Promjene Fifinih pravilnika

Novi mehanizmi zaštite nogometašica i trenera

12.01.2021.

Novi mehanizmi zaštite nogometašica i trenera
Foto: Getty Images

Izmjenama i dopunama Pravilnika o statusu i transferima igrača, kao i Pravilnika o postupcima Komisije za status igrača i Komore za rješavanje sporova, Vijeće Fife uvelo je nove mehanizme zaštite profesionalnih nogometašica, posebno vezano uz majčinstvo, te nogometnih trenera.

Nakon konzultacija s različitim nogometnim dionicima, na prijedlog Komisije nogometnih dionika, Vijeće Fife usvojilo je izmjene dva važna pravilnika kako bi zaštitilo nogometašice te trenere.

Promjene postavljanju minimalne globalne standarde za nogometašice, posebno vezano za majčinstvo, kako bi se omogućio nastavak razvoja ženskog nogometa.

Promjene uključuju definiciju rodiljnog dopusta kao razdoblja od najmanje 14 tjedana plaćenog dopusta, s time da najmanje osam tjedana treba koristiti nakon poroda. Također, rodiljni dopust mora biti plaćen u iznosu jednakom dvije trećine ugovorene plaće tijekom trajanja ugovora (osim ako postoje povoljnije odredbe u nacionalnom zakonodavstvu ili kolektivnom ugovoru).

Također, promjene navedenih pravilnika uključuju nove odredbe vezane za poziciju nogometnih trenera, koje stvaraju pravnu sigurnost vezanu uz njihov radni odnos s klubom ili savezom.

Informacije o svim izmjenama u novim pravilnicima možete pronaći na hrvatskom jeziku u Fifinom cirkularnom pismu 1743, a pravilnici su dostupni na sljedećim poveznicama:

FIFA Pravilnik o statusu i transferima igrača 

FIFA Pravilnik o postupcima Komisije za status igrača i Komore za rješavanje sporova

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri