Međusobni susreti

Preko Slovačke i Slovenije na EP, preko Rusije u polufinale SP-a

07.12.2020.

Preko Slovačke i Slovenije na EP, preko Rusije u polufinale SP-a
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija ima pozitivna iskustva sa svim svojim suparnicima u Skupini H kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Slovačka

Hrvatska je svoja jedina dva poraza od Slovačke doživjela u prva dva okršaja - prijateljskim susretima u Bratislavi (4:1, '94) i Puli (2:1, '98). U naredne četiri prijateljske utakmice, između 2000. i 2010. godine, Hrvatska je s dvije domaće pobjede i dva gostujuća remija izjednačila ukupan skor.

Prevagu su na hrvatsku stranu donijela zasad jedina dva natjecateljska ogleda, upravo u prošlom kvalifikacijskom ciklusu. Na putu prema Europskom prvenstvu Hrvatska je pod vodstvom srebrnog izbornika Zlatka Dalića pružila sjajnu partiju u Trnavi (4:0), a zatim u Rijeci potvrdila prvo mjesto u skupini i plasman na završni turnir (3:1). U obje su se utakmice u strijelce po jednom upisali Nikola Vlašić, Ivan Perišić i Bruno Petković, a posljednji je pogodak u Slovačkoj postigao Dejan Lovren.

Foto: Drago Sopta/HNS

Rusija

Prva dva sraza Hrvatske i Rusije završila su bez pobjednika, ali i bez pogodaka (0:0), na uspješnom kvalifikacijskom putu izabranika Slavena Bilića prema europskoj smotri u Austriji i Švicarskoj. Prijateljska utakmica u Rostovu, u studenome 2015. godine, pripala je Hrvatskoj pod vodstvom Ante Čačića (3:1), uz dva pogotka Marija Mandžukića te jedan Nikole Kalinića - nakon ranog ruskog vodstva.

Međutim, najveći je ulog bio 7. srpnja 2018. godine u Sočiju, kada su Vatreni na putu prema povijesnom srebru uspjeli izbaciti domaćine i osigurati mjesto u polufinalu Svjetskog prvenstva. Nakon 90 minuta bilo je 1:1, nakon produžetaka 2:2, a novo dramatično raspucavanje donijelo je veliko veselje Hrvatskoj pretvorivši u najveće junake vratara Danijela Subašića i završnog realizatora Ivana Rakitića

Foto: Drago Sopta/HNS

Slovenija

Susreti sa susjedima iz Slovenije organizirani su već devet puta, počevši s onim prijateljskim iz 1991. godine, kada je Fabijan Komljenović osigurao minimalnu pobjedu Hrvatske (1:0) u Murskoj Soboti. Slovenci su bili hrvatski suparnici u prva dva kvalifikacijska ciklusa od samostalnosti, za EP u Engleskoj i SP u Francuskoj - pri čemu se posebno pamti poljudskih 3:3 - a dugo će u sjećanju ostati i dvije izrazito neizvjesne utakmice dodatnih kvalifikacija za EP u Portugalu te pobjednički pogodak Dade Prše u Ljubljani (1:0).

To je ujedno bio i posljednji natjecateljski okršaj Hrvatske i Slovenije, dok su Vatreni u kolovozu 2008. godine upisali prijateljsku pobjedu u Mariboru (3:2), uz dva pogotka Ivana Rakitića. U ukupnom zbroju Hrvatska protiv Slovenije ima šest pobjeda i tri neriješena rezultata.

Foto: Drago Sopta/HNS

Cipar

Hrvatska i Cipar sastali su se samo jednom, u prijateljskom ogledu 2014. godine u Puli. Pod vodstvom Nike Kovača, Vatreni su pobijedili 2:0, a oba je pogotka potpisao Mario Mandžukić - po jedan u svakom poluvremenu.

Foto: Drago Sopta/HNS

Malta

Malta je dobar poznanik hrvatske reprezentacije - odigrano je već osam kvalifikacijskih utakmica, pri čemu su Vatreni upisali sedam pobjeda, dok su Maltežani svoj jedini bod protiv Hrvatske osvojili u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. U rujnu 2005. godine na Malti je bilo 1:1. Hrvatska je tri puta slavila s tri pogotka prednosti ('98, '05, '10).

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri