Najvažnija utakmica u zadnjih 20 godina

Hrvatska pred posljednjom preprekom na putu prema SP-u

07.11.2020.

Hrvatska pred posljednjom preprekom na putu prema SP-u
Foto: Drago Sopta/HNS

Ove subote hrvatska reprezentacija u futsalu igra prvu utakmicu dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo - na putu prema mogućem velikom uspjehu stoji nacionalna selekcija Češke.

Svjetsko prvenstvo u futsalu zakazano je za termin od 12. rujna do 3. listopada 2021. godine u Litvi, a Europu će uz reprezentaciju domaćina predstavljati još šest zemalja, među kojima su vizu već potvrdili Španjolska, Portugal, Rusija i Kazahstan.

Preostala dva putnika dat će dodatne kvalifikacije, pri čemu je Srbija u prvom dvoboju protiv Finske stekla pogodak prednosti (1:0), a Hrvatska u subotu dočekuje Češku. Utakmica je na rasporedu u zadarskoj dvorani Višnjik u 19:00 sati.

"Najvažnija utakmica u posljednjih dvadeset godina stiže u jako čudnom vremenu za sport. Međutim, ne želim plakati, nastojimo se maksimalno prilagoditi novonastaloj situaciji i biti optimistični", sažeo je izbornik Mato Stanković.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon brojnih poteškoća s otkazima igrača uslijed epidemije koronavirusa, hrvatske će boje braniti Žarko Luketin (Olmissum), Zoran Primić (Square), Franco Jelovčić (FP Halle - Gooik), Dario Marinović (Jimbee Cartagena), Tihomir Novak (Dobovec), Vedran Matošević (Dobovec), Luka Perić (Dobovec), Luka Suton (Mantova Calcio), Josip Suton (Meta Catania), Marko Vuković (Vrgorac), Kristijan Postružin (Olmissum), Matej Horvat (Olmissum), Maro Đuraš (TSV Weilimdorf), Kristian Čekol (Meta Catania) i Marko Kuraja (Mantova Calcio).

Do doigravanja s Češkom Hrvatska je stigla odličnim nastupom na osječkom turniru Elitnog kola, gdje je svladala Azerbajdžan (2:0) i Slovačku (3:2), a tijesno je poražena samo od prvoplasirane Rusije (3:4). 

Foto: Drago Sopta/HNS

Česi su u Elitnom kolu pobijedili Sloveniju (3:1) i Rumunjsku (4:0), dok su ruku morali stisnuti pobjedniku skupine, Kazahstanu (2:5). U njihovoj igri nema mnogo nepoznanica, kaže izbornik Stanković, no svaka je prognoza nezahvalna:

"Zadnjih godina mi imamo bolje međusobne rezultate, ali, realno govoreći, sve su te utakmice bile vrlo neizvjesne. Česi su bolji kao kolektiv, a mi individualno. Češka je tipična šematska momčad koja čeka kontru i polukontru, vrlo agresivna i brza. Presudit će detalji".

Uzvratna se utakmica igra u utorak, 10. studenoga u Brnu.

Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu u futsalu nastupila 2000. godine u Gvatemali, kada je u prvom krugu pobijedila Australiju (6:0) i Kostariku (4:1) uz poraz od Rusije (2:4), da bi u drugom krugu svladala i Nizozemsku (5:2). Bolji su bili polufinalisti Španjolska (5:0) i Portugal (3:1).

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri