Ždrijeb kvalifikacija za SP 2022

Hrvatska u prvoj jakosnoj skupini

07.12.2020.

Hrvatska u prvoj jakosnoj skupini
Foto: FIFA.com

Danas će u sjedištu Međunarodne nogometne federacije Fife u Zürichu od 18 sati biti održan virtualni ždrijeb europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

 

Hrvatska nogometna reprezentacija zadržala je status nositelja u prvoj jakosnoj skupini, koju će dijeliti s Belgijom, Francuskom, Engleskom, Portugalom, Španjolskom, Italijom, Danskom, Njemačkom i Nizozemskom. U drugoj jakosnoj skupini su Švicarska, Wales, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka i Rumunjska, u trećoj Rusija, Mađarska, Republika Irska, Češka, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka i Finska, u četvrtoj Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija i Luksemburg, u petoj Armenija, Cipar, Farski otoci, Azerbajdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litva, Latvija i Andora, a u šestoj jakosnoj skupini Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino.

Momčadi izvučene tijekom ždrijeba bit će raspoređene u skupinama po abecednom redu od A do J (prva izvučena momčad bit će raspoređena u skupinu A, druga u skupinu B itd.), a izvučene reprezentacije koje u ždrijebu podliježu ograničenjima, bit će raspoređene u prvu raspoloživu skupinu po abecednom redu, kako i jest naznačeno programom ograničenja izvlačenja. S obzirom na to da u šestoj jakosnoj skupini ima samo pet momčadi, one će biti smještene na šesto mjesto u skupinama od F do J.

Unaprijed je poznato da će sudionici završnog turnira elitnog razreda Lige nacija (Belgija, Francuska, Španjolska, Italija) biti u skupinama s po pet momčadi. Zbog političkih razloga u istoj skupini ne mogu biti Kosovo i Bosna i Hercegovina, Kosovo i Srbija, Kosovo i Rusija, Ukrajina i Rusija, Armenija i Azerbajdžan, odnosno Gibraltar i Španjolska. Ždrijeb će biti djelomično dirigiran i zbog toga da se više od dvije reprezentacije u kojoj su mogući teški zimski vremenski uvjeti ne nađu u istoj skupini, kao i po pitanju sprečavanja (pre)velikih udaljenosti putovanja.

Kvalifikacijski ciklus za SP 2022. godine u Kataru trajat će od ožujka do studenoga 2021. godine, a momčadi će u skupinama igrati dvokružno svatko sa svakim (kod kuće i u gostima). Deset pobjednika skupina kvalificirat će se izravno na Svjetsko prvenstvo, a deset drugoplasiranih momčadi to isto pokušati izboriti u doigravanju, koje će se igrati od 24. do 29. ožujka 2022. godine.

Osim deset viceprvaka iz faze po skupinama, u doigravanju će se naći i dvije najbolje reprezentacije u ukupnom poretku Uefine Lige nacija sezone 2020./2021. koje se neće izravno kvalificirali na Svjetsko prvenstvo, niti izboriti doigravanje kao drugoplasirane momčadi u skupini. Dvanaest momčadi u doigravanju će biti podijeljene u tri “pota” i u ožujku 2022. godine nokaut sustavom na jednu utakmicu boriti se za tri preostala europska mjesta na SP-u u Kataru.

Svjetsko prvenstvo će se održati od 21. studenoga do 18. prosinca 2022. u pet katarskih gradova (Doha, Lusail, Al Khor, Al Wakrah, Al Rayyan).

JAKOSNE SKUPINE

Skupina 1
Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španjolska, Italija, HRVATSKA, Danska, Njemačka, Nizozemska.

Skupina 2
Švicarska, Wales, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka, Rumunjska.

Skupina 3
Rusija, Mađarska, Republika Irska, Češka, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka, Finska.

Skupina 4
Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija, Luksemburg.

Skupina 5
Armenija, Cipar, Farski otoci, Azerbajdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litva, Latvija, Andora.

Skupina 6
Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar, San Marino.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri