Dva gola i asistencija za CSKA

Vlašić: "Lijepo je znati da moje brojke rastu"

27.10.2020.

Vlašić: "Lijepo je znati da moje brojke rastu"
Foto: Drago Sopta/HNS

Svaki je dan novo dokazivanje, na svakom treningu i utakmici igrač mora iznova potvrđivati svoje vrijednosti. Nastojim se ne opterećivati brojkama, ono što želim jest zdravlje, a sve ostalo će doći samo od sebe, kaže Nikola Vlašić

“Eksplozija” Nikole Vlašića traje i traje. Veznjak hrvatske nogometne reprezentacije još jednom je ove sezone oduševio u dresu moskovskog CSKA, Nikola je u uvjerljivoj domaćoj pobjedi nad Arsenalom iz Tule (5:1) bio dvostruki strijelac i asistent. Golovi su posebna priča. Jedan ljepši od drugog. Prvi poslije filigranski “odrezanog” udarca, drugi poslije “bombe” iz “koljena”. Lopta je u oba navrata završila u “maloj mrežici” nemoćnoga gostujućega vratara.

“Zadovoljan sam, kako ne bih bio. Ovo je bila bitna pobjeda, sad smo drugi na ljestvici, treba držati priključak s gradskim rivalom Spartakom koji nam bježi dva boda. Iako… Rusko prvenstvo je ove sezone vrlo izjednačeno i, shodno tome, jako zanimljivo. Evo, recimo, prvoplasirani Spartak ima 27, a Krasnodar i Rubin Kazan na osmoj i devetoj poziciji zaostaju samo devet bodova. Dakle, nema izraženih favorita. Na primjer, mi smo pobijedili Spartak, a izgubili od Zenita, Dinamo je, pak, dobio Zenit, mi izgubili od Rubina…”, kaže Nikola Vlašić, koji, baš kao što je to nedavno isticao njegov reprezentativni suigrač i rival iz Zenita, Dejan Lovren, uživa slaveći golove pred gledateljima, što si ne mogu priuštiti igrači iz većine europskih liga.

“Razlika je dan i noć, užas je zabiti gol pred praznim tribinama, nema gorega za nas igrače. U Rusiji je jedno vrijeme bilo dozvoljeno pustiti u prodaju broj ulaznica koji odgovara brojci polovice kapaciteta stadiona, ali onda se broj zaraženih od koronavirusa počeo povećavati pa sada na stadionima ipak ima puno manje gledatelja.”.

Prvi Vlašićev pogodak protiv Arsenala zorno dočarava razinu njegove trenutačne forme, Nikola je predveo kontru svoje momčadi, u završnici koje je stigao odigrati dugački dupli pas sa suigračem i zadržati dovoljno svježine i koncentracije uoči udarca.

“Super se osjećam, igramo utakmice svaka tri dana, a to mi savršeno odgovara.”.

Zna se i zašto. Nikola, praktično, nije imao slobodan dan još od početka pandemije koronavirusa… Rad, rad i samo rad isplatio se višestruko.

“Kad je počelo sve to s koronavirusom prvenstvo je bilo prekinuto, a stanka potrajala dva i pol mjeseca. Stalno sam trenirao s ocem i to sada dolazi do izražaja. Puno pomaže i to što igram u stvarno jako dobroj momčadi. Iz Heerenveena je stigao krilni igrač Ejuke, vrlo prodoran, odličan u igri “jedan na jedan”, tu je i odlični stoper Fuchs, koji je trenutačno ozlijeđen, ali bit će veliko pojačanje.”.

Prema Transfermarktu, Nikola Vlašić drugi je najvredniji igrač u ruskoj ligi, njegova vrijednost procijenjena je na 25 milijuna eura, pet manje od krilnog napadača Zenita, Malcoma, a tri više od klupskog suigrača Marija Fernandesa.

“Lijepo je to vidjeti, ali ja uvijek kažem da vrijediš onoliko koliko pokazuješ na terenu, iz utakmice u utakmicu, od sezone do sezone”.

Vlašić itekako ima što reći i na tu temu. U posljednje četiri sezone njegove brojke značajno rastu. U Evertonu je u sezoni 2017./18. odigrao 32 utakmice, postigao pet golova i upisao dvije asistencije, sezonu poslije za moskovski je CSKA odigrao 31 utakmicu i pritom zabio osam golova i upisao sedam asistencija. Prošle sezone statistika je bila još bolja: 38 nastupa, 13 golova i sedam asistencija, a ako je suditi prema ovosezonskim brojkama (11 nastupa, šest golova, pet asistencija)… “Niksi” je na dobrom putu još jednom nadmašiti sebe samoga.

“Zadovoljan sam trenutačnom formom i lijepo je vidjeti da moje brojke rastu iz sezone u sezonu. Međutim, itekako sam svjestan da je svaki dan novo dokazivanje, na svakom treningu i utakmici igrač mora iznova potvrđivati svoje vrijednosti. Nastojim se ne opterećivati brojkama, ono što želim jest zdravlje, a sve ostalo će doći samo od sebe.".

Na snagu i preciznost Vlašićeve desnice već smo navikli, ali tijekom posljednjega reprezentativnoga okupljanja Nikola je na jednom od treninga pred dvoboj s Francuzima “potegnuo” dva “slobodnjaka” ljevicom. Činjenica da nije bilo prevelike razlike u udarcima samo potvrđuje u kojoj mjeri veznjak Vatrenih radi na sebi.

“U rujnu sam dobio udarac u desno stopalo i još uvijek osjećam bol kad udaram loptu punom nogom. A ti slobodnjaci prije Francuske… Bilo je to trening dan uoči utakmice i nisam htio ništa riskirati pa sam pucao lijevom nogom, a lopta je svejedno išla k’o metak, ha, ha, ha… Naravno da je desna noga preciznija, ali snaga u udarcima desnom i lijevom je tu negdje.”.

Svjestan je toga i Dominik Livaković koji u četvrtak s Dinamom stiže u goste reprezentativnom suigraču.

“Očekujem tvrdu utakmicu, suprotstavit će se dvije momčadi koje žele i znaju igrati. Susret bi trebao biti vrlo zanimljiv, a teren će pokazati tko je bolji u ovom trenutku. Mislim da bismo, ako se pokažemo u pravom svjetlu, trebali biti favoriti na našem terenu. Inače, prvo kolo je dalo naslutiti da će situacija u skupini biti vrlo izjednačena. Mi smo kiksali u Austriji, poveli 1:0, a onda protivniku ni iz čega dali priliku da se vrati iz kaznenog udarca. Poslije je bilo teško igrati, jer… Teren je na snimci izgledao OK, ali sav je bio rupičast i pun pijeska pa je bilo teško kontrolirati loptu. Što je, tu je, čeka nas još pet utakmica, vjerujem da će CSKA i ove sezone biti dobar u Europi.”.

Hrvatsku reprezentaciju uskoro očekuju tri posljednje utakmice ove godine, od kojih je u rezultatskom smislu nedvojbeno najvažnija ona gostujuća sa Švedskom u Ligi nacija. “Niksi” će, međutim, posebno emotivno doživjeti nastup protiv Portugala u rodnom Splitu. 

“Žao mi je što je trenutačno na snazi odluka da se svi sportski događaji u Hrvatskoj moraju igrati bez prisustva publike, u meni još tinja nada da bi se nešto moglo promijeniti po tom pitanju pa da na Poljudu ipak igramo pred našim navijačima. A što se tiče utakmice za Švedskom, naravno da je ona jako bitna u kontekstu ostanka u elitnoj skupini Lige nacija i statusu nositelja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Vjerujem da ćemo biti pravi i ostvariti zacrtan cilj.”, zaključio je Nikola Vlašić.

 

VLAŠIĆ U POSLJEDNJE ČETIRI SEZONE

sezona          nastupi   golovi   asistencije

20./21.            11          6             5

19./20.            38         13            7

18./19.            31          8             7

17./18.            32          5             2

 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri