kluba Osijek i Zajednice športskih udruga grada Osijeka bili su danas u radnom posjetu Županijskom nogometnom savezu i Nogometnom središtu Osijek.     Osječkog prvoligaša...

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Slovenija - Hrvatska

24.03.2021.